Fermierii aşteaptă redeschiderea programelor prin care se acordă subvenţii agricole

Direcţia pentru Agricultură Gorj nu poate demara niciunul dintre programele privind acordarea de ajutoare de minimis în lipsa unui buget aprobat. Există toate documentaţiile întocmite, însă lipseşte bugetul. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că anul acesta vor fi în derulare patru programe prin care vor fi acordate subvenţii producătorilor agricoli. Este vorba de ajutorul de minimis la cultivarea de tomate în spaţii protejate, ajutorul de minimis pentru cultivatorii de usturoi – o noutate, producătorii de lână şi pentru crescătorii raselor de porcine bazna şi mangaliţa.

Ajutor de o mie de euro la hectar

Alin Petrică a precizat că de anul acesta se va introduce şi ajutorul de minimis pentru producătorii de usturoi. Este vorba de un sprijin de 1.000 de euro pe hectar, la o suprafaţă minimă cultivată de 3.000 de metri pătraţi. Chiar dacă nu este un judeţ cu tradiţie în cultura usturoiului, Alin Petrică speră ca şi fermierii din Gorj să se înscrie în program şi să beneficieze de sumele acordate de Ministerul Agriculturii. „Cu toate că este vorba de o plantă în cultivarea căreia nu avem tradiţie în judeţul Gorj, eu cred că vor fi fermieri ce vor face investiţiile care trebuie pentru a o cultiva şi vor beneficia de subvenţia care se acordă pentru producătorii de usturoi. Este un deficit pe piaţă la producţia de usturoi şi se apelează foarte mult la importuri. Cel din import nu se compară la calitate cu usturoiul autohton. Uneori ai impresia că a dispărut complet de pe piaţă“, a spus Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.