17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScrisoarea mamei unei fetiţe cu autism către statul român

Scrisoarea mamei unei fetiţe cu autism către statul român

Elena Dobroiu, alături de fiica sa, Anastasia

Elena Nineta Dobroiu, din comuna Bâlteni, mama unei fetiţe, de șapte ani, bolnavă de autism, transmite, prin intermediul reţelelor de socializare, o scrisoare către statul român, în care vorbeşte despre eforturile supraomeneşti pe care le face ca să o îngrijească pe micuţă. Femeia îşi creşte singură fetiţa şi a cheltuit foarte mulţi bani pentru ca Anastasia să fie consultată şi tratată de medici şi să îi poată fi prelungită viaţa. Elena Nineta spune că i se termină concediul de creştere a copilului şi va fi obligată să se întoarcă la serviciu şi, practic, să îşi abandoneze o bună bucată din zi fiica. Aceasta are însă nevoie permanentă de prezenţa mamei. Cât timp mama a lipsit ca să înfiinţeze o asociaţie ce luptă pentru drepturile persoanelor cu autism, fetiţa s-a simţit foarte rău şi a suferit o tulburare de comportament.

Scrisoarea către statul român

Elena a scris zilele trecute, în disperare de cauză, o scrisoare către statul român.

„Dragă stat român,
Nu știu cu ce ți-am greșit nici eu, nici copiii mei, nici părinții mei. Nu știu de ce vrei să ne eutanasiezi pe noi, pe noi cei care avem un copil special, pe noi cei care renunțăm la viața noastră pentru a putea lupta să ne recuperăm copilul special. De ce vrei să anulezi toate progresele realizate de copilul meu special obligându-mă să îl abandonez?
Stat român, dacă tu mă obligi să îmi abandonez copilul, eu îți cer să te ocupi tu de el așa cum o făceam eu, îți cer să ai aceleași progrese în recuperarea lui în timp ce eu voi merge sa lucrez 12 ore/zi ca să te plătesc pe tine. Îți cer să nu îți mai iei alte angajamente față de UE pentru că oricum nu ești capabil să le respecți. Și… mai presus de orice, îți cer să nu îmi minți copilul niciodată. E simplu, nu? Dar… tu, stat român, poți să faci asta? Îți poți asuma măcar atât? Și, uite… ca să te încurajez, vreau să îți spun că ceea ce ai de făcut nu e nici 1% din ceea ce face o mamă de copil special. E atât de simplu“, potrivit scrisorii.

Vrea să înfiinţeze un centru pentru supravegherea copiilor cu autism

Faptul că este singură şi nu va avea cu cine să o lase pe fetiţă, când va trebui să revină în câmpul muncii, a determinat-o pe Elena să înfiinţeze o asociaţie care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism. Doreşte să construiască un centru unde părinţii copiilor cu autism să îşi poată lăsa copiii sub supraveghere, cât timp sunt la serviciu. „Eu acum sunt disperată şi nu ştiu încotro să o apuc. Am muncit atâţia ani, fără ca statul să mă ajute. Am fost voluntar la o clinică din Mexic şi am şi plătit, să poată beneficia Anastasia de tratament cu delfini. Atunci a spus pentru prima dată «mama». Este un copil care nu vorbeşte. Eu, dacă plec acum la serviciu, se pierde tot ce am muncit până acum, fără să mă ajute niciun stat român. Tot progresul! În rest, avem proiecte frumoase pe hârtie şi în teorie, pe care le expunem la Comisia Europeană. Acest centru pe care încercăm să îl construim va fi de mare ajutor pentru toţi părinţii. Unii au spus că vor lucra ca voluntari numai să ştie că au unde să îşi lase copiii. Căutăm un teren la Târgu Jiu, pentru că nu se mai poate în concesiune şi trebuie să fim proprietari, dacă vrem să construim centrul cu fonduri europene. Pentru astfel de centre, legislaţia trebuia să fie favorabilă, nu să ne îngreuneze demersurile, dar aşa ne ajută statul!“, a declarat Elena Dobroiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS