Culturi reînfiinţate după 30 de ani la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni (Foto: Lucian Anghel)


Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni încearcă să găsească soluţii care să ţină pasul cu schimbările climatice. Din ultimii zece ani, şase au fost atipici şi au pus la grea încercare rezistenţa plantelor în timpul sezonului rece, iar cercetătorii spun că provocările sunt mai mari de la un an la altul. Este şi motivul pentru care specialiştii vor să experimenteze şi alte culturi, care să se adapteze mai uşor solurilor nisipoase din zonă. După ce a fost aclimatizat cartoful dulce, în acest an va fi înfiinţată o colecţie de arbuşti fructiferi, dar va fi extinsă şi colecţia de plante medicinale şi aromatice. Acestea din urmă au mai fost plantate acum 30 de ani.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 3.000 de hectare, pentru sectorul de cercetare fiind repartizate 70 de hectare. Înfiinţată în urmă cu 60 de ani, SCDCPN este singura instituţie din România care mai realizează cercetare pe soluri nisipoase. „În ţară sunt peste 400.000 de hectare de soluri nisipoase, iar cercetările care se fac aici sunt importante şi pentru celelalte zone cu soluri nisipoase, respectiv Mehedinţi, Bihor, Buzău, Satu Mare, Brăila, chiar şi Tulcea. Dacă zona solurilor nisipoase s-a dezvoltat, s-a dezvoltat datorită Staţiunii de la Dăbuleni“, a spus Iulian Răţoi, secretar ştiinţific la SCDCPN.

Deşi în ultimii ani s-a confruntat cu deficit de specialişti, dar şi cu mari probleme financiare, având în vedere că instituţia se autofinanţa, lucrurile s-au schimbat începând din 2018, când SCDCPN a primit o finanţare de aproximativ 3,2 milioane de lei de la Ministerul Agriculturii. „Începând din anul 2018, pentru cercetare se acordă subvenţie de la Ministerul Agriculturii, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult, mai ales că a fost şi primul an în care am făcut dotări. Am achiziţionat trei tractoare de peste 100 CP, dar şi alte echipamente, în valoare totală de 1,2 milioane de lei. Înainte de 2018, lucrările de cercetare se desfăşurau din autofinanţare şi subvenţiile de la APIA, iar din surplusul pe care unitatea noastră îl înregistra, finanţa şi activitatea de cercetare. Lucrările se desfăşurau însă foarte greoi“, a adăugat Răţoi.

Finanţarea primită de la Ministerul Agriculturii a facilitat şi mărirea numărului de cercetători de la 12 la 18 persoane.

Specii exotice, cultivate la Dăbuleni

Având în vedere schimbările climatice din ultimii ani, cercetătorii spun că provocările sunt tot mai mari. Este şi motivul pentru care încearcă să testeze o gamă cât mai variată de plante care să se adapteze atât acestor schimbări, cât şi solului neproductiv. În acest an, specialiştii SCDCPN Dăbuleni vor înfiinţa o colecţie de arbuşti fructiferi, cu specii atât autohtone, cât şi din străinătate. „Vom planta 19 specii şi sperăm ca numărul lor să crească. Au mai fost astfel de încercări înainte de anul 1990, dar au fost întrerupte, iar acum vrem să le reluăm în condiţiile unor tehnologii moderne, respectiv cultură pe biloane, mulcite cu o folie agrotextilă şi cu irigare prin picurare. Ne-am orientat spre arbuştii fructiferi deoarece speciile pomicole cu mare căutare în zonă, respectiv piersicul şi caisul, sunt sensibile la temperaturile minime negative şi cum în ultimii zece ani, în şase dintre aceştia au fost temperaturi care au afectat mugurii şi chiar lemnul speciilor respective, am dorit să căutăm o soluţie să înlocuim aceste culturi cu arbuşti fructiferi – mur, afin, coacăz – deoarece aceştia se pot proteja mai uşor, o parte dintre ei se pot tăia anual şi astfel scapă de efectul negativ al temperaturilor scăzute“, a spus Iulian Răţoi.

Colecţia ce va fi înfiinţată începând din 15 martie se va întinde pe o suprafaţă de 1,2 hectare şi va cuprinde şi specii exotice, cum ar fi fisticul.

Staţiunea de Cercetare Dăbuleni a investit 1,2 milioane de lei în dotări (Foto: Lucian Anghel)

Investiţii în irigaţii


Tot pe terenurile SCDCPN Dăbuleni a fost înfiinţată anul trecut, după aproape 30 de ani, o colecţie de plante medicinale şi aromatice şi plante rare. Aceasta se întinde pe 25 de ari, iar specialiştii încearcă să obţină noi specii rentabile pentru solurile nisipoase. „Speciile de plante aromatice şi medicinale pe care le avem în colecţie sunt hisopus, salvia, lavandula, calendula, brasica nigra, camelia, carthamus, coriandru, cucumis metuliferus, echinacea, linum, plantago, momordica, phacelia, sylibum, perilla. Sunt importante pentru că se pot valorifica foarte bine prin plafaruri sau prin fabricile de medicamente sau cosmetice şi destul de avantajoase din punct de vedere financiar. Am avut-o şi înainte de 1990, dar s-a pierdut pentru că, din cei 80 de cercetători care erau atunci, au mai rămas vreo zece şi de-abia acum, când am mărit numărul de cercetători, am început să cultivăm şi aceste specii“, a adăugat Iulian Răţoi.

O altă investiţie importantă se va face anul acesta într-un microsistem de irigaţii, care va asigura apa pe cele 70 de hectare destinate cercetării. „Din acest an, am făcut un proiect cu o firmă de specialitate pentru a înfiinţa un sistem de irigaţii local, cu alimentare din cele două bazine pe care le avem la dispoziţie şi cu care s-a început cercetarea pe solurile nisipoase. Prin vechile metode pe care le utilizam era un consum mare de combustibil, de forţă de muncă, eram obligaţi să udăm de la 8.00 la 16.00, când temperaturile erau foarte ridicate, iar de acum încolo, având la dispoziţie acest sistem modern, cu senzori pentru temperatură şi pentru umiditatea din sol şi din aer, vom face economii foarte mari şi vom uda când avem nevoie“, a adăugat specialistul din cadrul SCDCPN Dăbuleni.

Investiţia în acest sistem se ridică la 550.000 de lei, iar specialiştii Staţiunii de Cercetare speră să fie susţinută de Ministerul Agriculturii.

Cartoful dulce de Dăbuleni

O cultură care a prins foarte bine pe solurile nisipoase din Dăbuleni este cartoful dulce din Coreea. Cultura are alocată o suprafaţă de 2,5 hectare, iar mare parte din producţii au fost livrate către un supermarket. „Anul trecut am vândut către un supermarket aproximativ 15 tone de cartof dulce. Cultura s-a extins însă şi la nivel naţional şi avem cereri de material săditor din Satu Mare, Bihor, Moldova, Dobrogea. Noi am încercat mai multe epoci de plantare, începând de la 15 mai, până la sfârşitul lunii iunie, perioada de vegetaţie este de 110 – 120 de zile, deci începând cu sfârşitul lunii septembrie – octombrie are loc recoltarea. Este o cultură care a prins şi dacă până acum aveam lacune la păstrare, am reuşit să facem un depozit cu atmosferă controlată atât a temperaturii, cât şi a umidităţii“, a adăugat specialistul.

Din structura de culturi a SCDCPN Dăbuleni fac parte şi grâul de toamnă, rapiţa, muştarul şi floarea-soarelui. Din cauza schimbărilor climatice, rapiţa a avut de suferit, iar anul acesta cultura a fost întoarsă. Nici grâul nu a avut o răsărire de sută la sută, astfel că numărul de plante recoltabile va fi mai mic, ca atare, şi producţia va fi mai scăzută.Comenteaza acum

Alte stiri

6 aprilie 2019

Zeci de hectare de pădure, afectate de incendiu

25 de hectare de pădure din zona Brezoi – Munții Lotrului / Punctul Padina și Pleșa au fost afectate de un incendiu pe care echipele  ISU încearcă să-l stingă. In sprijinul fortelor de interventie actioneaza si un elicopter pus la

Sumarul ediției de vineri, 8 martie 2019

Actualitate

» Un bărbat şi o tânără din Bechet, arestaţi pentru punerea în circulaţie de bani falşi
» Theresa May, despre Brexit: S-ar putea ca Marea Britanie să nu mai părăsească niciodată Uniunea Europeană
» Femeie rămasă fără permisul de conducere în urma unui accident
» Temperaturile s-au apropiat de 26 de grade, într-una dintre cele mai calde zile de 8 martie din istorie
» O familie din Ploiești a înmormântat un necunoscut, după ce angajații de la Morgă au încurcat cadavrele
» Bărbat arestat după ce şi-a bătut crunt patru din cei șapte copii, supărat din cauza unor răspunsuri / Copiii au fost loviți cu biciul, cu pumnii și picioarele
» Bărbat reclamat de soţie că a bătut-o cu pumnii şi picioarele
» Secția pentru anchetarea magistraților: Kovesi ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal/ Este urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă
» Iohannis a retrimis bugetul de stat la Parlament pentru reexaminare
» O delegație de magistrați va protesta la Bruxelles și se va întâlni cu Frans Timmermans
» Arestaţi pentru punerea în circulaţie de bancnote false de 100 de euro
» Peste 70% dintre români ar vota electronic dacă ar avea această posibilitate
» Bulgarii îi cer scuze lui Kovesi, pe Facebook, pentru poziția guvernului lor: Ați dovedit că sunteți un excelent profesionist, un om puternic și curajos
» Accident aviatic în Prahova: Un elicopter şcoală a aterizat forţat
» Alertă de călătorie în Italia. Trafic perturbat din cauza unei greve generale
» Facebook va lua măsuri împotriva propagandei anti-vaccin
» Situaţia traficului la nivel naţional, în această dimineaţă
» Modificările la OUG 7 au fost publicate în Monitorul Oficial
» Ziua internaţională a femeii. Iată când a fost sărbătorită prima dată şi ce semnifică

Dolj

» Dolj: 19 şoferi au rămas fără permis în urma unei acţiuni a poliţiei
» Dolj: Flori şi haine de aproape 10.000 de lei, confiscate de poliţişti
» Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu tradiții doljene la Târgul de Turism al Olteniei
» (Video) S-a deschis cea dea IV-a ediţie a Târgului de Turism al Olteniei
» Dolj: A fugit de poliţie şi a intrat într-un cap de pod
» Asociaţiile, obligate să adopte un regulament al blocului
» Culturi reînfiinţate după 30 de ani la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni
» (GALERIE FOTO) Podul peste triaj, salvat de la prăbuşire cu 1,4 milioane de euro

Gorj

» Gorj: Polițiștii locali au împărțit flori
» (Video) Gorj: Căderi de grohotiș și bucăți de stâncă pe DN 67D, în zona Godeanu

Olt

» Un pictor craiovean la Slatina, pentru o bucurie perfectă de martie: „Am absolvit sculptura, dar prima iubire este pictura“
» Olt: Amenzi de 13.000 de lei pentru ilegalităţi în domeniul silvic

Mehedinţi

» Mehedinţi: Element de muniţie, găsit de pescari în localitatea Cozia

Vâlcea

» Primăria Râmnicu Vâlcea a obţinut finanţare europeană pentru sistemul de iluminat public modern pe 26 de străzi şi bulevarde din municipiu

Sport

» Fotbal / Guşatu, după CSO Filiaşi – FC Pucioasa 4-3: „Mă doare capul!“
» Fotbal / Mangia vrea să stingă conflictul cu suporterii şi anunţă că „U“ Craiova vrea eventul (VIDEO)
» Fotbal / Liga Europa, optimi de finală (tur)
» Fotbal / Republicanii reiau Liga Elitelor şi Campionatul Naţional
» Indian Wells: Partida Simona Halep vs Barbora Strycova se va disputa în această noapte, după ora 00:30
» ​Indian Wells: Irina Begu şi Mihaela Buzărnescu, eliminate în primul tur al probei de dublu

Magazin

» Ar trebui să ne îngrijoreze greutatea corporală prea mică sau prea mare a copiilor?
» Specialiştii au găsit o nouă explicaţie pentru căderea părului
» Care alimente sunt bune pentru ochi
» Dietă cu urzici: Slăbești rapid și îți tonifiezi corpul
» Schizofrenia, cea mai grea boală psihică
» Cercetătorii au identificat factorii genetici care provoacă obezitatea
» Cea mai bună băutură care poate înlocui cafeaua
» Adevărul ascuns din spatele uleiului de palmier
» Ceaiul de iasomie: Beneficii pentru sănătate
» Gena care îi face pe oameni să aibă o căsnicie fericită
» Momentul în care doi urşi au „luat-o razna” după ce au găsit un stâlp în mijlocul pustietăţii

Top