Deficit major de procurori în judeţul Olt

Autori


Procurorii din Olt au avut de soluționat, în cursul anului trecut, mii de dosare penale și lucrări fiecare, deficitul de personal în unitățile din structura Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt acutizându-se.

Deși, în cursul anului trecut, s-au organizat două sesiuni de intrare în magistratură, numărul celor care intră în sistem este în continuare depășit de ieșiri, cele mai multe prin pensionare. Activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, dar și la Parchetele subordonate, este, din acest motiv, deosebit de îngreunată de deficitul de procurori, a declarat prim-procurorul PT Olt, Anca Anuța, aceasta fiind, practic, cea mai mare problemă.

„Gradul de ocupare a fost mult sub schemele din 2017, respectiv 66,67%, față de 76,92 anul trecut. Aș remarca deficitul major de procurori la Parchetul Slatina, care este prevăzut cu o schemă de 12 procurori, zece funcții de execuție și două de conducere, însă anul trecut gradul de ocupare a fost de 33,33%, adică opt posturi vacante din cele 12. Cam patru procurori au lucrat la această unitate de Parchet, în condițiile în care volumul de activitate este foarte mare, de pildă la Parchetul Slatina, volumul de activitate, de lucrări, a fost de 24.117, deci închipuiți-vă o schemă de 33,33%, adică patru procurori, au avut de soluționat 24.100 lucrări. Este foarte mult, și cu toate astea s-au soluționat 14.514 lucrări. E adevărat, asta este schema, am încercat cât am putut, din perspectiva atribuțiilor mele, să luăm măsuri pe termen scurt, în sensul că am delegat prim-procuror și încă un procuror pe funcții de execuție, însă sunt, așa cum spuneam, situații doar pe termen scurt, sper să reglementăm situația, am discutat și cu CSM-ul, am obținut trei stagiari anul acesta, din ianuarie, însă, știți cum este, după ce dau capacitatea, ei optează. Din nefericire, nu sunt nici măcar din circumscripția teritorială a Parchetului Curții (de Apel Craiova – n.r.), sunt din Satu-Mare, Baia Mare, deci speranțele sunt foarte mici ca după capacitate să rămână“, a declarat prim-procurorul Anca Anuța, menționând însă că, și în aceste condiții, Oltul a înregistrat cea mai mare eficiență, procurorii detașându-se cu o medie de 19 trimiteri în judecată, față de 9,27 la Mehedinți, 4,20 la Gorj, 6,08 la Dolj.

„Activitatea este corespunzătoare din perspectiva parametrilor de calitate și eficiență. În condițiile în care gradul de ocupare a fost mai mic, volumul de lucrări a fost același, s-au soluționat mai multe. Într-adevăr, operativitatea nu a fost, aș spune eu, la parametrii maximi, nici nu are cum să fie, în condițiile în care vă spuneam că discutăm de situații aproape de blocaj la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, unitatea de bază din circumscripția teritorială a județului Olt, am în vedere volumul de dosare de soluționat. Sper ca în viitor să depășim acest deficit. Și anul trecut eram foarte optimistă, însă constat că am rămas doar la gradul de optimist, pentru că în loc să ne îmbunătățim gradul de ocupare, acesta a scăzut. Măsurile vor fi în continuare luate pe termen scurt, astfel încât să ne putem desfășura activitatea“, a mai spus șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.


Unul dintre obiectivele principale ale procurorilor este îmbunătățirea duratei de soluționare a cauzelor, pentru că „justițiabilii din perspectiva aceasta sunt nemulțumiți, pentru fiecare persoană cauza lui este cea mai importantă, se dorește soluționarea în termen rezonabil, însă foarte puțini înțeleg care este situația noastră reală. Vă spuneam că este inadmisibil ca dintr-o schemă de 12 procurori, cu 20 și ceva de mii de cauze, să lucreze patru procurori, adică este inuman, în condițiile în care pe lângă aceste lucrări sunt și participările în ședințele de judecată, participări care nu sunt puține. (…) Slatina a vut 3.946 de participări în cauzele penale și civile. (…) Timpul fizic este insuficient, indiferent cât de mult ne-am mobiliza“, a mai spus prim-procurorul Anuța, menționând că respectivele cauze sunt prioritizate, cele cu măsuri preventive fiind soluționate cu prioritate, însă sunt în atenție și cauzele peste care a trecut timp bun, astfel încât să nu intervină prescripția faptelor.

În 2018 s-a înregistrat și o creștere a numărului cauzelor restituite către organele de poliție, de la 186 în 2017, la 198 anul trecut, cele mai multe astfel de cauze fiind restituite către polițiști de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia. Deși, de ani buni, procurorii solicită ca poliția judiciară să devină parte integrantă a structurilor de Parchet, soluția legală încă nu a fost găsită, iar aceasta trebuie să fie o modificare de ordin legislativ, nicidecum un protocol, cu atât mai mult având în vedere ce se întâmplă cu protocoalele, a mai spus prim-procurorul.Comenteaza acum

Alte stiri

4 martie 2019

Drept la replică al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj

Urmare articolului “Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj care protestează împotriva OUG 7/2019 îşi pierd salariile”, publicat în data de 01.03.2019, în cotidianul “Gazeta de Sud”, sub semnătura jurnalistului ...

Sumarul ediției de joi, 31 ianuarie 2019

Actualitate

» România, radiografia celui mai „bolnav“ sistem medical din UE
» Prima execuție din 2019, în SUA
» Întâlnirea diplomaţilor europeni în România
» Secretarul general al NATO: Ne bucurăm de planurile României de a cheltui 2% din PIB și de a-și moderniza forțele armate
» Generalul-locotenent Laurian Anastasof, împuternicit la conducerea Statului Major al Apărării
» Avertizare de călătorie în Marea Britanie
» Gorj: Poliţiştii au vorbit cu sute de elevi în cadrul unei campanii împotriva violenţei
» Craiova: Spectacole în week-end la Teatrul Colibri
» PE cere UE să îl recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte “legitim” al Venezuelei

Publireportaj

» Lansarea proiectului „Creşterea Eficienţei Energetice în cadrul clădirilor Rezidenţiale din Municipiul Craiova – CEERT L5.1”

Local

» Cum cred șefii administrației locale că se va rezolva problema bugetului

Dolj

» Încă o amânare în dosarul lui Vâlcov de la Craiova
» Circ politic la Moţăţei: Viceprimar dat afară de două ori
» Scandalul bugetului pe 2019 loveşte şi Craiova
» Fetiță de trei ani cu gripă, în stare gravă
» Întreruperi energie electrică de luni
» Dolj: Contribuabilii vor primi clarificări referitoare la noutăţile legislative fiscale
» Craiovean prins în flagrant în timp ce fura un telefon mobil
» Gina Călinou în “Analfabeții” pe scena Teatrului Gérard Philipe din Saint-Denis, Franța

Gorj

» Despăgubiri de două milioane de lei pentru moartea unei paciente
» Balul „Nunta de Aur“ va avea loc la Motru pe 24 februarie
» Poduri noi sau modernizate pentru două comune din Gorj
» Peştera Polovragi îşi va putea schimba administratorul
» Doi directori din CJ Gorj îşi pot păstra mandatele
» Gorj: Problemele cu stocurile de cărbune la CEO
» Gorj: Ședință de Consiliu Local cu poliția și jandarmii la ușă, la Albeni
» Şefii Spitalului Judeţean Târgu Jiu, reclamaţi la ITM

Olt

» (FOTO, VIDEO) Olt: Autocamion în flăcări la Saru
» Slatina: Încep înscrierile pentru acordarea de tichete sociale

Mehedinţi

» Mehedinţi: Depistat de polițiști, la volan, sub influența alcoolului
» Mehedinţi: 68 de sancţiuni contravenţionale aplicate participanților la trafic în ultimele 24 de ore
» Mehedinţi: Acțiuni ale polițiștilor rutieri pentru siguranța participanților la trafic
» Amplasarea radarelor în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Pompierii militari ajută la evacuarea apei din gospodării
» Cod Galben de vreme severă imediată în județul Vâlcea
» Vâlcea: Familie evacuată după ce casa a luat-o la vale

Sport

» Cu Cristea atacăm Viitorul (VIDEO)
» Voleibalistele luptă acasă cu Timişoara, băieţii – la Zalău (VIDEO)
» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova ţinteşte prima victorie din Top 6 (VIDEO)
» Fotbal / Andrei Cristea a fost prezentat la „U“ Craiova. Vezi ce spune Mangia despre plecarea lui Mitriţă (VIDEO)
» Cristina Neagu, cea bună handbalistă a lumii
» Baschet (m) / Iuri Fraseniuc, Marius Toma şi Goran Gajovic au prefaţat meciul cu BCMU Piteşti (VIDEO)

Bani & Afaceri

» Cele mai mari şi cele mai mici salarii minime din Europa

Sanatate

» Ce trebuie să știi dacă răcești în timpul sarcinii
» INSP: 63 de persoane au murit din cauza gripei

Educatie

» Profesorii şi directorii, trecuţi forţat în concediu

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Top 3 al celor mai sănătoase diete pentru 2019
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Prăjitură cu lămâie

Top