(VIDEO) Şcolile şi grădiniţele au trimis acasă sute de copii

Etichete , , , ,


Cazurile de gripă din ultimul timp au impus măsuri suplimentare şi în unităţile şcolare din judeţul Dolj. Zilnic se face triaj epidemiologic, iar copiii identificaţi cu infecţii respiratorii sunt trimişi acasă. Numai ieri, după acest triaj, au fost identificate 308 cazuri în mediul urban şi 19 în mediul rural. Absenteismul în rândul preşcolarilor şi elevilor este destul de ridicat în această perioadă, dar managerii şi inspectorii şcolari spun că o parte din părinţi îşi ţin copiii acasă preventiv.

Elevi de la Colegiul Energetic din Craiova poartă măşti chirurgicale pentru a preveni îmbolnăvirea în acest sezon gripal (Foto: Lucian Anghel)

În Dolj, unităţile şcolare raportează până la ora 9.00 situaţia după realizarea triajului epidemiologic. În mediul urban, acest triaj este făcut de asistente sau medici şcolari, însă în mediul urban, cu o singură excepţie, de triaj se ocupă cadrele didactice. În toate situaţiile, copiii care au prezentat semne de infecţii respiratorii au fost trimişi acasă. Ieri, chiar dacă a fost a doua zi de triaj, la nivelul judeţului au fost trimişi acasă peste 300 de copii. Deocamdată, nu sunt cazuri de gripă în unităţile şcolare.

„În fiecare dimineaţă, până la ora 9.00, unităţile de învăţământ comunică inspectorilor de sector cazurile care se înregistrează, pentru ca după ora 10 acestea să fie transmise către Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Astăzi (ieri – n.r.) au fost raportate 19 cazuri în mediul rural şi 308 cazuri cu infecţii acute respiratorii. Până la acest moment nu avem confirmat nici un caz de gripă, diagnosticul punându-se abia după ce se realizează analizele de laborator. În general, în mediul rural nu avem medici şcolari, cu excepţia unităţii de învăţământ de la Valea Stanciului, unde există un asistent medical în cadrul unităţii şcolare. În mediul urban, în fiecare unitate şcolară cu personalitate juridică există medici şcolari, triajul epidemiologic făcându-se cu ajutorul acestora“, a precizat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Mai mulţi absenţi la grădiniţe

În unităţile şcolare, absenteismul este destul de ridicat în această perioadă, mult peste media de anul trecut. Inspectorii şcolari spun că cei mai mulţi absenţi sunt la grădiniţe, însă sunt şi părinţi care îi ţin acasă preventiv pe copii. De exemplu, la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti“ din Craiova, ieri erau prezenţi 150 de copii din 400 înscrişi. Managerul unităţii de învăţământ a precizat că şi în aceste condiţii triajul epidemiologic a fost făcut riguros şi au fost trimişi acasă copii care prezentau simptome de viroze.

„Am solicitat părinţilor să aducă copiii la cabinetul medical pentru triaj până la ora 8.30. Cei care întârzie, şi pentru că este fluxul foarte mare, şi pătrund deja în clasă, părinţii sunt chemaţi de acasă să-şi ia copii dacă se remarcă simptome de răceală. Noi nu am avut acum decât simptome de rinoree şi tuse, despre care părinţii spun că sunt după o viroză banală. Am întors zece copii care dădeau astfel de semne. Părinţii au înţeles şi i-au luat. Este bine şi pentru ei, că trebuie să îi trateze. Din cauza acestei epidemii de gripă care este mediatizată, mulţi părinţi preferă să îi şi ţină acasă. Din cei 400 de copii înscrişi, au declarat că sunt vreo 30 cu viroze, iar pe restul îi ţin acasă preventiv. Avem cam 150 prezenţi din 400 înscrişi. Frecvenţa în mod normal este de aproximativ 300 de copii. Pe lângă triaj, la nivelul grădiniţei luăm măsurile specifice perioadei de iarnă, când este sezonul virozelor. Aerism toate spaţiile şi cloraminăm suprafeţele“, a precizat Claudia Radu, managerul Grădiniţei cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti“ din Craiova.

Şcolari cu măşti


Şi la celelalte unităţi şcolare se iau măsuri împotriva răspândirii gripei. De exemplu, la Colegiul Energetic din Craiova, o clasă de elevi purta ieri măşti chirurgicale. Managerul unităţii şcolare a precizat că în urma triajului epidemiologic doar un singur elev a fost depistat cu simptome de răceală.

„La noi, nu este o situaţie foarte gravă. Aş spune chiar că este o situaţie foarte bună, pentru că în urma triajului epidemiologic făcut luni şi marţi a rezultat că nici un elev nu are gripă. Sunt câteva cazuri de elevi de la învăţământul primar care nu au venit la şcoală, sunt cinci elevi de la clasele primare, dar am luat legătura cu părinţii, copiii se simt bine, doar că i-au reţinut acasă preventiv. În urma acestui triaj epidemiologic nu avem nici un copil cu gripă. A fost o situaţie la cămin, un copil care avea roşu în gât a fost consultat la cabinetul medical ca să fie tratat. Ne preocupă sănătatea copiilor şi în fiecare pauză femeile care se ocupă de curăţenie stropesc clanţele, podeaua, băncile. În pauză fac curăţenie pe holuri. Spre deosebire de perioadele obişnuite, acum avem mai multă grijă“, a precizat Ionuţ Bistriceanu, managerul Colegiului Energetic din Craiova.

Inspectorii şcolari au precizat că la nivelul judeţului nici o unitate şcolară nu a luat măsura de a suspenda cursurile pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor în rândul elevilor în acest sezon gripal. Conform calendarului Ministerului Educaţiei Naţionale, în această săptămână se încheie situaţia şcolară a elevilor, iar perioada 2-10 februarie va fi vacanţă intersemetrială.

Cinci noi cazuri de gripă, confirmate în Dolj

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a confirmat, ieri, încă cinci cazuri de gripă la nivelul judeţului. Unul dintre cei cinci pacienţi este internat la Spitalul de Boli Infecţioase, iar ceilalţi patru sunt trataţi în ambulatoriu, fiind sub oservaţia medicilor de familie, a precizat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Cazurile au fost confirmate în urma analizelor de laborator.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 ianuarie 2019

Actualitate

» Bărbatul care a anunţat că a amplasat bombe cu gaz sarin în Bucureşti a fost arestat preventiv
» Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, condamnat la 4 ani închisoare cu executare
» Legea privind desecretizarea protocoalelor SRI a fost declarată neconstituțională
» Bărbatul care a înjunghiat o profesoară din Ploieşti a fost arestat preventiv
» Bucăți din avionul în care se afla fotbalistul Emiliano Sala ar fi fost găsite pe plaja Surtainville din Franța
» Un senator rus a fost reţinut în parlament, fiind acuzat de uciderea mai multor persoane
» Ger și zăpadă în SUA și Europa
» 5 frici pe care le transmitem inconştient copiilor noştri
» Victor Ciorbea rămâne fără pensia de aproape 8.000 de euro
» Metode de relaxare pentru o odihnă mai bună

Publireportaj

» Cum tratăm Spitalele din Craiova?

Local

» Deficit major de procurori în judeţul Olt

Dolj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Compania de Apă, împrumut de 39 de milioane de euro de la BERD. Vezi ce va face CAO cu aceşti bani
» Hoţul manierat de la BRD, de negăsit
» Poliţist atacat cu furci şi topoare
» (VIDEO) Maşină proiectată prin geamurile unei staţii peco
» Dolj: Asigurarea protecției unităților de învățământ școlar în trimestrul IV 2018
» Aeroprtul Craiova, blocat din cauza ceţii
» Gala ESN Craiova se va desfăsura vineri
» Craiova: Comercianţii de carne, controlaţi de poliţişti
» Craiova: Maratonul păpușilor, în vacanța copiilor, la Colibri
» Cele 3.000 de semnături strânse în Dolj pentru campania „Oameni noi în politică“ au fost depuse astăzi la Primăria Craiova
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Program Inspire Mercur, VIP Electroputere si Colours Cinema în săptămâna 1- 7 februarie

Gorj

» Grădiniţa „Mihai Eminescu“ din Târgu Jiu, extinsă cu fonduri europene
» Directorii din primărie intră la evaluare
» Trei maşini noi pentru ridicarea gunoiului din municipiu
» Gripa a făcut deja două victime în Gorj
» Comisarii pentru protecţia consumatorilor au dat amenzi de 740.000 de lei
» Gorj: Tânăr cercetat pentru furtul a aproape 2,5 tone de cărbune

Olt

» Şedință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt. Tema principală: combaterea gripei

Sport

» Handbal / Alb-albaştrii încheie amicalele cu procentaj maxim
» Tudoran a făcut dubla cu Deva
» CSJ U17 şi-a luat revanşa de la „leii“ lui Nelu Petrişor
» Alin Staicu, mulţumit de modul cum decurg lucrurile la CSS
» Andreea Mitu și Raluca Olaru, calificate în sferturile probei de dublu de la St. Petersburg
» Tenis / FRT a anunţat tricolorele pentru duelul cu Cehia
» Tenis / Irina Begu, eliminată în turul doi la Hua Hin. UPDATE: Perechea Begu/Niculescu s-a calificat în semifinale

Sanatate

» Plante magice care previn stresul
» INSP: Numărul deceselor de gripă a ajuns la 58
» INSP: Numărul de infecții respiratorii, cu 50 % mai mare decât anul trecut

Educatie

» Prof.univ.dr. Nicu Bîzdoacă, prorector al Universității din Craiova: „Strategia pe termen lung este de a schimba admiterea“
» Şcolile şi grădiniţele au trimis ieri acasă peste 500 de copii
» Un liceu vrea să combată admiterea cu medii sub 5
» Şcolile din Dolj reduc şi anul acesta zeci de posturi
» Sprijin de 500 de milioane de euro anual pentru construirea grădinițelor cu profil sportiv
» Studenții și stagiarii care participă la programul Erasmus+ la momentul retragerii Regatului Unit își pot finaliza studiile și pot primi în continuare finanțările sau granturile relevante

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top