Când vor apărea parcări cu plată în tot centrul Craiovei

Primăria Craiova a renunţat la varianta introducerii parcărilor cu plată pe strada Calea Bucureşti
Autori


Autorităţile locale au făcut un prim pas înainte în instituirea de parcări cu plată în tot centrul Craiovei, conform proiectului dezbătut în data de 5 octombrie 2018: au demarat procedura de întocmire a caietului de sarcini în vederea achiziţionării de parcometre, pentru cei care nu vor putea achita taxa prin SMS. Faţă de modificările propuse iniţial, Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova a suferit şi alte schimbări, rezultate în urma dezbaterii publice de anul trecut. Cea mai importantă modificare vizează Calea Bucureşti, stradă unde nu se vor mai institui locuri de parcare cu plată.

Primăria Craiova nu a renunţat la ideea transformării centrului oraşului într-o imensă parcare cu plată, conform proiectului de „modificare, prin completare, a Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului“ dezbătut pe 5 octombrie 2018. Ba chiar a făcut un prim pas înainte, demarând procedura de întocmire a caietului de sarcini în vederea achiziţionării a 14 parcometre, pentru cei care nu vor putea achita taxa prin SMS. Potrivit primarului Mihail Genoiu, rentabilitatea parcării cu plata prin SMS instituită în Bănie din septembrie 2017 a dus la varianta extinderii locurilor de parcare cu plată în zona centrală, dar şi a altor modalităţi de plată a taxei de 0,50 euro + TVA/oră.

„În prezent, Direcţia de Achiziţii lucrează la caietul de sarcini privind achiziţionarea a 14 parcometre, pentru a da cetăţeanului posibilitatea de a plăti taxa şi prin alte mijloace, nu doar prin SMS, aşa cum este acum. E un lucru care se va materializa, pentru că de la început am spus că încercăm varianta de parcare cu plată în zona centrală cu cheltuieli minime şi facem o testare pentru a vedea dacă este agreată de cetăţeni. Am constatat că majoritatea oamenilor au fost de acord cu această parcare cu plată, pentru că aveau la dispoziţie şi parcarea subterană, al cărei grad de ocupare a crescut substanţial, a fost un lucru rentabil, aşa că acum ne permitem să investim în aceste parcometre şi să extindem locurile de parcare cu plată“, a spus Mihail Genoiu, la Radio Sud.

Parcare la liber pe Calea Bucureşti

În centrul Craiovei există, în prezent, 121 de locuri de parcare cu plata prin SMS, cele mai multe pe strada A.I. Cuza – 77, urmată de străzile Romul (28 de locuri) şi Nicolaescu Plopşor (16 locuri). Potrivit modificărilor propuse anul trecut, numărul locurilor de parcare cu plată din Bănie urma să se mărească la 793, prin instituirea de 672 de noi locuri. Numai că, după dezbaterea publică din octombrie, numărul acestora a fost redus considerabil, potrivit primarului Genoiu. Concret, s-a renunţat, pentru moment, la taxarea parcării pe strada Calea Bucureşti, unde urma să existe 386 de locuri cu plată, pornind de la intersecţia cu bulevardul Carol I până la cea cu strada Spania.

„Calea Bucureşti nu va mai intra în această extindere, dar va rămâne în continuare în studiu, pentru că tot ce se face acum vine în urma sesizărilor primite de la cetăţeni, atât la primărie, cât şi în dezbaterea publică de anul trecut. Calea Bucureşti are nişte probleme cu care nu ne-am pus de acord cu locatarii, în schimb în zona centrală am rezolvat toate problemele ridicate de cetăţeni: am mutat staţia de taxi de la Casa Albă, iar parcarea în inel va fi liberă după ora 18.00. Deci, pe toate străzile din proiect va fi parcare cu plată cu interval orar şi cred că se va introduce interval şi pe străzile Romul şi Nicolaescu Plopşor, unde acum taxa de parcare cu plata prin SMS este nonstop. Practic, doar strada A.I. Cuza va rămâne cu program permanent de parcare cu plată“, a explicat edilul Craiovei.


Parcare cu plată doar pe o parte a străzii Mihai Viteazul

Primarul Mihail Genoiu a mai anunţat şi alte modificări ale regulamentului dezbătut iniţial, care vizează craiovenii care locuiesc în blocul Casa Albă şi pe cei din blocurile de pe strada Mihai Viteazul. „O să mai fie o noutate pentru locatarii blocului Casa Albă, care nu aveau niciun fel de posibilitate de parcare în centru. În baza accesului liber în zona istorică, pentru că blocul lor face parte din Centrul Istoric, ei vor avea dreptul la o maşină de apartament pe care să o parcheze gratuit pe locurile cu plată, după ora 18.00. În plus, pe strada Mihail Viteazul, care pleacă din Muzeul de Artă, am refăcut parcările şi am stabilit ca pe o parte să fie parcare cu plată, iar pe cealaltă parte să se parcheze liber“, a dezvăluit edilul.

Potrivit proiectului de „modificare, prin completare, a Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, aşa cum a reieşit după dezbaterea publică, străzile unde se vor institui parcări cu plată, cu aplicare între orele 8.00 şi 18.00, sunt următoarele: Mihail Kogălniceanu (de la intersecţia cu strada Eugeniu Carada până la intersecţia cu strada Unirii), Unirii (de la intersecţia cu Kogălniceanu până la intersecţia cu strada Bujorului), Ştirbei Vodă (de la intersecţia cu strada Unirii până la intersecţia cu strada Matei Basarab), Sfântul Dumitru (de la intersecţia cu Unirii până la intersecţia cu Matei Basarab), Matei Basarab (de la bulevardul Ştirbei Vodă până la Piaţa Veche), Mihai Viteazul (de la intersecţia cu strada Unirii până la intersecţia cu Ion Maiorescu – doar pe o parte a străzii), Ion Maiorescu (de la intersecţia cu strada Popa Şapcă până la intersecţia cu Madona Dudu) şi Eugeniu Carada (de la intersecţia cu strada Simion Bărnuţiu până la intersecţia cu Mihail Kogălniceanu).

„De abia din acest moment putem să spunem că Regulamentul devine funcţional şi putem da drumul la instituirea de noi parcări cu plată în centrul oraşului, evident după ce el va fi aprobat în Consiliul Local. Probabil că vor mai fi opozanţi, oameni nemulţumiţi, dar să ştiţi că toate aceste modele nu le-am inventat noi, ele au fost implementate deja în oraşele din vestul ţării, care, la rândul lor, au luat modelul din Occident. Noi doar am perfecţionat ceea ce am văzut la ei“, a conchis primarul Mihail Genoiu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 11 februarie 2019

Actualitate

» Turcia: Un elicopter militar s-a prăbușit la Istanbul – patru răniți
» Rusia se va deconecta pentru scurt timp de la internetul global, ca parte a simulării unui război cibernetic
» Bacşişul în România versus alte ţări:
» Premii de până la 50.000 de euro pentru startup-uri românești din domeniul energiei
» O tânără de 17 ani s-a aruncat în râul Olt
» Astmul bronşic: cauze, simptome, tratament
» Vremea se va schimba în următoarele săptămâni
» Efectul placebo
» NASA a asistat la naşterea unei insule în Pacificul de Sud care a surprins savanţii. ”Eram ca nişte copii bezmetici”
» Gorj: Au revenit ninsorile la Rânca
» Robotul ”conştient”. A învăţat singur despre sine şi lumea din jurul lui
» Când şi cum trebuie să ne spălăm pe mâini
» Vâlcea: Şofer surprins de camerele video încălcând regulile de circulaţie în centrul Râmnicului
» Regizorul Woody Allen cere despăgubiri platformei Amazon pentru încălcarea unui contract
» Suedezii au ajuns la concluzia că Rusia se pregătește de un război mondial. Care sunt „inamicii” vizați de ruși
» Daniel Nache, auditor la DSP Olt, în fruntea Direcției Generale a Vămilor
» Vâlcea: Liceul Sanitar ”Antim Ivireanul” va avea o nouă sală de sport
» 20 de semne că ficatul tău e plin cu toxine
» (VIDEO) Craiova: Zeci de navete încărcate cu bere s-au răsturnat dintr-un tir pe Centura de Nord
» Imagini cu Nicolae Ceauşescu, în cel mai recent videoclip al unei formaţii britanice celebre
» Telefoanele care emit cele mai multe radiaţii în 2019. Modele populare se regăsesc pe listă
» Isărescu, despre atacurile la adresa BNR: jalnice, iresponsabile, de două parale. Despre consilierul pe probleme economice al premierului: Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!

Local

» Daniel Nache, auditor la DSP Olt, în fruntea Direcției Generale a Vămilor

Dolj

» Operatori economici din Dolj, amendaţi cu 43.000 de lei
» Fost primar, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu
» Şeful Fiscului regional de la Craiova, mutat la Cluj
» Afaceri de succes – „L’amour du pain“, prima boulangerie autentică din Craiova (VIDEO, GALERIE FOTO)
» Elevii cer transport gratuit, primăria face simulări pe buget
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Proiect pentru a marca 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu
» Şeful Fiscului regional de la Craiova, mutat la Cluj
» Creație populară și armonie muzicală, în Galeriile „Cromatic“

Gorj

» Începerea lucrărilor la Stadionul Municipal, amânată
» Nicio manifestare de Sfântul Valentin şi de Dragobete
» Sistem de supraveghere video pentru cea mai mare parcare din oraş
» Gorj: Pregătiri pentru „Colocviile Brâncuşi”
» Gorj: Angajaţii Primăriei Rovinari vor dona sânge
» Studenţi în stagiu de practică, la Jandarmeria Gorj
» Şase cazuri de muncă „la negru”, depistate de ITM Gorj

Olt

» (Video) Doi recidiviști care au furat zeci de telefoane, prinși de procurorii din Corabia

Sport

» Mangia: Am avut o atitudine perfectă
» Bancu: Ne-a luat puţin valul
» SCM „U“ joacă în Cupă
» „Leii“ lui Filip Popescu, pe doi la Braşov Indoor Cup 2019

Sanatate

» Uleiul de peşte – benefic pentru sănătate
» De ce e bine să mănânci mere

Educatie

» Olimpicul Florian Călina: „Premiul cel mai valoros este o medalie“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Jennifer Aniston şi-a sărbătorit a 50-a aniversare alături de fostul soţ Brad Pitt

Top