21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe astuparea gropilor de pe străzile Craiovei

Începe astuparea gropilor de pe străzile Craiovei

Pe străzile din Craiova au început să apară tot mai multe gropi (Foto: Lucian Anghel)

Primăria Craiova a atribuit minicontractul de 380.000 de lei privind repararea şi întreţinerea străzilor din oraş, iar constructorii ar putea apărea chiar de astăzi pe principalele artere din Bănie pentru a astupa gropile apărute pe carosabil. De lucrări se va ocupa firma Drum Concept SRL din Bucureşti, până când municipalitatea va desemna operatorul acordului-cadru pe patru ani în valoare de 38 de milioane de euro.

Străzile ciuruite din Bănie ar putea intra de zilele viitoare în reparaţii. Profitând de vremea favorabilă, dar şi de faptul că a fost atribuit minicontractul pentru „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“, în valoare de 380.000 de lei, autorităţile locale pot da startul, chiar de astăzi, la astuparea gropilor apărute pe principalele artere. Firma care se va ocupa de reparaţiile din perioada următoare este Drum Concept SRL din Bucureşti, o societate înfiinţată în 2009 şi familiarizată cu reabilitări de drumuri. Firma este nouă în materie de reparaţii a străzilor din Craiova, dar se poate folosi de avantajul prieteniei cu Delta ACM (cu care s-a asociat în câteva rânduri, la licitaţiile mari), iar Delta cunoaşte ca în palmă arterele din Bănie, după ce s-a ocupat de repararea lor în ultimii zece ani.
Drum Concept SRL, care a obţinut acest contract în urma unui anunţ de cumpărare directă lansat de Primăria Craiova, nu ar avea chiar aşa mult de lucru, cantitatea de lucrări estimată constând în decapare de mixturi asfaltice pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi aşternerea manuală de beton asfaltic de legătură şi de beton asfaltic de uzură. Ce gropi vor fi atacate cu prioritate, din multitudinea de cratere apărute pe străzile din oraş? Cele apărute pe arterele intens circulate, cum ar fi strada Caracal, strada Nicolae Iorga, bulevardele Decebal şi Dacia, potrivit reprezentanţilor municipalităţii. Constructorii ar urma să se ocupe nu doar de gropile din carosabil, ci şi de gurile de canal lăsate, care pot fi trecute, de asemenea, la capitolul „capcane în trafic“.

Gropi apărute pe bulevardul Decebal (Foto: Lucian Anghel)

Potrivit contractului încheiat cu Drum Concept SRL, firma se va ocupa de reparaţiile de străzi până când municipalitatea va desemna operatorul acordului-cadru pe patru ani în valoare de 38 de milioane de euro. Primăria Craiova a fost nevoită să umble la această megalicitaţie, după ce Curtea de Apel Craiova a decis, luna trecută, că autoritatea locală nu a procedat corect atunci când a scos din joc una dintre firmele participante, Erpia SA, a cărei ofertă a fost considerată inacceptabilă. Societatea craioveană a avut câştig de cauză atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), cât şi în instanţă, aşa că primăria a fost obligată să reia licitaţia pentru acordul-cadru de reparare şi reabilitare a străzilor, aleilor, parcărilor şi trotuarelor din Craiova şi să ţină cont şi de oferta Erpia SA.

Gură de canal de pe bulevardul Decebal (Foto: Lucian Anghel)

Se reiau şi lucrările de modernizare a drumurilor

Pe lângă lucrările de reparare a străzilor din Bănie vor fi reluate şi lucrările de modernizare a drumurilor, începute în 2018. Primăria Craiova a atribuit anul trecut, prin licitaţie, un alt acord-cadru pe patru ani, în valoare de circa 20 de milioane de euro, privind modernizarea a 87 de străzi din oraş, majoritatea de pământ. În toamnă a fost dat ordin de începere a lucrărilor pentru 20 de drumuri, însă lucrările au fost sistate odată cu prima zăpadă. În această săptămână, s-a dat din nou ordin de începere a lucrărilor.
„Am profitat de vremea frumoasă şi am dat ordin de începere sau continuare a lucrărilor pe mai multe străzi dintre cele 87 aflate în programul de modernizare. Luni am şi efectuat o vizită pe acestea“, a anunţat marţi, pe pagina sa de Facebook, primarul Mihail Genoiu. „Pe strada Micşunele au început lucrările prin îndepărtarea stratului actual format din piatră de râu și amenajarea terenului, pe strada Drumul Fabricii la fel, pe strada Corcova vor continua lucrările şi se va turna şi stratul de asfalt dacă vremea va permite, iar pe strada Porumbului se lucrează la îmbinarea dintre trotuare cu străzile învecinate și se pregătește terenul pentru turnarea asfaltului“, a mai precizat edilul.
Ieri, Mihail Genoiu a mai anunţat, tot prin intermediul reţelei de socializare, că încep lucrările şi pe strada Carpenului. „În maximum zece luni, strada Carpenului şi canalul Carpenului se vor transforma în bulevard. De luni se lucrează şi pe această stradă. Constructorul a adus deja materialele (tubulatura de 1.000 mm diametru pentru canalizarea pluvială), precum și pământul pentru astuparea canalului și a demarat deja lucrările de pregătire a terenului“, a fost mesajul postat de primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS