3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Şcolile şi grădiniţele au trimis acasă sute de copii

(VIDEO) Şcolile şi grădiniţele au trimis acasă sute de copii

Cazurile de gripă din ultimul timp au impus măsuri suplimentare şi în unităţile şcolare din judeţul Dolj. Zilnic se face triaj epidemiologic, iar copiii identificaţi cu infecţii respiratorii sunt trimişi acasă. Numai ieri, după acest triaj, au fost identificate 308 cazuri în mediul urban şi 19 în mediul rural. Absenteismul în rândul preşcolarilor şi elevilor este destul de ridicat în această perioadă, dar managerii şi inspectorii şcolari spun că o parte din părinţi îşi ţin copiii acasă preventiv.

Elevi de la Colegiul Energetic din Craiova poartă măşti chirurgicale pentru a preveni îmbolnăvirea în acest sezon gripal (Foto: Lucian Anghel)

În Dolj, unităţile şcolare raportează până la ora 9.00 situaţia după realizarea triajului epidemiologic. În mediul urban, acest triaj este făcut de asistente sau medici şcolari, însă în mediul urban, cu o singură excepţie, de triaj se ocupă cadrele didactice. În toate situaţiile, copiii care au prezentat semne de infecţii respiratorii au fost trimişi acasă. Ieri, chiar dacă a fost a doua zi de triaj, la nivelul judeţului au fost trimişi acasă peste 300 de copii. Deocamdată, nu sunt cazuri de gripă în unităţile şcolare.
„În fiecare dimineaţă, până la ora 9.00, unităţile de învăţământ comunică inspectorilor de sector cazurile care se înregistrează, pentru ca după ora 10 acestea să fie transmise către Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Astăzi (ieri – n.r.) au fost raportate 19 cazuri în mediul rural şi 308 cazuri cu infecţii acute respiratorii. Până la acest moment nu avem confirmat nici un caz de gripă, diagnosticul punându-se abia după ce se realizează analizele de laborator. În general, în mediul rural nu avem medici şcolari, cu excepţia unităţii de învăţământ de la Valea Stanciului, unde există un asistent medical în cadrul unităţii şcolare. În mediul urban, în fiecare unitate şcolară cu personalitate juridică există medici şcolari, triajul epidemiologic făcându-se cu ajutorul acestora“, a precizat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Mai mulţi absenţi la grădiniţe

În unităţile şcolare, absenteismul este destul de ridicat în această perioadă, mult peste media de anul trecut. Inspectorii şcolari spun că cei mai mulţi absenţi sunt la grădiniţe, însă sunt şi părinţi care îi ţin acasă preventiv pe copii. De exemplu, la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti“ din Craiova, ieri erau prezenţi 150 de copii din 400 înscrişi. Managerul unităţii de învăţământ a precizat că şi în aceste condiţii triajul epidemiologic a fost făcut riguros şi au fost trimişi acasă copii care prezentau simptome de viroze.
„Am solicitat părinţilor să aducă copiii la cabinetul medical pentru triaj până la ora 8.30. Cei care întârzie, şi pentru că este fluxul foarte mare, şi pătrund deja în clasă, părinţii sunt chemaţi de acasă să-şi ia copii dacă se remarcă simptome de răceală. Noi nu am avut acum decât simptome de rinoree şi tuse, despre care părinţii spun că sunt după o viroză banală. Am întors zece copii care dădeau astfel de semne. Părinţii au înţeles şi i-au luat. Este bine şi pentru ei, că trebuie să îi trateze. Din cauza acestei epidemii de gripă care este mediatizată, mulţi părinţi preferă să îi şi ţină acasă. Din cei 400 de copii înscrişi, au declarat că sunt vreo 30 cu viroze, iar pe restul îi ţin acasă preventiv. Avem cam 150 prezenţi din 400 înscrişi. Frecvenţa în mod normal este de aproximativ 300 de copii. Pe lângă triaj, la nivelul grădiniţei luăm măsurile specifice perioadei de iarnă, când este sezonul virozelor. Aerism toate spaţiile şi cloraminăm suprafeţele“, a precizat Claudia Radu, managerul Grădiniţei cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti“ din Craiova.

Şcolari cu măşti

Şi la celelalte unităţi şcolare se iau măsuri împotriva răspândirii gripei. De exemplu, la Colegiul Energetic din Craiova, o clasă de elevi purta ieri măşti chirurgicale. Managerul unităţii şcolare a precizat că în urma triajului epidemiologic doar un singur elev a fost depistat cu simptome de răceală.
„La noi, nu este o situaţie foarte gravă. Aş spune chiar că este o situaţie foarte bună, pentru că în urma triajului epidemiologic făcut luni şi marţi a rezultat că nici un elev nu are gripă. Sunt câteva cazuri de elevi de la învăţământul primar care nu au venit la şcoală, sunt cinci elevi de la clasele primare, dar am luat legătura cu părinţii, copiii se simt bine, doar că i-au reţinut acasă preventiv. În urma acestui triaj epidemiologic nu avem nici un copil cu gripă. A fost o situaţie la cămin, un copil care avea roşu în gât a fost consultat la cabinetul medical ca să fie tratat. Ne preocupă sănătatea copiilor şi în fiecare pauză femeile care se ocupă de curăţenie stropesc clanţele, podeaua, băncile. În pauză fac curăţenie pe holuri. Spre deosebire de perioadele obişnuite, acum avem mai multă grijă“, a precizat Ionuţ Bistriceanu, managerul Colegiului Energetic din Craiova.
Inspectorii şcolari au precizat că la nivelul judeţului nici o unitate şcolară nu a luat măsura de a suspenda cursurile pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor în rândul elevilor în acest sezon gripal. Conform calendarului Ministerului Educaţiei Naţionale, în această săptămână se încheie situaţia şcolară a elevilor, iar perioada 2-10 februarie va fi vacanţă intersemetrială.

Cinci noi cazuri de gripă, confirmate în Dolj

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a confirmat, ieri, încă cinci cazuri de gripă la nivelul judeţului. Unul dintre cei cinci pacienţi este internat la Spitalul de Boli Infecţioase, iar ceilalţi patru sunt trataţi în ambulatoriu, fiind sub oservaţia medicilor de familie, a precizat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Cazurile au fost confirmate în urma analizelor de laborator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS