11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtestul magistraţilor se extinde în Oltenia

Protestul magistraţilor se extinde în Oltenia

Mai multe instanţe şi unităţi de parchet din Oltenia au anunţat că îşi vor suspenda activitatea în perioada următoare, în semn de protest faţă de modificările aduse Legilor justiţiei prin Ordonanţa nr. 7/2019.
Procurorii craioveni au protestat începând cu 22 februarie faţă de recentele modificări aduse legilor justiţiei de guvernul condus de Vasilica Viorica Dăncilă. Săptămâna aceasta, mai multe instanţe şi unităţi de parchet au hotărât să se alăture protestului, anunţând suspendarea activităţii.
Astfel, pe 26 februarie, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia au anunţat că îşi suspendă activitatea începând cu 27 februarie, procurorii urmând să-şi desfăşoare activitatea doar în acele cauze în care se apreciază că există urgenţă.
În aceeaşi zi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin au anunţat că fac acelaşi lucru, timp de două ore pe zi, în intervalul 27 februarie – 1 martie, „în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei“.
Miercuri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova au anunţat că se alătură mişcărilor de protest şi îşi suspendă parţial activitatea, zilnic între orele 8.00 – 12.00, în perioada 28.02.2019 – 8.03.2019. În această perioadă, procurorii vor lucra doar în cauzele urgente (măsuri preventive, măsuri de supraveghere tehnică, percheziţii, cauze cu arestaţi sau deţinuţi, ordine de protecţie etc.).
Tot miercuri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au anunţat că, în perioada 28 februarie – 6 martie, au fost amânate toate cauzele care nu sunt urgente. „Magistraţii din cadrul Tribunalului Dolj, întruniţi astăzi, 27 februarie, în Adunarea Generală, îşi exprimă nemulţumirea cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019, apreciind că se impune abrogarea în totalitate a acestei ordonanţe“, au precizat reprezentanţii Tribunalului Dolj.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019

Una dintre principalele modificări aduse legilor justiţiei prin OUG nr. 7/2019 este interzicerea delegării procurorilor în funcții de conducere pentru care legea prevede numirea de către președinte. Altă modificare se referă la Secția specială de investigare a magistraților, care a fost scoasă de sub autoritatea procurorului general al României și a primit atribuții sporite.
De asemenea, în OUG nr. 7/2019 s-a introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a magistraților – buna reputație.
Mai trebuie spus că, pe 25 februarie, ministrul Tudorel Toader a anunţat că doar prevederea din Ordonanța nr. 7/2019, cea care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor, va fi abrogată. Acest lucru i-a înverşunat şi mai tare pe magistraţi, care cer abrogarea în totalitate a Ordonanţei nr. 7/2019.
Potrivit Hotnews, joi, numărul instanţelor şi parchetelor care s-au alăturat protestelor magistraților declanșate săptămâna trecută a ajuns de la 70.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS