Coloana Fără Sfârşit, realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu

Autorităţile din Gorj organizează, în această săptămână, o serie de manifestări cu ocazia comemorării a 62 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui sculptor Constantin Brâncuși. În zilele de 15 și 16 martie 2019, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu pun în operă a doua parte a Colocviilor Brâncuşi, cu ocazia comemorării a 62 de ani de la dispariția sculptorului. Vineri, 15 martie, la Galeriile Municipale de Artă, va fi vernisată expoziția „Eloquentis II“, a artistului plastic Zuzu Caratănase; curator Vasile Fuiorea. Sâmbătă, 16 martie, este programată conferința „Absența lui Brâncuși!“, susținută de profesorul Sorin Alexandrescu, directorul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din București, nepot al marelui filosof Mircea Eliade.

Concert de jazz al lui Mircea Tiberian

În după-amiaza zilei de sâmbătă, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“ se va vernisa expoziția „Eșantion“ a Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar seara se va încheia cu un concert de jazz Mircea Tiberian pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, din Târgu Jiu. Sculptorul Constantin Brâncuşi este născut la Hobiţa, în judeţul Gorj. Numele său este legat profund de municipiul Târgu Jiu, supranumit şi Oraşul lui Brâncuşi. Aici între anii 1937 – 1938 a locuit şi creat Constantin Brâncuşi, revenit de la Paris pentru a construi unul unul din cele mai mari ansambluri sculpturale ale epocii şi ale lumii, chiar şi în prezent. Este vorba de Ansamblul sculptural Calea Eroilor care leagă Parcul Central de Parcul „Coloanei Fără Sfârşit“ şi care traversează oraşul. Din Ansamblul fac parte următoarele opere: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. Autorităţile centrale încearcă de mai mulţi ani să introducă Ansamblul de la Târgu Jiu pe lista monumentelor protejate de UNESCO.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.