8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrefierii anunţă ample mişcări de protest

Grefierii anunţă ample mişcări de protest

Sindicatul Național al Grefei Judiciare anunţă mişcări de protest şi blocarea activităţii instanţelor de judecată dacă nu vor fi eliminate inechităţile salariale. În plus, grefierii cer, printre altele, plata orelor suplimentare, dotarea instanţelor de judecată, creşterea personalului şi renunţarea la ideea că primesc pensii speciale. Totul porneşte, susţine sindicatul, de la faptul că salariile personalului auxiliar și conex din instanțe și parchete au fost calculate greșit cu ocazia elaborării Legii salarizării de către Ministrul Muncii și Justiției Sociale, condus la acea vreme de Olguţa Vasilescu.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, care reprezintă peste jumătate din personalul de specialitate şi conex din instanţe, susţine că aproximativ 80% dintre grefieri au salariul plafonat până în anul 2022. Asta pentru că salariile au fost calculate greşit de funcţionarii Ministerului Muncii. „Salariile personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete au fost greșit calculate la momentul elaborării Legii salarizării, respectiv coeficientul prevăzut în grila de salarizare, anexă la Legea nr. 153/2017, este calculat prin raportare la o valoare de referință sectorială mai mică decât cea rezultată din aplicarea legilor de salarizare succesive, începând cu anul 2008 și până în prezent. Consecința acestei greșeli o constituie faptul că aproximativ 80% din grefieri, respectiv personalul cu o vechime mai mare de cinci ani în specialitate, are salariul plafonat până în anul 2022“, susţine Sindicatul Național al Grefei Judiciare.
Mai mult decât atât, personalul auxiliar de specialitate din instanţe ar fi singura categorie profesională al cărui salariu net nu a fost majorat cu procentul de 25%, aşa cum s-a prevăzut în Legea salarizării. De majorări au beneficiat numai anumite funcții din această categorie, cum ar fi grefierii cu vechime mai mică de 5 ani, grefierii-arhivari ori personalul conex, care reprezintă aproximativ 20% din totalul angajaților.
Probleme ar fi şi cu sporurile primite de personalul auxiliar și conex, care este acordat diferențiat de către instanţele din ţară.
De asemenea, începând cu ianuarie 2019, grefierii au dreptul la indemnizație de hrană, însă au existat situații în care indemnizația de hrană nu a fost acordată sau a fost acordată în alt cuantum decât cel prevăzut de lege.

Proteste şi blocarea activităţii instanţelor de judecată

În continuare, Sindicatul Național al Grefei Judiciare susţine că, dacă nu vor fi rezolvate problemele grefierilor şi personalului conex, se va merge până la blocarea activităţii instanţelor de judecată. „Față de aceste considerente, la solicitarea membrilor și în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizației noastre sindicale, înțelegem să informăm că nerezolvarea problemelor cu care se confruntă categoria noastră profesională, precum și adoptarea unui act normativ, indiferent de forma pe care o va îmbrăca și care va produce efectele mai sus enumerate, vor genera mișcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete“, au mai transmis reprezentanţii Sindicatului Național al Grefei Judiciare.
Printre altele, grefierii cer eliminarea inechităților salariale, reanalizarea grilei de salarizare, plata orelor suplimentare, redimensionarea schemelor de personal din instanțele judecătorești și parchete, dotarea corespunzătoare a instanțelor și parchetelor, dar şi excluderea grefierilor şi personalului conex din categoriile ce fac obiectul legilor prin care se solicită abrogarea pensiilor speciale.
Problemele ridicate de grefieri nu sunt noi. În octombrie, anul trecut, Ministerul Muncii le-a transmis că problema este la instanţe, care aplică greşit prevederile Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS