10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal în zadar pe folosirea cantonamentului din Lunca Jiului

Scandal în zadar pe folosirea cantonamentului din Lunca Jiului

Primăria va pune la dispoziţia echipei de fotbal Universitatea Craiova Centrul de Recuperare din Lunca Jiului în schimbul unei taxe lunare care va fi stabilită ulterior

Primăria Craiova va preda Centrul de Recuperare din Lunca Jiului, în a cărui modernizare au fost investite de la bugetul local 6,2 milioane de lei, echipei de fotbal Universitatea Craiova, contra unei taxe lunare care va fi stabilită ulterior. Acest lucru s-a decis în urma votului din consiliul local, cu toată opoziţia consilierilor din partea PNL, care au cerut ca şi sportivii de performanţă ai oraşului sau echipele din cadrul Sport Club Municipal să poată folosi baza sportivă recent reabilitată. În ciuda scandalului iscat în consiliul local pe această temă, contractul de asociere care prevedea şi predarea cantonamentului a fost aprobat în forma sa iniţială.

Centrul de Recuperare din Lunca Jiului a fost inaugurat în decembrie 2018, dar renovarea nu a inclus şi dotarea lui

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat săptămâna trecută, în şedinţă ordinară, modificarea contractului de asociere încheiat în 2013 între municipalitate, Clubul Sportiv „Universitatea“ Craiova şi societatea care deţine echipa de fotbal Universitatea Craiova. Conform actului adiţional aprobat, echipa pregătită de Devis Mangia va putea să folosească stadionul de 55 de milioane de euro al Craiovei cu prioritate şi contra achitării taxei pe eveniment stabilită prin hotărâre de CL (45.000 lei) şi chiar mai mult, în situaţia în care suma ce rezultă din procentul de 10% din vânzarea biletelor şi abonamentelor, datorată primăriei la finalul anului competiţional, va fi mai mare decât valoarea totală a taxelor plătite (se va achita diferenţa). Clubul de fotbal va fi taxat şi pentru utilizarea spaţiilor cu destinaţia de birouri şi a spaţiilor conexe de la stadion, cu o sumă ce va fi stabilită ulterior printr-un raport de evaluare însuşit de CL Craiova.
Scandalul a apărut însă atunci când, în acelaşi act adiţional la contractul de asociere, se pomenea şi de Centrul de Recuperare din Lunca Jiului, reabilitat de primărie cu bani de la bugetul local şi inaugurat în decembrie 2018. Clădirea fostului cantonament a „înghiţit“ 6.221.403 lei, bani cu care a fost trasformată dintr-o ruină într-o bază modernă de recuperare pentru sportivi, cu 18 camere, piscină cu o suprafaţă de peste 150 mp, sală de forţă, sală destinată şedinţelor tehnico-tactice, SPA, duşuri şi zonă cu masaj umed, criosaună, zonă de recuperare, saună şi echipament de criogenare. Acest Centru de Recuperare, care are şi terenuri de antrenament, urma să fie predat societăţii care deţine echipa de fotbal ca o compensaţie pentru faptul că noul stadion nu dispune de o astfel de facilitate (recuperare şi teren de antrenament). Potrivit proiectului de hotărâre, clubul de fotbal se obliga să plătească şi pentru folosirea cantonamentului o taxă lunară, care urma să fie stabilită, de asemenea, printr-un raport de evaluare.

Liberalii au cerut acces pentru toţi sportivii de performanţă

Situaţia nu a fost agreată de consilierii locali din partea PNL, care au cerut ca şi sportivii de performanţă ai Craiovei sau echipele din cadrul Sport Club Municipal să poată folosi baza sportivă din Lunca Jiului. „Craiovenii plătesc trei milioane de euro pe an pentru SCM, prin intermediul primăriei. Vă rog ca în acest contract de asociere să se prevadă ca şi sportivii de la SCM Craiova, de la echipele din prima ligă, să aibă voie să facă recuperare în acest centru în care s-au investit foarte mulţi bani. Proiectul de hotărâre are un titlu generic şi se referă la promovarea şi dezvoltarea activităţii sportive de performanţă în municipiul Craiova, aşa că nu văd de ce nu ar beneficia de recupere în Luncă şi echipa feminină de handbal, de exemplu, cea care a adus glorie acestui oraş“, a spus Adriana Ungureanu.
Colegul de partid al acesteia, Marinel Florescu, a venit cu propunerea să fie introdusă în contract o clauză de reziliere unilaterală în cazul în care nu se va da posibilitatea şi unei alte echipe să folosească Centrul de Recuperare din Luncă, şi, în plus, să se stipuleze obligativitatea rămânerii echipei de fotbal în prima ligă pentru a beneficia de stadion şi cantonament. În discuţie a intervenit şi Dumitru Mănescu, consilierul local din partea ALDE susţinând că însăşi titulatura proiectului are în vedere sportul de performanţă în Craiova şi nu doar echipa de fotbal. În schimb, Bianca Predescu, consilier local PSD, a explicat că solicitarea liberalilor nu ar avea temei legal, pentru că într-un contract încheiat între două părţi nu se pot introduce drepturi pentru terţi.
La rândul său, Marian Vasile, consilier local PNL, a cerut să se scoată din actul adiţional prelungirea cu cinci ani a contractului de asociere, care era deja valabil până în 2028. „Noi am semnat un contract de asociere pe 15 ani, iar din rapoartele puse la dispoziţie de primărie nu se justifică în niciun fel mărirea duratei contractului cu încă cinci ani. În plus, acest Centru de recuperare nu face parte din contractul de asociere încheiat în 2013 şi vă rog să îl scoateţi“, s-a adresat acesta executivului. „Nu vreți să lăsaţi sportivii care fac perfomanţă în Craiova să beneficieze de recuperare medicală în acest centru în care craiovenii au băgat milioane de euro“, a mai spus Marian Vasile.

Clubul de fotbal primeşte doar pereţii, dotările le face pe banii lui

Situaţia a fost lămurită de Ovidiu Mischianu, directorul executiv al Direcţiei Juridice a primăriei, cel care a avut rol de secretar de şedinţă. „A participa alte entităţi sportive gen SCM Craiova sau alte persoane fizice sau juridice la cantomanent nu poate face obiectul unui amendament pe fond. Singura chestiune care se încadrează pe amendament ar fi acel termen contractual de cinci ani, care poate fi supus votului“, a spus Mischianu. Amendamentul propus de consilierul PNL Marian Vasile a fost însă respins în urma votului din şedinţă. Proiectul de hotărâre a trecut apoi în forma iniţială propusă de executiv, cu 18 voturi pentru, şase împotrivă şi două abţineri.
Legat de predarea cantonamentului din Luncă echipei de fotbal Universitatea Craiova, Sorin Manda, administratorul public al oraşului, a explicat că pentru folosirea clădirii şi a terenurilor de antrenament clubul va plăti o taxă. „De ce nu poate avea acces toată lumea la cantonament? Pentru că noi dăm, practic, doar pereţii. Sălile din interior nu sunt utilate, nu au paturi, nu sunt aparate de fitness, de forţă, vorbim doar de pereţi. De dotări se vor ocupa cei de la clubul de fotbal şi le vor face pe banii lor. Echipa feminină de handbal sau celelalte echipe de la SCM Craiova au posibilitatea de a face recuperare la Sala Polivalentă“, a spus Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS