11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSemnal de alarmă: Uzina de armament Sadu, înglodată în datorii

Semnal de alarmă: Uzina de armament Sadu, înglodată în datorii

Uzina Mecanică de la Sadu, Bumbeşti-Jiu, este înglodată în datorii şi riscă să îşi reducă activitatea în mod drastic. Firma are peste o mie de angajaţi şi produce muniţie pentru România şi pentru export. Din păcate, Ministerul Economiei nu are niciun plan cu UM Sadu, care an de an a acumulat datorii la bugetul de stat şi la alte bugete. Este nevoie de fonduri şi pentru retehnologizare. Senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, i-a trimis o interpelare ministrului muncii, Nicolae Bădălău, în care îl avertizează în legătură cu situaţia economică gravă în care se află Uzina Mecanică de la Sadu. Datoriile depăşesc 60 de milioane de lei.
„În urmă cu aproape un an, am atras atenția guvernanților, în special conducerilor Ministerelor Economiei și Apărării Naționale, asupra situației deloc pozitive de la Uzina Mecanică Sadu, cu sediul în orașul gorjean Bumbești-Jiu, care reprezintă o componentă importantă a industriei de apărare și un producător de marcă apreciat atât pe plan intern, cât și în piețele externe. Societatea Uzina Mecanică Sadu SA deține un număr de aproape 900 de angajați care cu greu fac față activității de producție din cauza slabei salarizări, dar mai ales din cauza utilajelor cu mult învechite, care le pun viața în pericol. UM Sadu este o filială a Companiei Naționale ROMARM SA, cu capital integral de stat, pentru care, din păcate, nu au putut fi depistate fondurile necesare investițiilor de către foștii șefi ai ministerului de resort. Datoriile societății depășeau 60 de milioane de lei, la sfârșitul anului 2018“, potrivit interpelării.

E nevoie de investiţii de câteva milioane de lei

UM Sadu are nevoie de investiţii de câteva milioane de euro pentru o nouă linie tehnologică. Ministerul nu a găsit până acum fondurile necesare. Senatorul de Gorj Florin Cârciumaru a cerut transferul UM Sadu la Ministerul Apărării Naționale:
„Pentru a rezista și a face față cerințelor din domeniul producției de muniție, Uzina Mecanică Sadu are nevoie de investiții majore care constau în achiziționarea de mașini automate de ultimă generație. Pentru anul acesta, domnule ministru al economiei, Nicolae Bădălău, există fonduri disponibile măcar pentru minime lucrări de investiții? În ultima perioadă, datorită cerințelor, compania a crescut capacitatea de producție și, în același timp, a diversificat gama de produse prin includerea unor calibre specifice NATO. Chiar și așa, situația financiară de la UM Sadu nu s-a ameliorat, iar despre trecerea acesteia de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale nu se mai vorbește nimic. De aceea, cu respect vă întreb, domnule ministru Nicolae Bădălău, la ce stadiu a rămas proiectul acesta? Ministerul Economiei mai susține transferul UM Sadu la Ministerul Apărării Naționale? Responsabilii din ministerul condus de dumneavoastră cunosc situația Uzinei de armament de la Sadu? Când a avut loc ultima analiză a situației economico-financiare a acesteia de către persoanele îndreptățite din Ministerul Economiei sau ROMARM SA? Ce măsuri de redresare dispuneți la UM Sadu sau ce aveți în plan cu această unitate de producție? Pentru un orășel ca Bumbești Jiu, o eventuală închidere sau restructurare a fabricii de armament ar avea un recul puternic din punct de vedere social și economic. Societatea Uzina Mecanică Sadu SA deține un număr de aproape 900 de angajați și este membră a Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară PATROMIL, iar majoritatea activităților de import – export le derulează prin CN ROMARM SA, CN ROMTEHNICA SA, precum și prin alte firme de comerț“, potrivit interpelării lui Florin Cârciumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS