10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSala Polivalentă, greu de climatizat

Sala Polivalentă, greu de climatizat

Primăria Craiova a anulat şi cea de-a doua licitaţie privind achiziţia de echipamente pentru instalaţia de climatizare a Sălii Polivalente. Dacă la prima licitaţie, derulată în toamna anului 2017, nu s-a prezentat nimeni, la cea de-a doua, demarată în noiembrie 2018, au fost primite şase oferte, însă toate au fost considerate inacceptabile şi/sau neconforme. „Vom scoate din nou la licitaţie achiziţia instalaţiei de climatizare“, spune primarul Mihail Genoiu.

În perioadele de caniculă, meciurile din Sala Polivalentă se disputau cu uşile deschise din cauza căldurii excesive,
care îi afecta nu doar pe spectatori, ci şi pe jucători

Sportivii care îşi desfăşoară meciurile în Sala Polivalentă din Craiova şi spectatorii care asistă la ele s-ar putea lupta şi în această vară cu inamicul comun: căldura. Pentru că instalaţia de climatizare a încăperii nu mai funcţionează de câţiva ani, în perioadele cu temperaturi ridicate atmosfera din sală se încinge la propriu, iar sportivii şi spectatorii fac cu greu faţă căldurii excesive. Au fost meciuri în care organizatorii au deschis toate uşile de acces în sală, doar, doar o mai intra un strop de răcoare, dar şi aşa „căldura îi desfigurează pe bieţii sportivi“, după cum se exprima unul dintre consilierii locali ai Craiovei, Adriana Ungureanu, de fiecare dată când ridica problema climatizării sălii.
O problemă care ar putea rămâne nerezolvată şi în această vară, pentru că primăria a anulat, la sfârşitul lunii trecute, şi cea de-a doua licitaţie privind achiziţia de echipamente pentru instalaţia de climatizare a Sălii Polivalente. Prima licitaţie a fost lansată în septembrie 2017, „întrucât s-au constatat probleme tehnice legate de funcţionarea chillerelor şi a centralelor de tratare a aerului, componente ale instalaţiei de climatizare“, însă nu s-a primit nicio ofertă. Primăria căuta atunci o firmă care să înlocuiască componentele defecte ale instalaţiei şi să asigure protecţia acestora, contract estimat la valoarea de 604.355 de lei, fără TVA. Procedura a fost anulată pe 20 octombrie 2017 şi a fost reluată după mai bine de un an. Nici de data asta nu a fost cu noroc.

Spectatorii care vin la Sala Polivalentă din Craiova va trebui să mai aştepte până când se vor bucura de un microclimat corespunzător în timpul partidelor

Să fie a treia oară cu noroc?

În noiembrie 2018, autorităţile locale au mai făcut o încercare pentru a oferi „un microclimat corespunzător pentru desfăşurarea activităţilor sportive şi culturale din Sala Polivalentă“ şi au căutat o firmă care să dezafecteze utilajele vechi de climatizare, să le pună în funcţiune pe cele noi şi să instruiască personalul de exploatare cu privire la operarea şi întreţinerea echipamentelor respective. Au mărit şi valoarea contractului, estimând sistemul de climatizare la 991.388 de lei, fără TVA, iar de data asta au venit şi ofertele. Şi nu una, ci şase, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Şase firme a intrat în cursa pentru asigurarea şi montarea noilor echipamente ale instalaţiei de climatizare, lucru „necesar în vederea asigurării condiţiilor optime de siguranţă şi confort“, dar acum surpriza a venit din partea primăriei.
După ce a analizat toate ofertele, comisia de evaluare a considerat că niciuna nu corespunde şi că nicio firmă nu va putea monta şi pune în funcţiune chillerele cu dezafectarea utilajelor vechi, conform cerinţelor caietului de sarcini. Aşa că a anulat licitaţia, potrivit anunţului publicat în sistemul electronic în data de 27 februarie 2019. Motivul anulării: au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme. „Întrucât nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă, procedura de atribuire a contractului de achiziție publică se anulează în conformitate cu prevederile art. 212, alin (1), litera a) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare“, se menţionează în anunţul respectiv. Textul de lege menţionat obligă autoritatea contractantă să anuleze procedura de achiziţie „dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau dacă nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă“.
Ce va urma? Primăria Craiova va lansa o nouă licitaţie, potrivit edilului Mihail Genoiu. „Nu este vorba de o exigenţă din partea noastră, ci pur şi simplu niciuna dintre firmele înscrise la licitaţie nu a dovedit că ar putea să asigure un echipament de climatizare corespunzător cerinţelor noastre. Vom scoate din nou la licitaţie achiziţia instalaţiei de climatizare“, a explicat, pentru GdS, primarul Craiovei. Să fie a treia oară cu noroc? Rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS