21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGripa a suspendat activitatea unei secții a SJU Slatina

Gripa a suspendat activitatea unei secții a SJU Slatina

Spitalul Județean de Urgență Slatina este asaltat de oltenii care vin cu simptome de gripă. Comenzile pentru testele rapide au fost suplimentate, la fel și cele pentru medicamente antivirale, de tipul Tamiflu.

Spitalul Județean de Urgență Slatina este ocupat aproape la capacitate maximă în anumite secții și chiar se pune problema găsirii de soluții, astfel încât pacienții să nu fie nevoiți să stea câte doi în pat. La Secția Boli Infecțioase, volumul de muncă este infernal, cei trei medici fiind nevoiți să facă o gardă după alta, în timp ce, pentru a putea trata toți pacienții diagnosticați cu gripă, s-a adoptat, încă de săptămâna trecută, decizia ca pacienții copii să rămână în Secția Pediatrie. Soluția aceasta, aleasă pentru ca micuții cu gripă să nu-i îmbolnăvească pe ceilalți, a dus, însă, la suspendarea activității, pentru două săptămâni, a unei alte secții.
„În momentul de față, pe Secția de Boli Infecțioase avem internați 54 de pacienți confirmați cu gripă, din care cinci sunt copii, iar pe Secția Pediatrie avem 16 copii confirmați cu testul de gripă și urmează să primim confirmarea și pentru cinci din aparținătorii acestor copii. În ceea ce privește măsurile care au fost luate, în primul rând s-a restricționat accesul pe secțiile cu potențial mare de risc, pe Neonatologie, Terapie Intensivă, Boli infecțioase, secții chirurgicale, pe celelalte secții s-a limitat accesul doar la două ore și toți vizitatorii primesc halate și botoșei atunci când intră pe secție, iar cea mai importantă măsură, tocmai pentru a preveni extinderea gripei la și mai mulți copii, este faptul că în blocul materno-infantil, acolo unde Secția Pediatrie își desfășoară activitatea pe etajele 7 și 8, am suspendat pentru două săptămâni activitatea de pe etajul 9, Recuperare Neuromotorie Copii, unde sunt cronici, nu sunt acuți, și internăm la etajul 9 toți copiii care au alte afecțiuni în afară de gripă, pentru a nu-i contamina și pe ei“, a declarat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea.
În cursul săptămânii trecute a apărut și primul deces din cauza gripei la nivelul județului, fiind vorba de un bărbat în vârstă de 54 ani, dintr-o comună din Olt, care prezenta comorbidități și care s-a prezentat tardiv la spital. Alte trei cazuri grave au fost reprezentate de trei copii pentru care s-a dispus transferul către spitale superioare, unul fiind transferat în București, alți doi la două spitale din Craiova. Toți sunt în stare stabilă, a menționat managerul SJU Slatina.
„Suntem aproape la capacitate maximă. Săptămâna trecută au fost zile în care am fost la capacitate maximă, dar încercăm gestionarea situațiilor pentru a evita neplăcuta situație, o situație, practic, ilegală, de a sta doi pacienți în pat, prin repartizarea pacienților în funcție de o anumită tipologie, fie pe Secția de Pneumologie Scornicești, fie la Boli Infecțioase, fie la Pediatrie, sau, prin admisibilitatea lor, la Terapie Intensivă. (…) Am suplimentat numărul de teste rapide peste limita normală de comenzi, la fel cum am suplimentat și comenzile de medicamente gen Tamiflu, pentru a asigura necesarul“, a mai spus Rotea.
Numărul cazurilor de gripă crește în județ de la o oră la alta, însă, spun epidemiologii DSP Olt, există și explicații. Pe de o parte, ar fi o bună depistare la nivelul SJU Slatina, iar pe de alta, contagiozitatea gripei, motiv pentru care cele mai importante recomandări rămân spălatul pe mâini cât mai des și evitarea aglomerațiilor, cele mai multe cazuri confirmate până în prezent fiind din mediul urban, Slatina conducând detașat, iar ca segment de vârstă „favorit“ – vârsta activă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS