13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProbleme la Centrul Județean de Transfuzii Olt

Probleme la Centrul Județean de Transfuzii Olt

Centru Județean de Transfuzii Olt a avut, în cursul anului trecut, peste 6.000 de donatori care i-au trecut pragul, asigurând în repetate rânduri sângele necesar chiar și altor spitale din țară. Centrul se confruntă însă cu o mare problemă legată de dotare. Cele două aparate de centrifugat sângele recoltat, care au o vechime de peste 20 de ani, se strică des și pun în pericol activitatea, doar o minune făcând ca până acum deficiențele să nu survină în același timp. În plus, firma care asigură service-ul s-ar plânge, spune directorul centrului, dr. Ramona Lenic, de faptul că în curând nu vor mai putea fi reparate.
Un aparat nou ar însemna o investiție de aproximativ 50.000 de euro, pe care centrul slătinean nu și-o permite, dar nici Institutul Național de Hematologie, căruia i se subordonează, prin urmare speranța ar fi în sponsori care să investească într-un domeniu care ține, la propriu, de viață și de moarte.
„Toată cantitatea de sânge donat intră în etapa de procesare, însemnând, printre altele, și centrifugare. Or o centrifugă de capacitate mare, performantă, dar nu foarte, costă la ora actuală 50.000 de euro. Pentru centrul de transfuzie acest preț este imens, pentru Institutul Național de Hematologie care va suporta, practic, solicitările din partea majorității centrelor de transfuzie din țară – vorbesc în numele colegilor, pentru că toți întâmpinăm probleme cu aceste centrifugi vechi, sunt din anii ’90 – sunt convinsă că va fi un efort financiar considerabil. Deși s-au făcut aceste referate, nu ne așteptăm să avem din partea Institutului suport, deocamdată. Solicit prin intermediul dumneavoastră pe acei operatori economici, acele firme, acele persoane care pot să sponsorizeze pentru achiziționarea acestui aparat să ne ofere ajutor. Chiar în numele pacienților vă cer acest ajutor, pentru că practic va fi blocată activitatea centrului de transfuzii dacă nu avem această centrifugă necesară pentru a obține și masă eritrocitară, și plasmă, și trombocite. Vă dați seama că nu avem ce livra spitalelor“, este apelul pe care directorul centrului, dr. Ramona Lesnic, îl face.

„La 50 de donatori putem greși oricând“

Centrul se confruntă, pe deasupra, și cu deficitul de personal, din schema de 30 de asistenți medicali fiind angajați doar cinci. Jumătatea de normă de medic se asigură cu sprijinul unui medic pensionar, iar pentru urgențele din weekend se apelează la bunăvoința angajaților, care nici măcar nu pot fi plătiți suplimentar, dar cărora instituția trebuie să le asigure zile libere, îngreunând, astfel, și mai mult activitatea.
„Nu cerem să avem 30 de asistenți, dar măcar două posturi în plus ar fi suficiente pentru a asigura și permanența pe timpul weekendului. În timpul weekendului, un telefon de serviciu este dat la domiciliul asistentului medical. Dacă este o urgență, asistentul medical vine de la domiciliu și asigură distribuția de sânge către spital. Din punct de vedere legal, pe acest om eu nu pot să-l plătesc, îi dau zile libere. Cinci asistenți care intră în concediu de odihnă, intră în îngrijirea copilului, intră în libere, vă dați seama cum e ca pe timpul verii să rămân numai eu, contabilul și șoferul în instituție?! Ultimele angajări au avut loc acum patru ani, și asta pentru că a ieșit un asistent la pensie. Centrul este normat cu o jumătate de normă în cazul medicilor, la ora actuală am un medic pensionar“, a precizat directorul centrului, specificând că în orice clipă, la un volum mare de donatori, pot să apară și erorile.
„O dată – greșeală de procesare, să nu rebutăm sânge pentru că nu ne merge centrifuga, să fim atenți ce sânge intră în validare, ce intră la frigidere, ce se dă către spitale. Deja la 50 de donatori, raportat la numărul ăsta de angajați și la faptul că nu avem dotarea materială, putem greși oricând. Pot să spun că putem greși“, a mai spus dr. Ramona Lesnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS