11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe schimbări apar la ocuparea posturilor didactice

Ce schimbări apar la ocuparea posturilor didactice

Profesorii titulari care vor pretranfer consimţit vor avea prioritate în faţa titularilor care vor alt post participând la concursul naţional (Foto: arhiva GdS)

Inspectorii şcolari spun că etapele pentru ocuparea posturilor s-au schimbat din nou şi că, în acest an, profesorii titulari care vor să ocupe un alt post prin transferul consimţit între unităţile şcolare vor avea întâietate în faţa titularilor care vor să obţină alt post, însă prin concurs naţional. De asemenea, în situaţiile în care se impun disponibilizări, profesorii titulari pot să scape dacă au un număr de credite dobândite prin cursuri.

În fiecare an, încadrările cu personal didactic în unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar se fac după o nouă metodologie, care schimbă şi regulile de încadrare. Şi în acest an sunt noutăţi care îi vizează în special pe profesorii titulari. În unităţile şcolare unde numărul elevilor scade, cadrele didactice care intră în restructurare sunt stabilite după anumite criterii.
„Există etapa de transfer pentru soluţionarea restrângerii de activitate. În etapele specifice transferului nu intră cadrele didactice care au 90 de credite transferabile în ultimul calup de cinci ani, calculat de la data obţinerii definitivatului în învăţământ. Mai sunt şi alte criterii pe baza cărora se stabilesc profesorii care intră în restrângere de activitate. Se ţine cont şi de calificative şi de sancţiunile care li s-au aplicat. În judeţul Dolj nu au fost însă multe situaţii de acest gen“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu.
Pentru concursul de dosare, profesorii titulari primesc un anumit punctaj pe baza unei fişe de evaluare care ia în calcul activitatea la clasă din ultimii doi ani, dar şi activitatea metodico-ştiinţifică.
La etapele de transfer intră şi profesorii titulari care nu au primit un post definitiv după restrângerea de activitate din anii anteriori.
„Există 14 cadre didactice în Dolj cărora nu li s-a soluţionat restrângerea de activitate şi am fost nevoiţi să le facem detaşare. De altfel, de această listă noi am ţinut cont şi în momentul în care am aprobat menţinerea în activitate a cadrelor didactice peste vârsta de pensionare. Este vorba de limba română, limba franceză şi o catedră de profesor inginer“, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu. O analiză a resursei umane la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj arată că sunt şi discipline pentru care nu sunt suficienţi profesori. Una dintre aceste discipline este fizica, mai ales în mediul rural, unde nu sunt titulari şi orele se dau în completarea normei cadrelor didactice de la alte discipline.

Pretransferul consimţit înaintea concursului

În acest an, metodologia pentru ocuparea posturilor didactice vine cu o schimbare în ceea ce priveşte titularii care vor să ocupe un post în altă unitate şcolară. Vor avea prioritate profesorii care vor să se mute prin pretransfer consimţit, înaintea celor care vor să se mute însă pe baza notei pe care o obţin la concursul naţional de titularizare.
„An de an, sunt modificări la metodologie şi poate este normal să se întâmple pentru că este o dinamică în învăţământ şi problemele se schimbă de la un an la altul. Spre deosebire de metodologia de anul trecut revenim la succesiunea etapelor de mobilitate de acum doi ani de zile. Pretransferul consimţit între unităţile de învăţământ se desfăşoară înaintea concursului naţional de titularizare. Anul trecut, această etapă a fost undeva în luna august, după etapa de pretransfer a cadrelor didactice titulare, care au participat la concurs de titularizare. În ambele cazuri, viabilitatea postului poate să fie de un an“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Janina Vaşcu.
Potrivit inspectorilor şcolari, prima listă cu posturile didactice vacante sau rezervate existente la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Dolj va fi publicată pe 26 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS