16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColecție inedită de păpuși, expusă la Slatina

Colecție inedită de păpuși, expusă la Slatina

Muzeul Județean Olt găzduiește, timp de trei luni, o expoziție inedită de păpuși în costume populare, foarte bine vândute în comunism.

Expoziția „Artă și meșteșug în miniatură“ a fost vernisată ieri, la Muzeul Județean Olt, unde poate fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie.
Expoziția reunește aproximativ 400 de păpuși folclorice, din colecția fraților Cristian și Mihai Dumitru, fiind a doua colaborare cu celebrii colecționari, o primă expoziție, cu obiecte realizate de soldați pe front sau în spatele frontului, fiind deschisă la Slatina până de curând.
Păpușile, a povestit colecționarul Cristian Dumitru, au fost achiziționate la început ca jucării, pe parcurs cristalizându-se o colecție de sine stătătoare, expusă, astfel, pentru prima dată la Slatina.
„Această expoziție este despre și cu păpuși folclorice realizate în perioada anilor ’70-’80 de cooperativele meșteșugărești din țară, respectiv arta decorativă Crișana, Arta Lemnului din București și Hațegana din Hațeg. Aceste păpuși erau comercializate, mergeau la export, prin intermediul UCECOM de atunci și, pe lângă aceste păpuși, în expoziție se regăsesc și numeroase păpuși în costume populare ale naționalităților din Europa. Avem și păpuși satirice românești realizate din lemn. Această expoziție noi am gândit-o în ideea de a promova acest segment al artei populare românești, ne gândim ca în cadrul expoziției să realizăm și o serie de ateliere de creație împreună cu copiii, și nu numai, să confecționăm împreună păpuși“, a declarat șefa Secției Etnografie a Muzeului Județean Olt, Claudia Balaș.
„Eu n-am vrut să colecționez păpuși populare. Eu în anii ’80 – ’90 colecționam mașinuțe, trenulețe, avioane. După ce am terminat armata, toată lumea se aștepta să renunț și să fac lucruri mai serioase.
(…) Mi-am dat seama că ar fi păcat să nu salvez o parte a copilăriei românești și am continuat colecția. Povestea s-a continuat în anii ’90, când m-am gândit să fac un fel de muzeu al jucăriilor“, a mărturisit, în deschiderea expoziției, colecționarul Cristian Dumitru, dezvăluind că cele mai multe astfel de păpuși le-a achiziționat după 1990, când era o adevărată întrecere în România să renunți la tot ce te lega de comunism, iar aceste obiecte s-au aflat printre „victime“.
„O păpușă ca aceasta costa în anii ’70 în jur de 100 de lei, nu și-o permitea oricine, dacă mai țineți minte ce era suta. Noi cu 100 de lei plecam la Brașov, mâncam, ne și întorceam. Erau bani de-o excursie. Puțini le cumpărau și, de fapt, ele odată cumpărate, nu erau date pe mâna copilului. Erau făcute ca să fie ținute în vitrină și astfel multe din ele au supraviețuit, datorită acestor ambalaje. În niciun caz nu sunt trecute în categoria jucării. Au existat și cataloage pentru export după care ne-am ghidat și am început să bifăm piesă cu piesă. S-au făcut vreo 250 – 300 de modele, noi am reușit să colecționăm aproape 150. Ele erau făcute după cataloage aprobate de Muzeul Satului și pentru că tehnologia era totuși la nivel de ac și ață, erau făcute manual în anii ’70, orice cusătură era făcută manual, de aceea și costau atât de mult“, a mai spus colecționarul.

Următoarea expoziție – școala și elevii în comunism

Expoziția de la Slatina este a doua organizată în colaborare cu frații Dumitru, colecționari renumiți și autorii celei mai mari expoziții de jucării, care reunește 1.600 de piese, realizată la Suceava. Piese din colecțiile celor doi au ajuns, de altfel, în toată țara, în peste 40 de expoziții organizate până acum. Un viitor proiect care va fi dezvoltat la Slatina, tot cu Muzeul Județean Olt, va avea în prim-plan școala în comunism și va reuni obiecte folosite în acea epocă.
„Veți considera că unii dintre noi am dat în mintea copiilor, însă expoziția de față este un mijloc de a reflecta asupra a ce înseamnă să colecționezi obiecte care la prima vedere nu-ți atrag atenția. Grație inginerilor Cristian Dumitru și Mihai Dumitru, avem la Slatina peste 350 de exponate, la care se adaugă 50 ale Muzeului Județean Olt, o expoziție pe care am gândit-o noi în prelungirea acelei expoziții pe care am organizat-o anul trecut. (…) Meșterii noștri populari și artizanii care mai fac astfel de obiecte au ajuns să le vândă în târguri de săptămână sau să le vândă anumitor comercianți care de cele mai multe ori îi păcălesc, nu plătesc la termen și oamenii stau cu bunurile date, dar nu primesc banii.
Oamenii aceștia investesc în orice fel de obiect care atinge istoria noastră recentă. Nu vreau să vă spun prea multe, dar să știți că au depozite în București cam cât are Muzeul Județean Olt. Merită sprijiniți, vreau să felicit echipa“, a spus directorul Muzeului Județean Olt, gazda evenimentului, istoricul Laurențiu Guțică-Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS