14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Procurorii craioveni au protestat pe treptele Judecătoriei

(VIDEO) Procurorii craioveni au protestat pe treptele Judecătoriei

Mai mulţi procurori craioveni au protestat ieri, începând cu ora 16.00, în faţa Judecătoriei Craiova, faţă de recentele modificări aduse legilor justiţiei de guvernul condus de Vasilica Viorica Dăncilă.
În cursul zilei de vineri a avut loc Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, aceştia fiind de acord cu punctele de vedere ale Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar şi ale procurorului general.
„S-a apreciat că modificările menţionate anterior (prin OUG nr. 7/2019 – n.r.), adoptate într-o modalitate netransparentă, fară o justificare juridică şi fără o expunere de motive care ar reclama urgenţa legiferării prin delegare, fără o colaborare reală şi loială cu Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui punct de vedere a fost solicitat cu extrem de puţin timp anterior adoptării ordonanţei de urgenţă, afectează în mod evident independenţa sistemului judiciar, prin crearea unor blocaje instituţionale care pot împiedica Ministerul Public să îşi exercite rolul constitutional“, au precizat procurorii craioveni.
Aceştia din urmă au mai hotărât să împuternicească CSM să întreprindă toate demersurile legale necesare pentru apărarea independenţei sistemului judiciar. Tot vineri, aproximativ 50 de procurori au protestat în faţa Judecătoriei Craiova, iar ieri au recurs la aceeaşi formă de protest, în acelaşi loc.
Judecătoria Craiova a emis atât vineri, cât şi ieri, un comunicat prin care a explicat că cei care protestează pe scările instituţiei sunt procurori craioveni. „Manifestaţia publică desfăşurată începând cu ora 16.00, în faţa sediului situat pe str. A.I. Cuza, nr. 20, nu este organizată instituţional de către conducerea sau corpul de judecători din cadrul Judecătoriei Craiova, ci reprezintă doar o formă de manifestare a libertăţii de exprimare a colegilor procurori din Craiova, nemulţumiţi de modificările legislative aduse prin OUG nr. 7/2019“, a transmis Judecătoria Craiova.

DIICOT şi mai multe parchete îşi suspendă activitatea

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au luat, ieri, hotărârea de a-şi suspenda activitatea câteva ore pe zi, până pe data de 8 martie.
„Adunarea Generală a procurorilor DIICOT, cu majoritate de voturi, a luat în discuție următoarele modalități de protest graduale până la abrogarea dispozițiilor mai sus criticate și a hotărât suspendarea activității între orele 8.00-12.00, în fiecare zi, în intervalul 26.02.2019 – 8.03.2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suportă amânare“, au transmis procurorii DIICOT.
De asemenea, activitatea mai multor parchete va fi suspendată pentru câteva zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției, fără ca magistrații să fie consultați.
Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie – 1 martie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au decis și ei să suspende activitatea timp de cinci zile, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a decis, de asemenea, să suspende activitatea instituției timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a anunțat că-și suspendă activitatea tot pentru trei zile.
Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au anunțat că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS