20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniţele nu pot avea opţionale plătite de părinţi

Grădiniţele nu pot avea opţionale plătite de părinţi

Disciplinele opţionale care se predau în grădiniţe trebuie să fie gratuite

Cadrele didactice de la învăţământul preşcolar trebuie să facă propuneri pentru a stabili disciplinele opţionale care se vor preda în grădiniţe, în anul şcolar 2019 – 2020. Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământ preşcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, toate disciplinele opţionale care se predau în grădiniţe sunt gratuite şi intră în obligaţia de normă a cadrului didactic de la clasă. Inspectorul şcolar a mai precizat că opţionalele contra cost nu sunt avizate de ISJ Dolj şi că educatoarele nu au voie ca în timpul programului să aducă la clasă alt cadru didactic care să fie plătit din buzunarul părinţilor.

Managerii şi cadrele didactice din grădiniţe trebuie ca, în perioada următoare, să înainteze spre aprobare documentaţia pentru disciplinele opţionale care vor fi predate preşcolarilor, începând din toamnă. În acest an, documentaţia specifică disciplinelor opţionale care fac parte din curriculumul la decizia școlii se înregistrează la trei unităţi de învăţământ preşcolar. Grădiniţele din Craiova îşi vor înregistra propunerile la Grădiniţa cu program prelungit „Traian Demetrescu“ sau la Grădiniţa cu program prelungit „Floare Albastră“. Pentru unităţile de învăţământ preşcolar din judeţ, documentele se vor depune la Grădiniţa cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova.
„Opţionalele se aduc în perioada 11 – 15 martie în cele trei grădiniţe care sunt menţionate şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Au fost alese cele trei unităţi pentru că managerii lor sunt responsabili de cercul pedagogic pentru învăţământul preşcolar din judeţul Dolj. Documentaţiile se primesc, se analizează şi apoi se avizează, iar proiectele de programă avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj se eliberează în luna mai, de la unităţile de învăţământ la care au fost înregistrate. Precizez că opţionalele care vor fi avizate aparţin unităţilor de învăţământ şi nu cadrelor didactice. Subliniez acest aspect pentru situaţiile în care, din toamnă, pe anumite posturi vor fi alte catedre didactice decât sunt acum. Acestea vor preda la clase opţionalul avizat pentru unitatea şcolară în care îşi desfăşoară activitatea în momentul respectiv. Nu se pot propune alte opţionale decât cele care au fost avizate. Disciplinele opţionale sunt gratuite şi intră în norma de predare a cadrului didactic de la clasă“, a precizat Monica Tănasie, inspector şcolar din cadrul ISJ Dolj.

ISJ Dolj nu avizează opţionalele plătite de părinţi

În ceea ce priveşte opţionalele plătite de părinţi, care sunt în anumite unităţi de învăţământ preşcolar din Craiova, inspectorul şcolar a precizat că acestea nu au avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi că educatoarele nu pot aduce în timpul programului lor de predare alt cadru didactic, care să fie plătit de părinţi. „Inspectoratul Şcolar nu a avizat şi nici nu avizează discipline opţionale care să fie plătite de părinţi. În plus, educatoarele nu pot aduce în timpul programului lor de predare alt profesor, care să fie plătit cu bani de la părinţi. Acest subiect a fost discutat şi la cercurile pedagogice pentru învăţământul preşcolar“, a mai precizat inspectorul şcolar Monica Tănasie. De obicei, cursurile care sunt plătite de părinţi sunt cele de engleză, dans sau diverse sporturi. Inspectorii şcolari spun însă că, dacă părinţii cer astfel de cursuri contra cost, acestea s-ar putea face în unităţile de învăţământ numai după ce se încheie programul educatoarelor, în cazul grădiniţelor cu program prelungit, după ora 18.00.
Atunci când propun opţionalele gratuite, cadrele didactice trebuie să ţină cont şi de prevederile „Regulamentului de avizare a propunerilor de curriculum la decizia şcolii, desfăşurat în unităţile de învăţământ din judeţul Dolj“. În cererea de avizare, educatoarele chiar trebuie „să declare pe propria răspundere că au luat la cunoştinţă de prevederile acestui regulament şi că se obligă să le respecte“. În regulament, la etape ale aprobării curriculumului la decizia şcolii se menţionează că trebuie să se facă „prezentarea ofertei de curriculum părinţilor elevilor la nivelul unităţilor de învăţământ preşcolar“.
Conform reglementărilor în vigoare se va aproba cel mult un opțional pe săptămână, pentru copiii cu vârste între 3 și 5 ani, și cel mult două opţionale pe săptămână, pentru copiii cu vârste între 5 și 7 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS