20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe extinde modalitatea de plată a taxelor şi impozitelor din Craiova

Se extinde modalitatea de plată a taxelor şi impozitelor din Craiova

Primăria Craiova intenţionează să ofere cetăţenilor mai multe variante de a plăti taxele şi impozitele locale, adaptate la noile tehnologii, după cum reiese dintr-un proiect de hotărâre care ar urma să fie supus la vot în şedinţa ordinară de joi, 31 ianuarie, a Consiliului Local Municipal (CLM). În prezent, încasarea taxelor şi impozitelor din Craiova se face doar prin intermediul băncilor şi trezoreriilor, iar implementarea altor modalităţi de plată ar duce „la o mai bună colectare a creanţelor fiscale şi bugetare administrate de primărie, la acoperirea unei arii cât mai mari în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia contribuabililor a tuturor posibilităţilor de plată, dar şi la stimularea utilizării de către cetăţeni a unor mijloace alternative de plată, adaptate la noile tehnologii, larg accesibile tuturor categoriilor de vârste“, consideră autorităţile locale. Potrivit raportului de specialitate prin care se propune aprobarea extinderii modalităţilor de plată a impozitelor, taxelor şi a altor sume cuvenite bugetului local, punerea la dispoziţie de noi posibilităţi de plată „poate aduce administraţia locală mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie astăzi o administraţie la nivel european“.
Numai că, până să se ajungă la nivelul european, va mai trece ceva timp, pentru că proiectul prevede extinderea treptată a acestor modalităţi de plată „în funcţie de posibilităţile reale ale instituţiei şi ale partenerilor“. Serviciile de plată care să îndeplinească toate cerinţele legale pentru acest tip de operaţiuni şi pe care primăria vrea să le implementeze în timp ar fi următoarele: plăţi la ghişeul / postul de lucru al partenerului autorizat (exemplu: benzinării); plăţi prin sisteme bancare sub formă de robot; plăţi prin intermediul aplicaţiilor pentru on-line banking; plăţi prin intermediul altor aplicaţii pentru platforme web şi/sau mobile.
Conform legislaţiei în vigoare, primăria nu va putea solicita plătitorului un preţ suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată, ea fiind cea care va trebui să suporte comisionul aferent fiecărui tip de plată. Autorităţile locale au făcut şi o analiză pe 2018 a încasărilor prin Sistemul Naţional Electronic de Plată On-line a taxelor şi impozitelor, comparativ cu comisionul achitat. Astfel, în anul 2018 au fost efectuate 5.847 de tranzacţii prin intermediul platformei ghiseul.ro, încasându-se impozite şi taxe în sumă de 1.719.427 de lei, comisionul achitat de beneficiar fiind de 13.707 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS