Acasă Local Gorj Ministerul Energiei încearcă un mix energetic din CEO şi Hidroelectrica

Ministerul Energiei încearcă un mix energetic din CEO şi Hidroelectrica

-

Ministerul Energiei a anunţat, prin vocea secretarului de stat Doru Vişan, că analizează realizarea unei companii energetice în care să funcţioneze un mix de energii. Din viitoarea companie ar urma să facă parte Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. „Cea mai bună combinație, în opinia mea, este cărbune cu hidro, să se realizeze o companie nouă. Statul să răscumpere acțiunile de la Fondul Proprietatea. Această variantă este la minister în analiză, urmează să se dezbată. Se au în vedere dificultățile realizării acestei societăți. Această variantă a mai fost propusă în trecut, dar a fost blocată. Se ia în calcul și promovarea unei scheme de ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia cu luna aprilie, în cadrul unui program de restructurare. Menținerea cărbunelui este obligatorie. România nu-și poate permite să renunțe la cărbune“, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la ZF Pwer Summit 2019, citat de presa de profil.

A mai fost o încercare

Înfiinţarea unui mix energetic nu ar fi la prima tentativă. În mandatul lui Dan Ioan Popescu, la Ministerul Economiei s-a lucrat la două proiecte care vizau constituirea a două mari companii energetice din care să facă parte termocentrale pe cărbune şi hidrocentrale. Una din societăţi ar fi urmat să poarte numele Electra şi cea de-a doua Energetica. Nimeni nu ştie de ce proiectele nu au mai fost duse până la capăt. Cert este că în momentul de faţă sunt necesare modificări ale legislaţiei în domeniul concurenţei şi obţinute avizele necesare, inclusiv de la Comisia Europeană. Cert este că şefii Complexului Energetic Oltenia au anunţat că astfel de societăţi cu mix energetic există deja la nivel european, în multe state şi funcţionează cu succes. Astfel, se va putea realiza un mix energetic şi obţine un preţ mediu mai bun. Mixul energetic ar constitui o variantă pentru a menţine în piaţă termocentralele pe cărbune, fără de care Sistemul Energetic Naţional nu poate să se descurce, în momentul de faţă cel puţin, după cum au anunţat şefii Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Nu vă închideţi în carapace, indiferent de probleme. Contactul cu prietenii sau colegii vă poate scoate din starea emotivă. În plus,...