Acasă Local Gorj Sătenii din Tismana vor ca oraşul să redevină comună

Sătenii din Tismana vor ca oraşul să redevină comună

-

Locuitorii oraşului Tismana cer referendum pentru a reveni la statutul de comună

Localnicii oraşului Tismana cer din nou organizarea unui refendum pentru ca localitatea să revină la statutul de comună. La ultima şedinţă a Consiliului Local Tismana, care a avut loc la finalul săptămânii trecute, la sediul instituţiei, peste o sută de persoane au participat la discuţii. Localnicii sunt revoltaţi de impozitele şi taxele prea mari și s-a cerut din nou organizarea unui referendum prin care populaţia de aproximativ 7.000 de locuitori să fie consultată dacă doreşte să se revină la vechiul statut, cel de comună. În ultimul deceniu, la Tismana s-a vorbit an de an despre necesitatea organizării unui referendum care să îndrepte lucrurile. Comuna Tismana a devenit oraş în 2004, alături de alte 52 de comune din ţară. Cu toate acestea, mulţi săteni nu aveau apă curentă, toaletă în casă, respectiv canalizare, uliţe asfaltate şi altele.

Din nou referendum

Sătenii prezenţi la şedinţa Consiliului Local au afirmat că este imposibil să mai poată achita taxele către bugetul local, la actualul nivel. Dată fiind situaţia administraţiilor locale, nimeni nu bagă mâna în foc în ceea ce priveşte posibile creşteri de taxe şi impozite. Oamenii spun că trăiesc la fel ca la ţară şi nu pot fi numiţi orăşeni. Singurul lucru care îi leagă de statutul de orăşeni sunt impozitele, pe care le consideră enorme. Cu toate că le dă dreptate locuitorilor din Tismana, edilul Marian Slivilescu a declarat că în momentul de faţă este în derulare un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 1,8 milioane de euro, obţinut tocmai datorită statutului de aşezare urbană al localităţii. Tismana este un oraș în județul Gorj, Oltenia, România, format din localitatea componentă Tismana (reședința) și din satele Celei, Costeni, Gornovița, Isvarna, Pocruia, Racoți, Sohodol, Topești, Vâlcele și Vânăta. Nu există elemente care să arate, cel puţin la prima vedere, că este vorba de un oraş. La Tismana se execută covoarele Tismana și Oltenia, simboluri ale artei tradiționale meșteșugărești, iar vânatul există din abundență pentru că teritoriul orașului cuprinde o parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei și se învecinează la nord cu Parcul Național Retezat. Principala activitate economică, de importanță națională, o reprezintă producția de energie electrică, prin două din hidrocentralele Sistemului Hidroenergetic Cerna – Motru – Tismana. Acest complex hidroenergetic face parte din Planurile de amenajare a apelor din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

Primarul din Drăgăneşti-Olt, judecat la Craiova

Curtea de Apel Craiova a început, săptămâna trecută, judecarea apelului formulat de primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, acuzat de abuz în serviciu. Anchetatorii au susţinut că edilul și-a reparat mașina din banii primăriei, prejudiciul fiind de aproape 13.000 de lei.

Bella Hadid este cea mai frumoasă femeie din lume

Modelul Bella Hadid este cea mai frumoasă femeie din lume, datorită simetriei sale faciale, analizată cu ajutorul unei formule matematice preluate de...

Horoscop

Berbec Evitați compania celor care vă caută doar când au nevoie. Se prefigurează discuții, călătorii diverse și multă forfotă mentală. Ordonați-vă treburile...