7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjReținut pe baza unei ordonanțe greșite

Reținut pe baza unei ordonanțe greșite

IPJ Gorj a demarat o anchetă pentru a stabili cum a apărut eroarea din ordonanţa de reţinere

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a declanşat ieri o anchetă pentru a verifica modul în care a fost reţinut un tânăr, în vârstă de 20 de ani, sub acuzaţia de lovire şi alte violenţe. Suspectul a fost implicat într-un scandal în faţa Casei de Cultură din Motru. În urma unei altercaţii cu un tânăr de 17 ani, lovit cu o bâtă, s-a decis reţinerea suspectului de 20 de ani. Problema este că ordonanţa de reţinere a început şi a expirat la aceeaşi dată, respectiv pe 26 februarie 2019, la ora 15.00. „Aşa a fost emisă ordonanţa, cu măsura începând şi expirând la aceeaşi dată, 26 februarie 2019, ora 15.00, până la 26 februarie, ora 15.00. (…) Practic, măsura a expirat în momentul în care s-a dat ordonanţa. (…) Dosarul are ca obiect o infracţiune cu privire la care urmărirea penală se instrumentează pe supraveghere, adică nu o face procurorul direct – actele de urmărire penală sunt efectuate de poliţistul care poate să dispună această reţinere. Procurorul nu avea cum să vadă ordonanţa, pentru că, până au făcut formele să-l ducă în arest, s-a făcut ora 16.00, când programul la Parchet se încheie“, a făcut public Cristian Dumitrică, avocatul tânărului de 20 de ani.

A depus o plângere

Avocatul a depus o plângere împotriva ordonanţei de reţinere. „Plângerea ar fi trebuit să fie soluţionată de procuror de îndată. Este o eroare de fond, de esenţă, de substanţă a ordonanţei. Trebuie să constaţi că e nelegală, să-l pui pe om liber, să dispui punerea lui în libertate de îndată şi, eventual, să dai o altă ordonanţă şi să-l încarcerezi în baza altei ordonanţe“, a mai declarat avocatul Cristian Dumitrică.
Reprezentanţii IPJ Gorj au declarat că eroarea a fost remediată încă de marţi. „Demersurile pentru îndreptarea erorii materiale au fost demarate încă de ieri. Este vorba despre o eroare de redactare, întrucât bărbatul trebuia sa fie reţinut de la 26 februarie, ora 15.00, până la 27 februarie, ora 15.00, în ordonanţă prevăzându-se durata măsurii reţinerii de 24 de ore. Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, precum şi procurorul de caz au fost înştiinţaţi cu privire la aceste aspecte“, potrivit reprezentanţilor IPJ Gorj, care au anunţat că va fi demarată o anchetă. Suspectul de 20 de ani se află în prezent în arestul IPJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS