Pe strada General Dragalina, gurile de canal aflate cu mult sub nivelul asfaltului pun probleme şoferilor. La una dintre gurile de canal, asfaltul s-a făcut bucăţi (FOTO: Claudiu Tudor)

Autorităţile locale din Bănie au demarat de aproape două săptămâni acţiunea de astupare a gropilor apărute pe carosabil, însă acestea tot par că „se ţin scai“ de şoferi. Pe principalele artere de circulaţie din oraş apar în continuare gropi, iar ca tacâmul să fie complet, şoferii au probleme şi cu unele guri de canalizare de pe mijlocul drumului. Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că acţiunea de reparare a străzilor este în plină desfăşurare, însă se lucrează pe zone pentru că vremea nu permite deschiderea simultană a mai multor şantiere.

Groapă de pe Calea Severinului, sensul de mers către centru (FOTO: Claudiu Tudor)

Primăria Craiova are contract pentru repararea şi întreţinerea străzilor din oraş, are şi constructor, dar şoferii au parte în continuare de „capcane“ în trafic, unele greu de evitat. E drept că este vorba mai mult de un minicontract strict pentru astuparea gropilor din carosabil, în valoare de 380.000 de lei, şi de o acţiune care a demarat în urmă cu circa două săptămâni, dar asfaltatorii par a fi încă de la început în inferioritate numerică. Pe principalele artere de circulaţie din Bănie apar în continuare gropi, iar pentru ca tacâmul să fie complet şi unele guri de canalizare de pe mijlocul drumului se dovedesc un pericol pentru autovehicule. Pentru a-i avertiza pe şoferi, unele gropi sau guri de canal au fost semnalizate cu balize, dar majoritatea au rămas „la liber“ şi pun probleme în trafic.

Şoferii trebuie să fie atenţi când traversează intersecţia de la Billa, din cauza unei gropi apărute chiar lângă linia de tramvai (FOTO: Claudiu Tudor)

La capitolul „balize“, strada Râului ar fi de departe campioană, dar balize au fost amplasate de ceva timp şi pe alte drumuri din oraş. Pe strada Toporaşi, de exemplu, în locul unei zone fără asfalt, pe strada Dr. Victor Gomoiu, în locul unui capac de canalizare care s-a rupt, sau pe strada General Dragalina, peste o gură de canalizare unde asfaltul s-a făcut pur şi simplu bucăţi. Aici, mai toate gurile de canal au avut probleme încă de când s-a asfaltat drumul şi au în continuare, pentru că unele sunt şi acum cu mult sub nivelul carosabilului.
Calea Severinului este altă stradă unde gropile şi gurile de canal dau bătăi de cap şoferilor. Pe Severinului, de la Hanul Craioviţa până la intersecţia de la Billa aproape toate gurile de canalizare s-au transformat în gropi. În plus, în această intersecţie şoferii trebuie să fie atenţi şi când trec peste linia de tramvai, din cauza unui crater format chiar lângă şină. Dacă continui însă drumul spre centru, dai, de asemenea, de câteva gropi. La fel stau lucrurile şi pe alte străzi din Craiova, multe chiar din zona centrală, cum ar fi Madona Dudu colţ cu George Bibescu, Matei Basarab, Gheorghe Doja, Corneliu Coposu, Dâmboviţa, Opanez, Dacia sau Brazda lui Novac, intersecţia cu strada Doljului.

Groapă semnalizată cu baliză, pe strada Toporaşi (FOTO: Claudiu Tudor)

Ce spun autorităţile

De lucrările de plombare a gropilor de pe străzile Craiovei se ocupă în prezent firma bucureşteană Drum Concept SRL, cea care a obţinut minicontractul de 380.000 de lei în baza căruia ar urma să decapeze şi să aştearnă manual beton asfaltic de legătură şi beton asfaltic de uzură pe o suprafaţă totală de circa 5.000 de metri pătraţi. Societatea şi-a început lucrările cu strada Caracal, bulevardele Decebal şi Dacia, dar gropile sunt mult mai multe. Tocmai de aceea, de cele care au apărut în jurul gurilor de canal se va ocupa Compania de Apă (CAO), cele similare de pe strada General Dragalina vor intra în sarcina fostului constructor (Delta ACM), în baza contractului de garanţie, iar de marile reparaţii (asfaltări de drumuri) ar urma să se ocupe operatorul desemnat pentru derularea contractului cadru pe patru ani, în valoare de 38 de milioane de euro.

Gură de canalizare transformată în groapă, la giratoriul de la intersecţia Doljului cu Brazda lui Novac (FOTO: Claudiu Tudor)

Cel puţin aşa susţin reprezentanţii primăriei, care au identificat, în primă fază, peste o sută de gropi care ar urma să fie astupate. „Astuparea gropilor a demarat de la începutul acestei luni, pentru că vremea a permis, dar nu ne putem întinde prea mult cu zonele de lucru şi nici nu putem deschide simultan mai multe şantiere, pentru că riscăm să nu mai ajungem cu asfaltul la temperatura optimă, dacă alergăm cu el dintr-o parte în alta. După ce ieşim cu lucrările de pe bulevardul Dacia, o să plecăm de la Hanul Craioviţa spre Brazdă, dar o să astupăm şi gropile de pe străzile adiacente, gen Opanez sau Dâmboviţa. După ce se va termina cu astuparea gropilor din Brazda lui Novac o să ne îndreptăm cu lucrările spre zona centrală, pentru că şi aici sunt gropi, pe străzi precum Bibescu sau Matei Basarab. După care, o să ajungem şi spre cartierul 1 Mai. Gurile de canal de pe Calea Severinului au fost date în lucru la CAO, iar cele de pe strada General Dragalina vor fi reparate pe garanţie de către constructorul care a asfaltat drumul“, au explicat, pentru GdS, reprezentanţi ai Primăriei Craiova. Tot aceştia au mai precizat că prima stradă care va intra în reparaţii, pe acordul cadru, va fi Nicolae Titulescu.