15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboiul gunoiului: Doljul nu poate aduce deşeurile la groapa de la Mofleni

Războiul gunoiului: Doljul nu poate aduce deşeurile la groapa de la Mofleni

Criza gunoiului în judeţul Dolj se adânceşte tot mai mult, după ce instanţa de judecată a decis joi, 21 februarie, că ECO SUD nu este obligat, cel puţin la acest moment, să primească la depozitul de deşeuri din Mofleni gunoiul din întreg judeţul Dolj.
Tribunalul Dolj a respins „cererea de ordonanţă preşedinţială“ prin care ADI ECODOLJ cerea de urgenţă instanţei să oblige ECO SUD să permită operatorului desemnat IRIDEX să transporte şi să depoziteze deşeurile din judeţ la groapa de la Mofleni. Prin urmare, la peste două luni de când IRIDEX trebuia să înceapă să colecteze deşeurile din comunele doljene care fac parte din Masterplan şi să le depoziteze la Mofleni, conform proiectului finanţat din fonduri europene şi SMID – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, întreg proiectul este blocat.
Problemele au început din 19 decembrie 2018, când operatorul depozitului de la Mofleni a refuzat să preia gunoiul din judeţ colectat de operatorul desemnat prin proiect şi anume IRIDEX, pe motiv că nu are încheiat un contract cu acesta. Pusă în faţa acestei stări de fapt, ADI ECODOLJ cere instanţei să oblige ECO SUD, operatorul depozitului de la Mofleni, să colecteze deşeurile din tot judeţul. Asociaţia a acţionat în judecată operatorul ECO SUD, precum şi Primăria Craiova şi operatorul autorizat să colecteze deşeurile, IRIDEX, pentru deblocarea situaţiei privind colectarea deşeurilor din Dolj. În Dosarul cu nr. 8477/63/2018, la Tribunalul Dolj, Secţia I Civilă, ADI ECODOLJ a cerut prin ordonanţă preşedinţială ca această cauză să se judece mai rapid. Adică, ECO SUD să primească în depozitul ecologic Mofleni „deşeurile generate în aria administrativ-teritorială a localităţilor din judeţul Dolj (mediul rural şi urban), cu respectarea tarifului stabilit prin contractul de asociere nr. 17/2002, încheiat între ECO SUD SA şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, cu modificările ulterioare, şi a obligaţiilor prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 72/24.08.2015, revizuită în data de 11.09.2018“, se arată în cererea către instanţă. Prin solicitarea de obligare a ECO SUD să respecte condiţiile contractului nr. 17/2002, „cu modificările ulterioare“, reclamantul solicită instanţei să oblige operatorul să semneze şi Actul adiţional nr. 5, pe care aceasta nu şi l-a asumat din 2013 şi până astăzi. După mai multe amânări, din decembrie 2018 şi până în februarie 2019, instanţa a respins ordonanţa preşedinţială: „Respinge excepţia inadmisibilităţii. Respinge cererea de ordonanţă preşedinţială. Respinge cererea reconvenţională. Cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare, cererea urmând să fie depusă la Tribunalul Dolj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21.02.2019“, se arată în hotărâre. Puşi în faţa acestei stări de fapt, reprezentanţii ADI ECODOLJ se găsesc într-o mare încurcătură. „Instanţa a respins cererea noastră. Mai avem posibilitatea să facem recurs în cinci zile“, a spus Adela Plăcintescu, director executiv al Asociaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS