6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe se mai vinde în târgurile de săptămână din Olt

Ce se mai vinde în târgurile de săptămână din Olt

Deși județul Olt nu a fost afectat grav de pesta porcină africană, descoperindu-se focare în doar trei localități, dintre care cele din Rusănești au și impus exterminarea efectivelor de porci, autoritățile au interzis comerțul cu animale în toate târgurile din județ. Ce influență a avut măsura aflați din rândurile de mai jos.

Teoretic, în niciun târg din județul Olt nu se mai vând în prezent animale, măsura fiind impusă de medicii veterinari din cauza pericolului pestei porcine africane. În această jumătate de an, vânzările celor care săptămânal vin cu marfă în târguri au scăzut, spun mulți, iar asta din cauza măsurii. „Vindem mai puțin, asta e clar. Sunt oameni în târg, dar nu la fel ca înainte, ca atunci când erau și animale. Vin și să cumpere, dar mulți vin așa, ca la plimbare. Pe noi ne-au adus aici, în colțul ăsta, spațiul e mai mic decât cel vechi, nu ne mai merge, ce să mai“, a expus situația un comerciant de păsări, sectorul de păsări fiind amenjat acum, în târgul de duminică de la Osica de Sus, cel mai mare din județul Olt, chiar la intrare.
Păsările de curte se vând destul de bine, găinile, în funcție de rasă, au prețuri de la 20-30 până la 80-90 de lei, cele de talie mică s-au vândut foarte repede, și nu neapărat prețul a fost un atu. Crescătorii de porumbei au avut și ei, duminică, 17 februarie, o ofertă bogată, chiar dacă prețul nu e pentru orice, pornește de undeva de la 150 de lei perechea, dar poate fi negociat și în euro, putând ajunge și la câteva sute de euro.


Se vinde în continuare nutrețul, iar mai departe de târg, pe câmp, se întâlnesc samsarii de cai. Tuturor, însă, le merge mai rău decât în urmă cu câteva luni, când era permis și comerțul cu porci, vite, oi, carne și chiar sacrificarea oilor.
„E mai greu, se vede, e lume mai puțină“, spun și cei care vând harnașamente și fel de fel de obiecte necesare crescătorilor de animale.
Lume puțină la standul de biciclete și aparatură electrică și electrocasnică la mâna a doua. Nici vasele de pământ nu mai sunt la cine știe ce căutare, deși în curând vor fi Moșii de iarnă, o sărbătoare altadată rai al meșterilor olari, care reușeau să valorifice munca de peste iarnă în preajma ei.
Pentru că a fost o zi însorită, a mers destul de bine vânzarea la flori de grădină. Bine au cumpărat clienții și mierea de albine, toți apicultorii care au venit cu marfă făcând vânzare. Cel mai bine s-au vândut însă, ca în fiecare duminică, de altfel, gogoșile, unde s-a stat tot timpul la coadă. O aventură a fost și să fii servit într-un termen rezonabil cu mici sau pastramă, grătarele sfârâind tot timpul, iar clienții roind prin preajmă. Mulți au plecat, dezamăgiți de așteptare, fără să-și satisfacă pofta.
Bătrânele care au venit să vândă ce le prisosește prin cămară s-au uitat și ele lung după mușterii. I-au îmbiat pe clienți cu vin – „curat, maică, n-are nimic în el, nu l-am tratat cu chimicale!“, cu fel de fel de conserve de casă și chiar cu tutun gata de prelucrat, „că acum sunt aparate, nu le mai fac ei cu hârtie de ziar“.
Pentru că anul trecut a fost unul bun pentru agricultori, în târg a fost bogată și oferta de mere, „românești-românești, garantat, că s-au făcut, nu ca anul alălalt, când am vândut mai mult din import“. Prețul, mult mai bun decât în supermarket – cel mult 2 lei/kg, ceea ce înseamnă un preț de sub un leu pentru producători, au admis comercianții, dezvăluind că ei cumpără merele de la angrosiști cu 1,2 lei/kg.


„Să deschidă, dom’ne, târgurile, să le dea voie la oameni să vină cu animalele, că ne merge și nouă mai bine! Le-au închis că e pestă, că din Africa, că de la… Carnea noastră nu e bună, e bună a ălora de aduc cu tirurile, a ălora cu magazinele, ei să vândă, lor să le meargă bine, nouă nu!“, a răbufnit un comerciant de brânză din sectorul altădată foarte aglomerat, dar acum destul de puțin vizitat de clienți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS