11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCulturi reînfiinţate după 30 de ani la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni

Culturi reînfiinţate după 30 de ani la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni încearcă să găsească soluţii care să ţină pasul cu schimbările climatice. Din ultimii zece ani, şase au fost atipici şi au pus la grea încercare rezistenţa plantelor în timpul sezonului rece, iar cercetătorii spun că provocările sunt mai mari de la un an la altul. Este şi motivul pentru care specialiştii vor să experimenteze şi alte culturi, care să se adapteze mai uşor solurilor nisipoase din zonă. După ce a fost aclimatizat cartoful dulce, în acest an va fi înfiinţată o colecţie de arbuşti fructiferi, dar va fi extinsă şi colecţia de plante medicinale şi aromatice. Acestea din urmă au mai fost plantate acum 30 de ani.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 3.000 de hectare, pentru sectorul de cercetare fiind repartizate 70 de hectare. Înfiinţată în urmă cu 60 de ani, SCDCPN este singura instituţie din România care mai realizează cercetare pe soluri nisipoase. „În ţară sunt peste 400.000 de hectare de soluri nisipoase, iar cercetările care se fac aici sunt importante şi pentru celelalte zone cu soluri nisipoase, respectiv Mehedinţi, Bihor, Buzău, Satu Mare, Brăila, chiar şi Tulcea. Dacă zona solurilor nisipoase s-a dezvoltat, s-a dezvoltat datorită Staţiunii de la Dăbuleni“, a spus Iulian Răţoi, secretar ştiinţific la SCDCPN.
Deşi în ultimii ani s-a confruntat cu deficit de specialişti, dar şi cu mari probleme financiare, având în vedere că instituţia se autofinanţa, lucrurile s-au schimbat începând din 2018, când SCDCPN a primit o finanţare de aproximativ 3,2 milioane de lei de la Ministerul Agriculturii. „Începând din anul 2018, pentru cercetare se acordă subvenţie de la Ministerul Agriculturii, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult, mai ales că a fost şi primul an în care am făcut dotări. Am achiziţionat trei tractoare de peste 100 CP, dar şi alte echipamente, în valoare totală de 1,2 milioane de lei. Înainte de 2018, lucrările de cercetare se desfăşurau din autofinanţare şi subvenţiile de la APIA, iar din surplusul pe care unitatea noastră îl înregistra, finanţa şi activitatea de cercetare. Lucrările se desfăşurau însă foarte greoi“, a adăugat Răţoi.
Finanţarea primită de la Ministerul Agriculturii a facilitat şi mărirea numărului de cercetători de la 12 la 18 persoane.

Specii exotice, cultivate la Dăbuleni

Având în vedere schimbările climatice din ultimii ani, cercetătorii spun că provocările sunt tot mai mari. Este şi motivul pentru care încearcă să testeze o gamă cât mai variată de plante care să se adapteze atât acestor schimbări, cât şi solului neproductiv. În acest an, specialiştii SCDCPN Dăbuleni vor înfiinţa o colecţie de arbuşti fructiferi, cu specii atât autohtone, cât şi din străinătate. „Vom planta 19 specii şi sperăm ca numărul lor să crească. Au mai fost astfel de încercări înainte de anul 1990, dar au fost întrerupte, iar acum vrem să le reluăm în condiţiile unor tehnologii moderne, respectiv cultură pe biloane, mulcite cu o folie agrotextilă şi cu irigare prin picurare. Ne-am orientat spre arbuştii fructiferi deoarece speciile pomicole cu mare căutare în zonă, respectiv piersicul şi caisul, sunt sensibile la temperaturile minime negative şi cum în ultimii zece ani, în şase dintre aceştia au fost temperaturi care au afectat mugurii şi chiar lemnul speciilor respective, am dorit să căutăm o soluţie să înlocuim aceste culturi cu arbuşti fructiferi – mur, afin, coacăz – deoarece aceştia se pot proteja mai uşor, o parte dintre ei se pot tăia anual şi astfel scapă de efectul negativ al temperaturilor scăzute“, a spus Iulian Răţoi.
Colecţia ce va fi înfiinţată începând din 15 martie se va întinde pe o suprafaţă de 1,2 hectare şi va cuprinde şi specii exotice, cum ar fi fisticul.

Staţiunea de Cercetare Dăbuleni a investit 1,2 milioane de lei în dotări (Foto: Lucian Anghel)

Investiţii în irigaţii

Tot pe terenurile SCDCPN Dăbuleni a fost înfiinţată anul trecut, după aproape 30 de ani, o colecţie de plante medicinale şi aromatice şi plante rare. Aceasta se întinde pe 25 de ari, iar specialiştii încearcă să obţină noi specii rentabile pentru solurile nisipoase. „Speciile de plante aromatice şi medicinale pe care le avem în colecţie sunt hisopus, salvia, lavandula, calendula, brasica nigra, camelia, carthamus, coriandru, cucumis metuliferus, echinacea, linum, plantago, momordica, phacelia, sylibum, perilla. Sunt importante pentru că se pot valorifica foarte bine prin plafaruri sau prin fabricile de medicamente sau cosmetice şi destul de avantajoase din punct de vedere financiar. Am avut-o şi înainte de 1990, dar s-a pierdut pentru că, din cei 80 de cercetători care erau atunci, au mai rămas vreo zece şi de-abia acum, când am mărit numărul de cercetători, am început să cultivăm şi aceste specii“, a adăugat Iulian Răţoi.
O altă investiţie importantă se va face anul acesta într-un microsistem de irigaţii, care va asigura apa pe cele 70 de hectare destinate cercetării. „Din acest an, am făcut un proiect cu o firmă de specialitate pentru a înfiinţa un sistem de irigaţii local, cu alimentare din cele două bazine pe care le avem la dispoziţie şi cu care s-a început cercetarea pe solurile nisipoase. Prin vechile metode pe care le utilizam era un consum mare de combustibil, de forţă de muncă, eram obligaţi să udăm de la 8.00 la 16.00, când temperaturile erau foarte ridicate, iar de acum încolo, având la dispoziţie acest sistem modern, cu senzori pentru temperatură şi pentru umiditatea din sol şi din aer, vom face economii foarte mari şi vom uda când avem nevoie“, a adăugat specialistul din cadrul SCDCPN Dăbuleni.
Investiţia în acest sistem se ridică la 550.000 de lei, iar specialiştii Staţiunii de Cercetare speră să fie susţinută de Ministerul Agriculturii.

Cartoful dulce de Dăbuleni

O cultură care a prins foarte bine pe solurile nisipoase din Dăbuleni este cartoful dulce din Coreea. Cultura are alocată o suprafaţă de 2,5 hectare, iar mare parte din producţii au fost livrate către un supermarket. „Anul trecut am vândut către un supermarket aproximativ 15 tone de cartof dulce. Cultura s-a extins însă şi la nivel naţional şi avem cereri de material săditor din Satu Mare, Bihor, Moldova, Dobrogea. Noi am încercat mai multe epoci de plantare, începând de la 15 mai, până la sfârşitul lunii iunie, perioada de vegetaţie este de 110 – 120 de zile, deci începând cu sfârşitul lunii septembrie – octombrie are loc recoltarea. Este o cultură care a prins şi dacă până acum aveam lacune la păstrare, am reuşit să facem un depozit cu atmosferă controlată atât a temperaturii, cât şi a umidităţii“, a adăugat specialistul.
Din structura de culturi a SCDCPN Dăbuleni fac parte şi grâul de toamnă, rapiţa, muştarul şi floarea-soarelui. Din cauza schimbărilor climatice, rapiţa a avut de suferit, iar anul acesta cultura a fost întoarsă. Nici grâul nu a avut o răsărire de sută la sută, astfel că numărul de plante recoltabile va fi mai mic, ca atare, şi producţia va fi mai scăzută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS