19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOpoziţia anunţă măsuri extreme în scandalul parcărilor din Craiova

Opoziţia anunţă măsuri extreme în scandalul parcărilor din Craiova

PNL anunţă că nu va vota proiectul privind instituirea unei taxe pe parcările dintre blocuri şi cheamă cetăţenii la şedinţa de azi a CL Craiova. USR cere retragerea proiectului şi organizarea unei dezbateri publice. În caz contrar, va acţiona primăria în judecată.

Propunerea Primăriei Craiova de a institui o taxă anuală pe parcările dintre blocuri a declanşat un adevărat scandal. Subiectul, prezentat începând de marţi de GdS, a ajuns pe pagina de Facebook a peste 80.000 de internauţi, adunând sute de comentarii, majoritatea negative. Peste 400 de craioveni au votat în cadrul sondajului online prin aplicaţia „ePoll“, lansată de „Craiova Programming Department“ – un grup de tineri IT-işti care a pus această platformă la dispoziţia cetăţenilor interesaţi să participe la deciziile luate de administraţia locală. 62% din voturi au fost împotriva parcărilor „de reşedinţă“ cu taxă pe care le propune primăria. Sute de comentarii au venit şi pe site-ul GdS.

Dezbatere publică sau război în justiţie?

Interesul pe subiect este cu adevărat uriaş. Partidele de opoziţie au reacţionat, somând coaliţia PSD-ALDE să retragă de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local (CL) Craiova controversatul proiect de hotărâre. Liberalii au anunţat că nu vor vota proiectul. „Pentru dl primar Genoiu contează un singur lucru: să scoată cât mai mulţi bani din buzunarele craiovenilor. Modul în care se vor împărţi aceste locuri de parcare a fost astfel gândit încât să dea naştere la abuzuri. (…) Acest lucru va duce la un adevărat război între locatarii din oraş. În mod normal, o astfel de decizie ar fi trebuit luată după o consultare publică. Numai că edilii PSD au renunţat de mult să mai întrebe ceva pe locuitorii Craiovei şi conduc după bunul plac“, se arată într-un comunicat al PNL Dolj. Liberalii au făcut apel la craioveni să fie prezenţi la şedinţa CL Craiova de astăzi (ora 10.00) „pentru a opri acest abuz al PSD“.
USR Dolj a subliniat ieri, printr-un comunicat, că administraţia PSD-ALDE încalcă legea transparenţei şi a anunţat că va merge în justiţie dacă proiectul nu este retras pentru organizarea unei dezbateri publice. „Cerem Primăriei Craiova să retragă proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local şi să organizeze o amplă dezbatere publică, la care craiovenii interesaţi să poată să-şi spună opinia. Nu este normal ca astfel de măsuri cu impact major pentru comunitate să fie luate fără consultarea cetăţenilor!“, se arată în comunicat. Proiectul a fost urcat pe site-ul primăriei pe 22 februarie, deşi ar fi trebuit dat publicităţii cu cel puţin 30 de zile înainte de şedinţă, subliniază aceştia. „USR Dolj cere Primăriei Craiova să respecte legea şi să stabilească o perioadă de zece zile în care craiovenii pot trimite propuneri şi opinii în legătură cu taxa pe locurile de parcare dintre blocuri, precum şi organizarea unei dezbateri publice. În caz contrar, vom acţiona în instanţă primăria, pentru nerespectarea legii privind transparenţa decizională“, se mai arată în comunicatul USR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS