6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANL ar fi gata să construiască primul bloc din cartierul chinezesc

ANL ar fi gata să construiască primul bloc din cartierul chinezesc

ANL a semnat contractul de proiectare pentru primul bloc (L2) din cartierul chinezesc din Craiova (Foto: arhiva GdS)

Potrivit unui răspuns transmis GdS de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), la sfârşitul lunii martie ar urma să fie gata proiectul tehnic pentru blocul L2 din cartierul de locuinţe de pe strada Caracal din municipiul Craiova. Construcţia ar demara după contractarea locuinţelor, pentru care au fost depuse până săptămâna trecută 755 de cereri.

Ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal din municipiul Craiova, cunoscut drept cartierul chinezesc datorită firmei care a demarat construirea lui (Shandong Ningjiang), rămâne la mâna proiectantului şi la mila Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aşa cum titra săptămâna trecută Gazeta de Sud. Noutatea în acest proiect este că Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), cea care a preluat obiectivul de la Primăria Craiova cu scopul de a finaliza cartierul abandonat de firma chineză, ar putea demara lucrările la primul bloc din cele 23 ale ansamblului rezidenţial. Într-un răspuns transmis GdS, ANL susţine că a semnat, pe 11 februarie, contractul de proiectare pentru blocul L2, unul dintre imobilele de la stradă unde se ajunsese cu construcţia până la etajul şase din zece.
Demararea efectivă a lucrărilor depinde acum de proiectant, care, potrivit ANL, are termen până la sfârşitul lunii martie să finalizeze şi să predea proiectul tehnic al blocului L2. Abia după aceea, Agenţia poate trece la stabilirea constructorului care să realizeze, în sfârşit, primul bloc din cartierul chinezesc. Numai că, fiind o lucrare care se execută exclusiv cu banii beneficiarilor, „lucrările de execuţie pentru blocul L2 vor fi demarate după contractarea locuinţelor şi deschiderea finanţărilor la bancă de către beneficiari“, după cum susţine ANL.
Vestea bună ar fi că ar exista un număr suficient de cereri de locuinţe pentru a se strânge finanţarea necesară construirii a minimum un bloc, aşa cum era condiţia impusă din start de Agenţie. „Conform datelor înregistrate la sediul ANL, până la 14 februarie au fost depuse 755 de cereri pentru atribuirea unei locuinţe în acest ansamblu“, se arată în răspunsul ANL. Dacă ar fi să luăm în calcul ca măcar jumătate din aceste cereri să fie eligibile de către bancă, ar însemna că ANL ar strânge finanţarea necesară nu doar pentru un bloc, ci pentru cel puţin cinci-şase blocuri.

„Preţul va fi stabilit după contractarea lucrărilor de execuţie“

În primăvara lui 2018, când Primăria Craiova prindea în bugetul acelui an suma de 9.366.000 de lei pentru demararea lucrărilor la „Ansamblul rezidențial de locuințe colective“ de pe strada Caracal, nr. 132, autorităţile locale estimau că vor construi cu acești bani blocurile L1, L2 şi I1. Cum ANL a semnat doar pentru proiectarea blocului L2, ar fi şanse ca după realizarea proiectului tehnic să se treacă şi la partea de execuţie (după stabilirea constructorului). Tot atunci o să se ştie exact şi cât va costa un metru pătrat de locuinţă, ANL precizând pentru GdS că „preţul va fi stabilit după contractarea lucrărilor de execuţie“.
Totul ar mai depinde acum de MApN şi de disponibilitatea acestuia de a prelungi termenul-limită stabilit în urmă cu trei ani – ianuarie 2020, privind predarea la cheie a celor 250 de locuințe destinate angajaţilor ministerului, în vederea cumpărării. Primăria Craiova a făcut deja demersurile necesare pentru prelungirea acestui termen, iar Ministerul Apărării Naţionale se pare că ar fi dispus să ofere un nou răgaz, dacă solicitarea va fi una bine fundamentată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS