16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncă o amânare în dosarul lui Vâlcov de la Craiova

Încă o amânare în dosarul lui Vâlcov de la Craiova

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, miercuri, să amâne pentru data de 27 februarie judecarea dosarului în care fostul ministru Darius Vâlvov este acuzat de luare de mită și trafic de influență. Instanţa a constatat că, la termenul de miercuri, au lipsit atât avocatul lui Vâlcov, cât şi martorii citaţi, raportul de expertiză contabilă şi relaţiile solicitate de la finanţiştii din Olt.

Consilierul premierului pe economie, Darius Vâlcov, a fost deferit justiției în acest dosar de corupție în noiembrie 2015, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului București. Ulterior, în iulie 2017, acest dosar a fost strămutat la Tribunalul Dolj.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, „inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“.
Este vorba de un contract cu o valoare de 24.833.258 lei fără TVA, ce avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina.
Ancheta procurorilor a mai scos la iveală faptul că același procent ar fi fost cerut de Vâlcov și cu ocazia reabilitării centrului istoric al municipiului Slatina, dar și în cazul reabilitării reţelelor de apă din Potcoava şi Scorniceşti. În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru asupra mai multor bunuri ale lui Vâlcov în valoare de 393.457 de lei, dar şi asupra sumei de 264.460 de lei.

Proces amânat până la sfârşitul lunii februarie

După cum spuneam, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în vara anului 2017. De atunci, instanţa a citat şi audiat mai mulţi martori, iar în noiembrie, anul trecut, a admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Vâlcov. Acesta din urmă a cerut soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate privind mai multe articole din Codul de Procedură Penală.
În ianuarie, anul acesta, instanţa a dispus efectuarea unei expertize contabile, obiectivele acesteia fiind aduse la cunoştinţa inculpatului şi procurorilor la termenul de pe 17 ianuarie.
La termenul de pe 30 ianuarie, instanţa a constatat că nu poate judeca acest dosar datorită mai multor… lipsuri, aşa că a dispus amânarea cauzei. „Faţă de lipsa de apărare a inculpatului, cererea de amânare a cauzei formulată de apărătorul ales, lipsa martorilor, lipsa raportului de expertiză financiar contabilă şi lipsa relaţiilor solicitate AJFP Olt, se amână cauza la 27.02.2019“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.

Opt ani de închisoare în primul dosar

Fost ministru al finanţelor şi cel care a „gândit“ programul de guvernare al PSD, Vâlcov a fost condamnat într-un alt dosar, unul în care a fost acuzat că ar fi băgat în buzunar o șpagă de peste șase milioane de lei, cu complicitatea lui Minel Prina, și el fost primar al municipiului Slatina, dar și a altor trei inculpați. Astfel, în februarie 2018, Vâlcov a primit o condamnare de opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia. În prezent, acest dosar este pe rolul Cuţii Supreme, în faza de apel.
În iulie 2017, acelaşi Vâlcov a fost trimis în judecată în al treilea dosar, în care este acuzat că a determinat angajații unei firme controlate de el să mituiască, ani la rând, un funcționar al Oficiului de Cadastru Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS