15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând vor apărea parcări cu plată în tot centrul Craiovei

Când vor apărea parcări cu plată în tot centrul Craiovei

Autorităţile locale au făcut un prim pas înainte în instituirea de parcări cu plată în tot centrul Craiovei, conform proiectului dezbătut în data de 5 octombrie 2018: au demarat procedura de întocmire a caietului de sarcini în vederea achiziţionării de parcometre, pentru cei care nu vor putea achita taxa prin SMS. Faţă de modificările propuse iniţial, Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova a suferit şi alte schimbări, rezultate în urma dezbaterii publice de anul trecut. Cea mai importantă modificare vizează Calea Bucureşti, stradă unde nu se vor mai institui locuri de parcare cu plată.

Primăria Craiova nu a renunţat la ideea transformării centrului oraşului într-o imensă parcare cu plată, conform proiectului de „modificare, prin completare, a Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului“ dezbătut pe 5 octombrie 2018. Ba chiar a făcut un prim pas înainte, demarând procedura de întocmire a caietului de sarcini în vederea achiziţionării a 14 parcometre, pentru cei care nu vor putea achita taxa prin SMS. Potrivit primarului Mihail Genoiu, rentabilitatea parcării cu plata prin SMS instituită în Bănie din septembrie 2017 a dus la varianta extinderii locurilor de parcare cu plată în zona centrală, dar şi a altor modalităţi de plată a taxei de 0,50 euro + TVA/oră.
„În prezent, Direcţia de Achiziţii lucrează la caietul de sarcini privind achiziţionarea a 14 parcometre, pentru a da cetăţeanului posibilitatea de a plăti taxa şi prin alte mijloace, nu doar prin SMS, aşa cum este acum. E un lucru care se va materializa, pentru că de la început am spus că încercăm varianta de parcare cu plată în zona centrală cu cheltuieli minime şi facem o testare pentru a vedea dacă este agreată de cetăţeni. Am constatat că majoritatea oamenilor au fost de acord cu această parcare cu plată, pentru că aveau la dispoziţie şi parcarea subterană, al cărei grad de ocupare a crescut substanţial, a fost un lucru rentabil, aşa că acum ne permitem să investim în aceste parcometre şi să extindem locurile de parcare cu plată“, a spus Mihail Genoiu, la Radio Sud.

Parcare la liber pe Calea Bucureşti

În centrul Craiovei există, în prezent, 121 de locuri de parcare cu plata prin SMS, cele mai multe pe strada A.I. Cuza – 77, urmată de străzile Romul (28 de locuri) şi Nicolaescu Plopşor (16 locuri). Potrivit modificărilor propuse anul trecut, numărul locurilor de parcare cu plată din Bănie urma să se mărească la 793, prin instituirea de 672 de noi locuri. Numai că, după dezbaterea publică din octombrie, numărul acestora a fost redus considerabil, potrivit primarului Genoiu. Concret, s-a renunţat, pentru moment, la taxarea parcării pe strada Calea Bucureşti, unde urma să existe 386 de locuri cu plată, pornind de la intersecţia cu bulevardul Carol I până la cea cu strada Spania.
„Calea Bucureşti nu va mai intra în această extindere, dar va rămâne în continuare în studiu, pentru că tot ce se face acum vine în urma sesizărilor primite de la cetăţeni, atât la primărie, cât şi în dezbaterea publică de anul trecut. Calea Bucureşti are nişte probleme cu care nu ne-am pus de acord cu locatarii, în schimb în zona centrală am rezolvat toate problemele ridicate de cetăţeni: am mutat staţia de taxi de la Casa Albă, iar parcarea în inel va fi liberă după ora 18.00. Deci, pe toate străzile din proiect va fi parcare cu plată cu interval orar şi cred că se va introduce interval şi pe străzile Romul şi Nicolaescu Plopşor, unde acum taxa de parcare cu plata prin SMS este nonstop. Practic, doar strada A.I. Cuza va rămâne cu program permanent de parcare cu plată“, a explicat edilul Craiovei.

Parcare cu plată doar pe o parte a străzii Mihai Viteazul

Primarul Mihail Genoiu a mai anunţat şi alte modificări ale regulamentului dezbătut iniţial, care vizează craiovenii care locuiesc în blocul Casa Albă şi pe cei din blocurile de pe strada Mihai Viteazul. „O să mai fie o noutate pentru locatarii blocului Casa Albă, care nu aveau niciun fel de posibilitate de parcare în centru. În baza accesului liber în zona istorică, pentru că blocul lor face parte din Centrul Istoric, ei vor avea dreptul la o maşină de apartament pe care să o parcheze gratuit pe locurile cu plată, după ora 18.00. În plus, pe strada Mihail Viteazul, care pleacă din Muzeul de Artă, am refăcut parcările şi am stabilit ca pe o parte să fie parcare cu plată, iar pe cealaltă parte să se parcheze liber“, a dezvăluit edilul.
Potrivit proiectului de „modificare, prin completare, a Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, aşa cum a reieşit după dezbaterea publică, străzile unde se vor institui parcări cu plată, cu aplicare între orele 8.00 şi 18.00, sunt următoarele: Mihail Kogălniceanu (de la intersecţia cu strada Eugeniu Carada până la intersecţia cu strada Unirii), Unirii (de la intersecţia cu Kogălniceanu până la intersecţia cu strada Bujorului), Ştirbei Vodă (de la intersecţia cu strada Unirii până la intersecţia cu strada Matei Basarab), Sfântul Dumitru (de la intersecţia cu Unirii până la intersecţia cu Matei Basarab), Matei Basarab (de la bulevardul Ştirbei Vodă până la Piaţa Veche), Mihai Viteazul (de la intersecţia cu strada Unirii până la intersecţia cu Ion Maiorescu – doar pe o parte a străzii), Ion Maiorescu (de la intersecţia cu strada Popa Şapcă până la intersecţia cu Madona Dudu) şi Eugeniu Carada (de la intersecţia cu strada Simion Bărnuţiu până la intersecţia cu Mihail Kogălniceanu).
„De abia din acest moment putem să spunem că Regulamentul devine funcţional şi putem da drumul la instituirea de noi parcări cu plată în centrul oraşului, evident după ce el va fi aprobat în Consiliul Local. Probabil că vor mai fi opozanţi, oameni nemulţumiţi, dar să ştiţi că toate aceste modele nu le-am inventat noi, ele au fost implementate deja în oraşele din vestul ţării, care, la rândul lor, au luat modelul din Occident. Noi doar am perfecţionat ceea ce am văzut la ei“, a conchis primarul Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS