Ce schimbări apar la ocuparea posturilor didactice

Profesorii titulari care vor pretranfer consimţit vor avea prioritate în faţa titularilor care vor alt post participând la concursul naţional (Foto: arhiva GdS)


Inspectorii şcolari spun că etapele pentru ocuparea posturilor s-au schimbat din nou şi că, în acest an, profesorii titulari care vor să ocupe un alt post prin transferul consimţit între unităţile şcolare vor avea întâietate în faţa titularilor care vor să obţină alt post, însă prin concurs naţional. De asemenea, în situaţiile în care se impun disponibilizări, profesorii titulari pot să scape dacă au un număr de credite dobândite prin cursuri.

În fiecare an, încadrările cu personal didactic în unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar se fac după o nouă metodologie, care schimbă şi regulile de încadrare. Şi în acest an sunt noutăţi care îi vizează în special pe profesorii titulari. În unităţile şcolare unde numărul elevilor scade, cadrele didactice care intră în restructurare sunt stabilite după anumite criterii.

„Există etapa de transfer pentru soluţionarea restrângerii de activitate. În etapele specifice transferului nu intră cadrele didactice care au 90 de credite transferabile în ultimul calup de cinci ani, calculat de la data obţinerii definitivatului în învăţământ. Mai sunt şi alte criterii pe baza cărora se stabilesc profesorii care intră în restrângere de activitate. Se ţine cont şi de calificative şi de sancţiunile care li s-au aplicat. În judeţul Dolj nu au fost însă multe situaţii de acest gen“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu.

Pentru concursul de dosare, profesorii titulari primesc un anumit punctaj pe baza unei fişe de evaluare care ia în calcul activitatea la clasă din ultimii doi ani, dar şi activitatea metodico-ştiinţifică.

La etapele de transfer intră şi profesorii titulari care nu au primit un post definitiv după restrângerea de activitate din anii anteriori.

„Există 14 cadre didactice în Dolj cărora nu li s-a soluţionat restrângerea de activitate şi am fost nevoiţi să le facem detaşare. De altfel, de această listă noi am ţinut cont şi în momentul în care am aprobat menţinerea în activitate a cadrelor didactice peste vârsta de pensionare. Este vorba de limba română, limba franceză şi o catedră de profesor inginer“, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu. O analiză a resursei umane la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj arată că sunt şi discipline pentru care nu sunt suficienţi profesori. Una dintre aceste discipline este fizica, mai ales în mediul rural, unde nu sunt titulari şi orele se dau în completarea normei cadrelor didactice de la alte discipline.


Pretransferul consimţit înaintea concursului

În acest an, metodologia pentru ocuparea posturilor didactice vine cu o schimbare în ceea ce priveşte titularii care vor să ocupe un post în altă unitate şcolară. Vor avea prioritate profesorii care vor să se mute prin pretransfer consimţit, înaintea celor care vor să se mute însă pe baza notei pe care o obţin la concursul naţional de titularizare.

„An de an, sunt modificări la metodologie şi poate este normal să se întâmple pentru că este o dinamică în învăţământ şi problemele se schimbă de la un an la altul. Spre deosebire de metodologia de anul trecut revenim la succesiunea etapelor de mobilitate de acum doi ani de zile. Pretransferul consimţit între unităţile de învăţământ se desfăşoară înaintea concursului naţional de titularizare. Anul trecut, această etapă a fost undeva în luna august, după etapa de pretransfer a cadrelor didactice titulare, care au participat la concurs de titularizare. În ambele cazuri, viabilitatea postului poate să fie de un an“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu.

Potrivit inspectorilor şcolari, prima listă cu posturile didactice vacante sau rezervate existente la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Dolj va fi publicată pe 26 februarie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 20 februarie 2019

Actualitate

» Video: Incendiu în cartierul Mofleni, Craiova
» Primul vot pentru Procurorul european: Jean-François Bohnert (Franța) – 50 de voturi, Kovesi și Andrés Ritter – câte 29 de voturi (surse) / Monica Macovei: Votul dat azi în privința lui Kovesi a fost indicativ și se mai negociază
» Proiectul de lege care prevede ca gărzile medicilor să fie recunoscute ca vechime în muncă, avizat favorabil în Comisia de Sănătate din Senat
» Ministrul Apărării despre achiziția unor alte cinci avioane F-16 de la Portugalia: „Sunt discuții foarte avansate. Sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an”
» VIDEO Un român din Italia și-a distrus mașina în fața secției de poliție în semn de protest față de noul cod rutier: „Suntem cetățenii nimănui”
» (Video)Protest al procurorilor Parchetului Brașov: Noile modificări lovesc în independența fiecăruia dintre noi / Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură paralelă, în afara Constituţiei
» Patru europarlamentari, reținuți în timpul unui protest la o bază militară americană din Belgia
» Eugen Teodorovici va da explicații, în Parlament, despre Ordonanța lăcomiei
» Firmele câștigătoare vor avea nevoie de aproape 50.000 de angajați în primul an. Cât de greu le va fi pe piața muncii
» Secţia pentru procurori a CSM convoacă adunările generale pentru un punct de vedere pe modificarea legilor justiţiei
» EXCLUSIV Fostul ministru PSD al Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a ajuns consilier personal al președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu
» Secția de anchetare a magistraților, noi atribuții: Va putea retrage căile de atac în cauzele aflate pe rol sau soluționate definitiv
» Kovesi, în planul de management pentru Parchetul European trimis europarlamentarilor care o vor audia: Oamenii vor rezultate rapide
» Mehedinţi: Reținut 24 de ore pentru furt calificat
» Secția de anchetare a magistraților, a patra cerere către DNA pentru preluarea dosarului Tel Drum
» Mehedinţi: prinşi în flagrant

Local

» Focare de varicelă în şcoli din Olt
» Instructor auto trimis în judecată pentru trafic de influență

Dolj

» „Impresie“, acuzat de ultraj asupra unei agente de la Penitenciarul Pelendava
» Gropile de pe străzile Craiovei „se ţin scai“ de şoferi (GALERIE FOTO)
» Condamnat pentru mai multe infracţiuni rutiere, extrădat din Germania
» Scandal la Liceul „Trişcu“: Două fetiţe se ceartă, apoi intervin părinţii şi procurorii
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» 85 de cupluri, prezente astăzi la „Nunta de Aur“, în Târgu Jiu
» 1.400 de semnături pentru montarea unei bariere la trecerea de cale ferată de la fosta Avicola
» Angajări la fabrica de centuri de siguranţă de la Rovinari
» Primarul din Târgu Jiu cere mai multe investiţii în reţeaua de apă şi canal
» Se depun cererile pentru acordarea ajutorului de minimis la lână
» Doar 20% dintre concesionarii din Rânca au contracte de salubritate
» Angajații primăriei au donat cărți pentru minibibliotecile stradale din Rovinari

Sport

» Volei (m) / Victorie oportună pentru craioveni
» Daniel Mogoşanu caută soluţii în Bănie pentru Turneul de Elită (VIDEO)
» Oltenii o „ajută“ pe FCSB să-şi mărească media de spectatori
» Vasile Florea: „Proiectul nostru este renaşterea tenisului de masă“ (FOTO, VIDEO)
» Fotbal / Liga Europa, şaisprezecimi – retur

Sanatate

» Remedii pentru durerile de spate
» Beneficiile morcovului pentru sănătate

Educatie

» Încep înscrierile la clasa pregătitoare
» ISJ Dolj: Elevii vor susţine în luna martie simularea examenelor naţionale
» Consiliul Elevilor Dolj cere managerilor de şcoli să corecteze regulamentele interne

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» 3 pasi simpli pentru a te elibera de frica de risc
» 4 feluri în care te transformi când călătorești de una singură
» 5 sfaturi pentru a găti mai rapid, fara efort, mancaruri sanatoase si gustoase
» O echipă de IT-işti din Cluj lansează o aplicaţie care îţi arată automat pe ce cheltui banii
» Tu cum vorbeşti cu tine?
» Beneficiile frunzelor de dafin
» 15 motive pentru care să alegi masajul cu bambus

Top