Acasă Local Dolj Discuţii despre conducta de gaze Craiova - Segarcea

Discuţii despre conducta de gaze Craiova – Segarcea

-

La Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a avut loc joi o întâlnire în legătură cu investiția care va fi realizată de Transgaz în judeţul Dolj: introducerea primului tronson din conducta de transport a gazelor naturale Craiova – Calafat. De la şedinţă au lipsit chiar oficialii Transgaz, dar au fost prezenţi reprezentanți ai localităților situate pe traseul acestui prim tronson al investiţiei, Craiova – Segarcea, şi ai comunelor adiacente, cu toţii fiind informaţi cu privire la demersurile care trebuie întreprinse pentru racordare. Pe lângă conducerea CJ Dolj, la întrunirea de joi au mai luat parte arhitectul-șef al județului, Radu Pappa, și reprezentanţi ai unor societăți autorizate pentru distribuția gazelor naturale și pentru elaborarea documentațiilor necesare în vederea realizării rețelelor.
„Am organizat întâlnirea de astăzi (joi – n.r.) pentru că se apropie momentul în care vor începe lucrările la primul tronson al conductei de gaze naturale, între Craiova și Segarcea, o investiție de peste opt milioane de euro a societății naționale Transgaz. Reprezentanţii primăriilor din localitățile pe raza cărora trece această magistrală și din cele aflate în imediata vecinătate au avut posibilitatea să afle, de la surse autorizate, care sunt pașii de urmat pentru a putea înființa sau extinde rețelele de distribuție a gazelor și a asigura astfel alimentarea instituțiilor publice, a unităților de învățământ, precum şi a gospodăriilor. Ne-am dorit să iniţiem cât mai devreme aceste discuții, deoarece va fi vorba de proceduri complexe și de durată, care cuprind adoptarea unor hotărâri ale consiliilor locale, elaborarea de studii de fezabilitate, emiterea certificatelor de urbanism, obținerea de avize, organizarea de proceduri de achiziție publică, inclusiv asigurarea terenurilor pe care vor fi amplasate stațiile de reglare și măsurare. Apelul nostru a fost ca primăriile să înceapă cât mai curând demersurile, pentru ca în acest mod să evităm un eventual decalaj între momentul finalizării conductei și cel al racordării efective a beneficiarilor“, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a mai menţionat că investiţia Transgaz va avea un impact notabil în evoluția întregului județ și că doar acest prim tronson, de aproape 40 de kilometri, deschide noi perspective pentru dezvoltarea unui areal în care se găsesc zece localități, cu o populație totală de peste 36.000 de doljeni.
La rândul său, vice-președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că discuţia de joi „a condus, pe de o parte, la clarificarea unor aspecte tehnice și la conturarea unui calendar al procedurilor de urmat pentru înființarea rețelelor locale de distribuție și, pe de altă parte, la apariția unor soluții care pot facilita aceste demersuri“. „O idee în acest sens se referă la posibilitatea autorităților de a se asocia în cadrul proiectului și de a finanța în comun anumite componente ale sistemelor de alimentare, ceea ce va conduce la o diminuare a costurilor care revin fiecărei localități“, a mai spus Vasile. Localităţile doljene care vor beneficia de pe urma acestui prin tronson al conductei de gaze Craiova – Calafat sunt Segarcea, Bratovoești, Calopăr, Cârcea, Cerăt, Drănic, Ghindeni, Malu Mare, Teasc și Țuglui.

ȘTIRI VIDEO GdS