20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConstuctor pentru reabilitarea cu fonduri europene a Casei Memoriale „Iosif Keber“ din Târgu Jiu

Constuctor pentru reabilitarea cu fonduri europene a Casei Memoriale „Iosif Keber“ din Târgu Jiu

O firmă de construcţii şi restaurări a depus o ofertă la licitaţia organizată de către Consiliul Judeţean Gorj pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iosif Keber“ din Târgu Jiu. Cosmin Popescu, şeful Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că dacă la precedentele licitaţii nu au existat oferte, de data aceasta există. Preşedintele CJ Gorj a precizat că oferta corespunde din punct de vedere tehnic şi economic şi se află în analiză la compartimentul de specialitate din Consiliul Judeţean Gorj. Bugetul pentru restaurarea Casei Memoriale „Iosif Keber“ este de 1,8 milioane de lei. Este vorba de fonduri asigurate de la Bugetul Uniunii Europene. Clădirea este deteriorată şi are nevoie de lucrări ample de consolidare. Spaţiul va fi pus în valoare şi deschis inclusiv circuitului turistic.

Lucrările vor dura 24 de luni

Durata de realizare a investiției este de 24 de luni. Construcția ce urmează să fie supusă lucrărilor de consolidare și de restaurare a fost locuința pictorului Iosif Keber, construită în urmă cu circa 80 de ani. În prezent, este obiect de patrimoniu, se regăseşte în Lista monumentelor istorice și se află în folosinţa Secţiei de artă a Bibliotecii Judeţene Gorj. Până la această dată, lucrările de întreținere au constat în zugrăveli interioare și amenajarea spațiilor existente, potrivit nevoilor specifice desfășurării activității de documentare de specialitate. Un grad avansat de uzură prezintă și învelitoarea din tablă, împreună cu jgheaburile și burlanele de colectare a apelor pluviale, care, prin infiltrare, pot produce pagube însemnate, mergând până la compromiterea condițiilor de funcționare. „Prin bugetul propriu al județului Gorj pe anul 2016 au fost prevăzute fondurile necesare pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice (expertiză tehnică, expertiză biologică, documentație de avizare a lucrărilor de intervenţie, documentație tehnică pentru emiterea autorizației de construire, proiect tehnic, detalii de execuție, documentație pentru obținere avize și acorduri, alte documentații conform Certificatului de urbanism), plan de marketing și asistență tehnică din partea proiectantului pentru realizarea obiectivului de investiție. Din cauza îmbătrânirii şi uzurii normale în timp a materialelor de construcţii au apărut degradări vizibile la finisajele exterioare şi elementele decorative care compromit aspectul construcţiei. În aceste condiţii, principalele categorii de lucrări necesare a se executa sunt: arhitectură; consolidări; instalații electrice, instalații curenți slabi; instalații sanitare; instalații încălzire; reparații împrejmuire; alei, platforme din granit, pergole“, conform documentaţiilor Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS