11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Parfumul primăverii, în solariile unei tinere din Işalniţa

(VIDEO) Parfumul primăverii, în solariile unei tinere din Işalniţa

Într-o zonă recunoscută pentru legumicultură, o tânără a avut curajul să opteze pentru o ramură relativ nouă în Işalniţa: floricultura. Primele culturi le-a înfiinţat în urmă cu şapte ani, iar pe parcurs şi-a diversificat paleta de flori. În aceste zile se pregăteşte să le ofere clienţilor florile primăverii, zambilele şi lalelele având cea mai mare căutare. Aflaţi din articol care sunt secretele care aduc succesul unei astfel de afaceri, dar şi care sunt cele mai mari provocări ale unui cultivator de flori.

Alina Badea s-a apucat în urmă cu şapte ani de floricultură (Foto: Lucian Anghel)

Se spune că florile sunt poeziile pământului. În solarul Alinei Badea, din Işalniţa, definiţia dată de Valeria Mahok capătă sens. Într-o oază plină de culoare şi prospeţime, în care te învăluie mirosul zambilelor „curtate“ de albine, iar privirea-ţi este încântată de nuanţe multicolore, se scrie parcă poezia primăverii. Zambile, lalele, cyclamen şi primule, toate umplu spaţiul şi te îmbată cu mireasma lor. Vestesc primăvara şi sunt pregătite să bucure sufletul fiinţelor acelora speciale care le vor primi. Sunt, deopotrivă, rodul unei munci care a început din toamna anului trecut. „Am plantat zambilele şi lalelele la ghiveci începând din octombrie, iar pe cele de la sol le plantăm undeva la începutul lunii decembrie. Zambila şi laleaua la ghiveci se bagă la căldură la sfârşitul lunii februarie. Solarul are cinci ari, dar am plantat 48.000 de fire de lalele, iar zambile avem aproximativ 6.000. Avem o mare varietate de flori, zambile, lalele atât la ghiveci, cât şi la fir tăiat, cyclamen şi primule“, a spus Alina Badea, tânăra din Işalniţa care a avut curajul să mizeze pe floricultură într-o zonă recunoscută în special pentru numărul mare de legumicultori.

În solarul înfiinţat de familia Badea se află o mare varietate de flori (Foto: Lucian Anghel)

„Fiecare avem acasă o ea“

A luat această decizie în urmă cu şapte ani, din dorinţa de a-şi urma pasiunea pentru frumos, dar şi tentată de câştigurile mai mari din acest sector. „Am renunţat la culturile de legume, în primul rând datorită satisfacţiei pe care o ai lucrând cu florile, dar şi satisfacţiei financiare şi faptului că putem opta pe mai multe culturi tot timpul anului“, spune Alina. În primii ani a cultivat crizanteme, iar ulterior şi-a diversificat gama de plante. Lalelele au fost de departe cea mai mare provocare. „Acum şapte ani am început cu crizantemă, iar în urmă cu trei ani soţul a avut iniţiativa să plantăm lalea. Deşi am avut mari emoţii la început, acum suntem foarte mulţumiţi“, a adăugat ea.
În această perioadă, zambilele şi lalelele au cea mai mare căutare. Clienţii preferă în special plantele în ghiveci, în detrimentul celor tăiate, iar cei mai fideli cumpărători sunt persoanele de vârsta a doua. „Spre surprinderea mea, anul acesta, am observat că în special cei de vârsta a doua au cumpărat flori. În perioada 1 – 8 martie, fiecare pleacă însă acasă cu câte o floare pentru bunică, pentru soţie, pentru mamă. În definitiv, fiecare avem acasă o ea“, a spus Alina Badea.
Aceasta este, de altfel, perioada cea mai bună din an în ceea ce priveşte vânzările. Mare parte din flori sunt date angro, dar sunt clienţi care vin şi cumpără direct din solarii. „Va fi un an bun, avem deja cereri, dar şi arvună pe o parte din flori. Zambilele le dăm cu 5 lei ghiveciul, iar lalelele – cu 1,5 lei firul“, a adăugat tânăra.

În solarul Alinei Badea, zambilele, cyclamenul şi primulele îşi aşteaptă cumpărătorii (Foto: Lucian Anghel)

Solarii performante, recolte pe măsură

Mare parte din profit se reinvesteşte în următoarele culturi, dar şi în dotările solariilor. Cel în care se află florile reprezintă o investiţie de aproximativ 50.000 de lei. „Solarul l-am achiziţionat din Italia, are perne de aer pe toate părţile, iar căldura se menţine mult mai bine. Avem centrală pe gaze, pe care o monitorizăm din casă, iar avantajul este că nu trebuie să ne mai trezim pe timpul nopţii să încălzim solarul. Este drept că preţul la gaze este destul de ridicat, dar acoperim costurile şi rămân şi bani în plus. Am dat în jur de 40.000 de lei pe solar şi aproximativ 10.000 de lei pe centrală, bani proprii. Anul acesta am modernizat şi celălalt solar şi dorim să îl dotăm cu centrală termică“, a adăugat Alina.
Altă investiţie, extrem de necesară, a fost făcută într-o cameră frigorifică, unde pot fi menţinute florile pentru o perioadă de două săptămâni. Cum în aceste zile se recoltează lalelele, camera frigorifică este un depozit util, unde plantele pot fi conservate la o temperatură optimă până vor fi vândute.
Calendarul lucrărilor va continua însă pe tot parcursul anului. În aprilie va fi plantat lisianthusul într-unul dintre solarii, iar în celălalt vor fi plantate crizanteme. „Unele vor înflori în vară, iar celelalte, în toamnă, deci avem flux continuu ca şi recoltare. La lisianthus, lucrurile sunt foarte precipitate, totul se întâmplă într-o săptămână, dacă este caniculă, trebuie recoltat foarte repede, din acest motiv am şi făcut cameră frigorifică, pentru a le putea recolta îmbobocite. Anul trecut am făcut-o pentru că am avut o pierdere mare la lisianthus şi am hotărât să facem această cameră şi să le conservăm la 10 grade pe perioada verii“, a mai spus Alina.
Sunt şapte ani de când face floricultură şi spune că a fost cea mai bună decizie să se orienteze spre acest sector. Este motivul pentru care îi sfătuieşte şi pe alţii să o facă. Atrage atenţia însă că florile au multe secrete şi foarte puţine sunt dezvăluite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS