21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii care circulă cu autobuzul fără bilet, „arşi“ la buzunare

Craiovenii care circulă cu autobuzul fără bilet, „arşi“ la buzunare

Reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova spun că, în cursul anului 2018, au sancţionat aproape 3.500 de persoane depistate circulând fără bilet sau abonament cu autobuzele sau tramvaiele RAT Craiova. Valoarea totală a amenzilor se ridică la aproape 300.000 de lei. „Pe parcursul anului 2018, polițiștii locali au aplicat 3.419 sancțiuni contravenționale, din care 3.103 amenzi și 316 avertismente, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 92/2007 privind serviciile de tranport public local, valoarea amenzilor fiind de 294.320 de lei“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale.
O astfel de acţiune de control a fost făcută de poliţiştii locali şi în cursul zilei de marţi, 26 februarie, când au fost depistate 43 de persoane care călătoreau fără bilete.
„Acțiunile s-au desfășurat pe toate traseele RAT Craiova, la intervale de timp diferite, pe parcursul întregii zile. În urma acestor acțiuni de prevenție au fost descoperite și identificate 43 de persoane ce nu dețineau tichete ori legitimații valabile de călătorie. Polițiștii locali și angajații RAT le-au pus în vedere acestora faptul că efectuarea unei călătorii cu mijloacele de transport public în comun fără tichet ori legitimație valabilă de călătorie constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională între 100-500 lei sau există posibilitatea de a procura un bilet special de suprataxă în valoare de 30 lei, direct de la controlorii RAT Craiova“, au mai explicat poliţiştii locali.
Potrivit Legii nr. 92/2007, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public fără titlu de călătorie valabil sau refuză să prezinte organelor de control titlul de călătorie. Aceeaşi amendă o primesc şi călătorii „care au un comportament necivilizat sau care aduc prejudicii mijloacelor de transport“.

Tarifele RAT Craiova

Un bilet pentru o călătorie cu autobuzul sau tramvaiul vândut la tonetă costă 2 lei. Acelaşi bilet, vândut însă de şoferul de autobuz, costă 2,5 lei.
Un abonament unic pe toate liniile, valabil o lună, costă 65 de lei, iar unul valabil 15 zile costă 34 de lei. Există şi abonamente pentru șapte zile sau pentru o zi, pe toate liniile, care costă 18, respectiv 6 lei.
Potrivit legii sau unor hotărâri de Consiliu Local, pensionarii cu vârsta de peste 70 de ani primesc abonamente gratuite cu valabilitate de un an pe traseele RAT. Gratuit circulă şi pensionarii, indiferent de vârsta acestora, care au venituri mai mici de 1.200 de lei. Persoanele cu handicap primesc abonamente lunare gratuite, ca şi veteranii de război. Urmaşii acestora din urmă primesc o reducere de 50% la achiziţionarea unui abonament.
De asemenea, studenţii şi elevii care frecventează o unitate de învăţământ din Craiova beneficiază de reducere cu 50% la abonamentele lunare pe toate mijloacele de transport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS