6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe trebuie să ştiţi despre depunerea cererii unice de plată la APIA

Ce trebuie să ştiţi despre depunerea cererii unice de plată la APIA

De la 1 martie demarează campania de depunere a cererii unice de plată aferentă acestui an. Aflaţi din articol cum trebuie să completaţi declaraţia de suprafaţă, unde trebuie să depuneţi cererile pentru subvenţiile agricole şi ce acte trebuie să prezentaţi la APIA.

În mai puţin de două săptămâni, fermierii doljeni vor începe să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) cererile unice de plată aferente anului 2019. În campania 2019, care se derulează în perioada 1 martie – 15 mai, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se fac în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea solicitării, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.
Același principiu se aplică și pentru crescătorii de animale care vor completa cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic. Ca şi anul trecut, fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Unde se depun cererile

Fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol trebuie să depună cererile la centrul judeţean, iar cei care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol trebuie să meargă la centrele locale. Pentru a beneficia de plățile directe, fermierii trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată documentele care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziția lor. Potrivit APIA Dolj, actele trebuie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi autorităţii care a emis aceste documente. „Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha“, se arată într-un comunicat al APIA Dolj.
Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, trebuie să prezinte la APIA adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată.
Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor în campania 2019, fermierii trebuie să se prezinte la data și ora la care sunt programați, conform invitaţiei primite.
În campania din 2018, 37.375 de fermieri au depus cereri pentru a obţine subvenţii, pentru o suprafaţă de aproximativ 420.000 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS