14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGripa a făcut deja două victime în Gorj

Gripa a făcut deja două victime în Gorj

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu se află în carantină după ce doi pacienţi au murit de gripă în decurs de o săptămână. Este vorba de o femeie, de 61 de ani, decedată săptămâna trecută, respectiv o bătrână, de 71 de ani, din comuna gorjeană Stăneşti, care a murit ieri-dimineaţă de gripă, în cadrul Secţiei ATI din Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Bătrâna a fost internată în spital pe 12 ianuarie, iar de atunci încoace starea de sănătate i s-a agravat. Timp de 12 zile, medicii de la Secţia Boli Infecţioase nu şi-au dat seama că bătrâna ar putea fi bolnavă de gripă. Potrivit cadrelor medicale, pacienta suferea de mai multe boli care au condus la complicaţii. Sistemul imunitar era foarte slăbit, iar prezenţa altor boli ar fi ascuns simptomele gripei. Abia după ce a fost transferată la ATI, adică după 12 zile, bătrâna a beneficiat de un test rapid pentru depistarea virusului gripei.

Testul rapid trebuie confirmat

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au transmis că se vor efectua în continuare alte teste pentru a confirma diagnosticul iniţial, de gripă: „Vă informăm că în data de 30.01.2019, ora 9.10, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu anunţă decesul unei paciente de 71 ani, din comuna Stăneşti. Pacienta, cunoscută în antecedente cu HTA esenţială, cardiopatie ischemică şi scolioză, se prezintă în data de 12.01.2019 la camera de gardă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu cu stare generală influenţată – febră 38 de grade, frisoane, vărsături , fasciculaţii, dispnee, tuse seacă. A fost consultată şi internată în Secţia de Boli Infecţioase cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie, HTA esenţială. În a patra zi de la internare, starea generală se agravează cu dispnee intensă, cianoză periorală, convulsii, stare comatoasă. Bolnava este transferată în Secţia ATI cu stare generală extrem de gravă. Evoluţia este nefavorabilă. Pe data de 24.01.2019 i se efectuează un test rapid pentru detectarea virusului gripal, acesta ieşind pozitiv pentru tipul A. Menţionăm că bolnava nu a fost vaccinată antigripal. În cursul zilei de 30.01.2019, starea pacientei se agravează, survine stopul cardio-respirator ireversibil la manevrele de reanimare. Bolnava este declarată decedată la ora 5.30, diagnostic de deces bronhopneumonie asociată cu virus gripal A, cardiomiopatie hipertensivă“, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit aceleiaşi instituţii, la nivelul DSP Gorj nu mai există nicio doză de vaccin antigripal. La cabinetele din judeţ mai sunt nefolosite doar 217 doze de vaccin antigripal din stocul iniţial. Vaccinul a fost administrat copiilor, bătrânilor şi bolnavilor. Cetăţenii pot procura doze de vaccin antigripal contra cost, de la farmacii. De precizat că în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu accesul vizitatorilor este limitat, iar în anumite secţii şi compartimente interzis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS