16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce înghite asfaltul maşinile Salubrităţii?

De ce înghite asfaltul maşinile Salubrităţii?

În decurs de o săptămână, în Craiova s-au petrecut trei evenimente similare: carosabilul s-a prăbuşit sub greutatea autogunoierelor Salubrităţii. Una a fost la propriu înghiţită de asfalt la sfârșitul săptămânii trecute, iar alte două au simţit cum li se prăbuşeşte pământul sub roţi. Cei drept, acestea nu s-au afundat în gropile căscate sub ele, dar au lăsat în urma lor adevărate cratere, din care ies la iveală conductele de căldură, apă şi canalizare. Ultima ispravă de acest fel s-a petrecut ieri-dimineaţă, pe strada Săvineşti, situată în centrul Craiovei, când covorul asfaltic s-a rupt în două sub roţile unei maşini de gunoi. Maşina de la Salubritate intrase pe strada Săvineşti pentru colectarea gunoiului menajer, când şoferul a simţit cum, la un moment dat, o parte a autovehiculului intră în asfalt. Maşina a scăpat, dar când a demarat, în urma ei a rămas un crater chiar în mijlocul străzii. Incidentul se aseamănă cu cel petrecut la sfârşitul săptămânii trecute pe strada Vasile Conta, numai că atunci sub greutatea mașinii a cedat asfaltul turnat în urma unor intervenţii la reţeaua de termoficare. Ce s-a întâmplat, de fapt? Un angajat al SC Termo Craiova SRL a explicat: „Aici s-au făcut reparaţii anul trecut, când am avut probleme la o conductă de căldură şi apă caldă. Conductele noastre sunt montate pe canale termice. Peste canalul termic, la momentul efectuării reparaţiilor, noi am pus pământ şi piatră concasată, dar nu am putut tasa foarte mult fiindcă deasupra canalului este o conductă de gaze. Probabil că, la acest moment, din cauza precipitaţiilor şi infiltraţiilor de apă – să nu uităm că aici terenul este în pantă – pământul a fost spălat şi covorul asfaltic a cedat. Azi-dimineaţă (ieri – n.r), când a trecut o maşină cu gunoi, s-a format o groapă. Bine că nu s-a prăbuşit. Vom marca zona şi vom demara lucrările de remediere“, a spus un angajat al SC Termo Craiova SRL.

Maşina de gunoi, cu roţile pe conductele CAO

Altă stradă, alt cartier, aceeaşi poveste: asfalt prăbuşit sub roţile unei autogunoiere a Salubrităţii. De data aceasta este vorba de o gură de vizitare a conductelor de apă rece ale Companiei de Apă Oltenia (CAO) de pe aleea Arh. Duiliu Marcu, din cartierul Craioviţa Nouă, în faţa blocului nr. 5. În crater se zăreşte reţeaua de conducte de apă rece a CAO. Proprietarii spun că groapa stă aşa de şapte zile. Ce-i drept, „capcana“ a fost indicată cu două balize şi bandă de atenţionare, probabil de către angajaţii CAO. Şi ca să atragă pe deplin atenţia, cineva a mai aruncat în groapa cu pricina o blană desprinsă dintr-un pat sau o canapea. „A căzut o mașină de gunoi şi aşa este de şapte zile“, spune Claudiu Macă, un craiovean care ne-a semnalat la redacţie situaţia de pe aleea Arh. Duiliu Marcu.

Pe strada Vasile Conta, a cedat asfaltul turnat în urma unor intervenţii la reţeaua de termoficare

Au crăpat conductele CAO

Să nu uităm de prăbuşirea de pe strada Vasile Conta, unde o maşină a Salubrităţii a fost la propriu înghiţită de asfalt weekendul trecut. Au fost necesare câteva ore bune şi trei utilaje ca autogunoiera să fie scoasă din groapa căscată în asfalt. Incidentul s-a petrecut din cauza unei avarii la o conductă de apă a Companiei de Apă Oltenia veche de 35 de ani. Apa a spălat pământul de sub covorul asfaltic, care s-a rupt sub greutatea maşinii de gunoi. Muncitorii au scos maşina din groapă după aproape cinci ore cu ajutorul unei macarale aduse de la Direcţia de Drumuri şi Poduri Craiova.

De ce crapă străzile?

Am întrebat autorităţile care este cauza: lucrările de mântuială făcute de asfaltatori, conductele uzate ale CAO?
Reprezentanţii administraţiei locale craiovene au următoarele explicaţii. „Nu întotdeauna este vorba despre lucrări făcute prost. Pe strada Săvineşti s-au făcut anul trecut lucrări de intervenţie. Lucrarea efectuată de firma Semcor SRL este în garanţie şi drept urmare aceeaşi firmă reface şi de această dată carosabilul. În Craioviţa, pe aleea Arh. Duiliu Marcu, este un canal al CAO, unde urmează să intervină fie angajaţii companiei, fie firma cu care compania are încheiat contract de refacere a carosabilului. Acelaşi lucru se va întâmpla şi pe strada Vasile Conta, unde avaria a fost remediată imediat după incident. Din păcate, firma care are contract cu CAO ne cam creează probleme. Acolo unde vom constata că aceste societăţi fac lucrări de mântuială, nu mai primesc certificat”, a declarat pentru GdS, Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS