6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElectrocentrala II Craiova ar putea trece pe gaze?

Electrocentrala II Craiova ar putea trece pe gaze?

Proiect de viitor la SE II Craiova, şi anume un grup energetic nou, pe gaz, cu funcționare flexibilă, inclusiv stocarea resursei energetice într-un depozit în comuna doljeană Ghercești. Cât de viabilă este această intenţie rămâne de văzut, dar ea nu poate fi pusă în practică mai devreme de 2021.
Proiectul de stocare la care a făcut referire ministrul energiei Anton Anton, prezent ieri la SE II Craiova nu înseamnă stocarea fizică a energiei electrice în depozite de gaze, ci un proiect despre care s-a mai vorbit şi este trecut în Strategia Energetică. Ce ar presupune acest lucru, energia electrică a eolienelor, atunci când este în exces, ar fi folosită ca să se injecteze gaze într-un depozit, iar când nu mai bate vântul, gazul înmagazinat este folosit de o viitoare centrală pe gaze pentru a produce energie electrică. „Aici, la Craiova, urmează să construim cel mai interesant şi modern sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Am văzut depozitul de la Gherceşti, acolo lângă depozit trebuie să construim o staţie de comprimare. Cu energia eolienelor în surplus putem să introducem gaze în depozit. Poate deveni cel mai mare depozit de gaze din ţară. Gazele acumulate se aduc în centrală, aceasta se va retehnologiza, se renunţă la partea de cărbune şi se modernizează pe gaze. Va produce energie electrică printr-un sistem de maximă eficienţă. În acest fel, producem energie electrică la costuri eficiente. Am discutat cu reprezentanţii SE II Craiova despre un studiu şi în cel mult doi ani, după ce identificăm sursele de finanţare, putem demara acest proiect. Nu am estimat o valoare“, a declarat ministrul Anton Anton.
Dincolo de o exprimare alambicată, este vorba despre un proiect trecut, într-adevăr, în strategia energetică a României. Ideea este următoarea, nu se stochează fizic energie electrică, ci gaz din care se va produce energie electrică atunci când e nevoie de ea.
În concluzie, ce vrea să spună ministrul? Proiectul presupune conversia sau construirea la Termocentrala II Craiova a unor grupuri energetice noi, pe gaze. Cea de-a doua parte ţine înmagazinarea gazelor naturale într-un depozit de la Gherceşti. Când turbinele eoliene produc energie electrică în exces, să fie consumată de compresoarele care să injecteze gaze din reţea în depozitul subteran de la Gherceşti. Apoi, când nu mai bate vântul, iar producţia de energie electrică a eolienelor scade semnificativ, gazul înmagazinat este extras din depozit şi folosit de turbinele pe gaze pentru a produce atunci energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS