10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFântăna Purcarului, între reabilitare şi degradare

Fântăna Purcarului, între reabilitare şi degradare

Fântâna Purcarului, monument istoric care are o vechime de aproape 200 de ani, este în prezent într-o avansată stare de degradare, după ce la sfârşitul anului trecut lucrările de reabilitare au demarat în trombă. În plină iarnă, cişmeaua a fost decopertată, apa sistată, iar apoi a fost „uitată“ de către constructor în această stare. În fapt, fântâna monument de clasă B este o ruină sufocată de îngrădirile unor proprietăţi private şi asta chiar sub privirea indiferentă a administraţiei locale şi a Direcției Județene de Cultură Dolj. Pe faţada măcinată de igrasie abia se mai ţine pisania iniţială, în care sunt menţionaţi ctitorii şi anul ridicării fântânii. Perimetrul lucrărilor a fost îngrădit cu plasă sudată, fără alte măsuri de conservare şi protecţie, deşi „reabilitarea trebuie să respecte metodologiile de conservare și restaurare“, după cum se arată într-un răspuns venit din partea Direcţiei de Cultură. Direcţie care a emis aviz favorabil, cu unele condiții. „Reabilitarea trebuie să respecte metodologiile de conservare și restaurare, se vor utiliza numai mortare și tencuieli pe bază de var, zugrăvelile vor fi executate în culori de apă cu pigmenți naturali cu var, finisarea decorațiunilor exterioare se va face cu praf de piatră etc. De asemenea, s-a impus supravegherea arheologică pentru intervenții, având în vedere amplasarea în zona urbană cu trecut istoric ce ar putea conţine vestigii şi artefacte istorice inedite“, a precizat Horia Dulvac, reprezentantul Direcţiei.

Una în proiect, alta în teren

Ulterior, lucrările în valoare de peste 87.000 de lei, demarate de SC Antriter Manual Art SRL, au fost oprite fiindcă proiectul iniţial nu bate cu situaţia din teren. Drept urmare, proiectantul SC Spiri Com SRL a fost nevoit să refacă parţial proiectul. În prezent, constructorul aşteaptă o altă soluţie de consolidare a monumentului. „Proiectul iniţial să zicem că ar avea nişte lacune. În perioada aceasta, cât lucrările au fost oprite, s-a refăcut o parte din proiect, fiindcă lucrurile nu sunt determinate foarte clar. Împreună cu proiectantul căutăm soluţii optime, ca să alegem cea mai bună cale de refacere a monumentului. Nu este nevoie ca pe perioada de iarnă să luăm măsuri suplimentare de protecţie, chiar dacă s-a decopertat, asta îi permite zidului să respire. Din păcate, fântâna nu mai păstrează foarte multe elemente din cele originale. În plus, acolo este şi o situaţie neclară pe teren. Este un proprietar care deţine teren chiar până în colţul fântânii. Spaţiul alocat fântânii a fost în acest fel restrâns. Noi vom face tot ce este mai bun pentru fântâna aceasta. Lucrările vor începe odată cu încălzirea vremii, vom scoate acele olane, se reface astereala (căptușeală de scânduri așezată pe un schelet de lemn, pentru a susține învelitoarea unui acoperiș – n.r.). Acum aşteptăm schimbarea soluţiei de consolidare din partea proiectantului. Oprirea lucrărilor s-a făcut din grijă pentru monument, care nu va fi tratat superficial, şi tocmai de aceea se schimbă o parte din proiect, care va duce la creşterea rezistenţei monumentului. Nu se pot lua alte măsuri de conservare pentru că sunt mult, mult prea scumpe. Termenul lucrărilor este de trei luni“, a declarat pentru GdS reprezentantul SC Antriter Manual Art SRL, Cristian Farcaş.
Mai trebuie precizat că, în situația în care se va schimba parte din proiect, cu siguranţă durata de execuție a lucrărilor va fi şi ea modificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS