11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCare sunt fermierii care nu şi-au primit subvenţiile

Care sunt fermierii care nu şi-au primit subvenţiile

Mii de fermieri din Dolj care au solicitat subvenţii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campania din 2018 încă îşi aşteaptă banii în conturi. Este vorba în special de agricultorii care au fost supuşi controlului prin teledetecţie, în cazul cărora trebuie reinterpretate rezultatele verificărilor. În campania din 2018, 37.375 de fermieri au depus cereri pentru a obţine subvenţii, pentru o suprafaţă de aproximativ 420.000 de hectare. În anul 2017, au solicitat subvenţii 38.113 fermieri, pentru o suprafaţă de aproape 400.000 de hectare.

Din cei peste 37.000 de fermieri care au depus cereri la APIA anul trecut, aproximativ 30.000 şi-au primit deja banii în conturi. 567 dintre aceştia sunt mari fermieri. La nivelul judeţului Dolj, în evidenţele APIA sunt 816 mari fermieri, care exploatează o suprafaţă de 266.833 de hectare, ceea ce reprezintă aproximativ 60 la sută din totalul suprafeţei solicitate la plată. În ceea ce priveşte controalele, 911 fermieri au picat la controlul clasic, iar 4.943 de ferme au fost selectate la teledetecţie, în total 5.854 de fermieri. Dintre aceştia, 1.611 au necesitat verificarea la faţa locului atât prin metoda clasică, cât şi prin teledetecţie. Acest lucru a presupus verificarea unui număr de 28.351 de parcele, care au corespuns unei suprafeţe de aproximativ 86.500 de hectare. În urma controalelor efectuate au fost constatate neconformităţi privind atât suprafeţele, cât şi culturile declarate de fermieri în cererile de sprijin. Rezultatele controalelor, concretizate în rapoartele de control întocmite de echipele de inspectori, au fost introduse în sistemul informatic, iar cererile de sprijin au fost sau urmează să fie preluate pe fluxul de autorizare la plată. Reprezentanţii APIA Dolj spun că zilnic se fac plăţi regulare. „Rapoartele de control de tip clasic s-au finalizat şi aproape toţi fermierii au intrat la plată. Mai sunt în lucru doar câteva rapoarte de primăvară, foarte puţine la număr, care nu depind de inspectorii APIA, ci de modul în care fermierii îşi vor putea încorpora culturile. Aceştia au o perioadă la dispoziţie, de la 15 februarie până la 1 aprilie, pentru Pachetul 4. La controlul prin teledetecţie urmează o reinterpretare a rezultatelor, pe care nu o facem noi, ci prestatorul de servicii, căruia i s-au pus la dispoziţie modificările pe care fermierii le-au făcut în perioada de clarificare. Aşteptăm acele rezultate, iar ulterior vor fi preluate pe fluxul de autorizare. Cei care au avut neconformităţi mai au de aşteptat“, a spus Emil Călugăru, şeful Serviciului control pe teren în cadrul APIA Dolj.

Cum poţi afla dacă ai nereguli în dosar

Mulţi dintre fermieri se întreabă cum pot afla dacă au nereguli în dosar şi ce pot face în această situaţie. De asemenea, unii dintre ei spun că nu ştiu cum să procedeze dacă primesc subvenţia diminuată. Sfatul funcţionarilor APIA Dolj este ca agricultorii să meargă la centrul în care au depus cererea şi să clarifice situaţia. Centrele APIA Dolj se află în Craiova, Bechet, Filiaşi, Calafat, Băileşti, Orodel, Segarcea, Melineşti. „Este indicat să se adreseze consilierului APIA care îi gestionează dosarul. Este posibil ca deciziile de plată să fie emise, dar fermierii să nu îşi primească toţi banii dintr-un singur ordin, ci în mai multe tranşe“, a adăugat Emil Călugăru.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a cerut ca subvenţiile să fie virate fermierilor până la 31 martie, cu excepţia celor care se încadrează în rapoartele de primăvară. Conform regulamentelor europene, data limită de plată pentru campania din 2018 este 30 iunie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS