5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul şpăgilor de la Medicină se întoarce la Tribunalul Olt

Dosarul şpăgilor de la Medicină se întoarce la Tribunalul Olt

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus rejudecarea dosarului în care şase cadre didactice din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova sunt acuzate de luare de mită. În mai, anul trecut, inculpații au fost condamnaţi de Tribunalul Olt la pedepse cuprinse între doi și trei ani de închisoare cu suspendare și au fost obligați să înapoieze șpăgile primite de la studenţi.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispuneau, pe 11 septembrie 2015, trimiterea în judecată a inculpaților Dănuț Firu, Cristina Petrică, Daniela Cernea, Liviu Ghirigiu, Oana Purcaru și Lucica Roșu, angajați ai UMF Craiova, toți fiind acuzați de luare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii bucureș­teni au reținut că inculpații au primit diverse sume de bani de la studenți pentru a-i promova la examene.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie – iunie 2015, Dănuț Firu „a pretins şi primit de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară, sume de bani cuprinse între 100 și 150 de lei, pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplinele pe care le preda“. De asemenea, anchetatorii au reținut că „inculpata Roșu Lucica, în calitate de profesor universitar la aceeaşi universitate, a primit în cursul lunii iunie 2015 suma de 100 de euro de la o studentă pentru a o promova la un examen“. În ceea ce o privește pe Cristina Petrică, aceasta a fost acuzată că, între ianuarie – iunie 2015, a primit „de la mai mulţi studenţi două perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 de lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 de lei, pentru a-i promova la examenul de an“. În schimb, Oana Purcaru a fost acuzată că, pe 5 februarie 2015, a primit suma totală de 750 de lei de la mai multe studente pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi. De asemenea, profesorul Liviu Ghirigiu a fost acuzat că, în cursul lunii iulie 2015, „a pretins şi primit de la șase studenţi câte 100 euro/student, pentru a-i declara promovaţi la un examen la una dintre disciplinele la care era titular“. Anchetatorii nu au precizat ce sume de bani ar fi primit drept mită Daniela Cernea.

Rejudecare după condamnări cu suspendare

Acest dosar a fost înregistrat pe 14 septembrie 2015 pe rolul Tribunalului Olt, instanță care s-a pronunțat pe 8 mai, anul trecut. Cristina Petrică și Lucica Roșu au primit câte trei ani de închisoare pentru luare de mită. Alți doi inculpați din acest dosar, Liviu Ghirighiu și Danuț Firu, au fost condamnați la câte doi ani și jumătate de închisoare, tot cu suspendare. Altă inculpată din dosar, Oana Purcaru, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Daniela Cernea, care a fost acuzată și de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare, tot cu suspendare. Toţi inculpaţii din acest dosar au fost obligaţi să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. În plus, instanța a dispus confiscarea de la inculpaţi a sumelor de bani provenite din comiterea infracțiunilor.
A urmat apelul, iar la jumătatea lunii ianuarie, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului. „Admite apelurile. Desfiinţează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă“, se arată în hotărârea judecătorilor craioveni, care este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS