14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfracțiuni de corupție în două instituții din Olt Doi angajați facilitau întocmirea dosarelor de invaliditate

Infracțiuni de corupție în două instituții din Olt Doi angajați facilitau întocmirea dosarelor de invaliditate

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt cercetează patru persoane, două dintre acestea fiind angajate în instituții publice, pentru infracțiuni de corupție.

Concret, un infirmier din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina și un consilier din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Olt sunt puși sub acuzare pentru trafic de influență. Concubina infirmierului este cercetată pentru aceeași infracțiune, în timp ce o altă femeie, care le-a dat celor trei bani pentru a o ajuta să se pensioneze medical este acuzată de cumpărare de influență. Infirmierul este în prezent sub control judiciar, printre condițiile impuse fiind și aceea de a nu-și mai desfășura activitatea în secția Psihiatrie, motiv pentru care conducerea spitalului a luat măsura detașării sale în cadrul secției de Pneumologie, secție externă care funcționează în orașul Scornicești.

Ce s-a întâmplat

Procurorii spun că Georgeta Berlinschi, cercetată pentru cumpărare de influență, l-a contactat pe Constantin Ilie, infirmierul cercetat pentru trafic de influență în formă continuată, pentru a o ajuta să ajungă la personalul medical din SJU Slatina, respectiv DGASPC Olt, și să obțină pensionarea din motive medicale. În peisaj a apărut, atunci când bărbatul a avut ceva probleme de sănătate, și concubina acestuia, Florina Vlaicu, cea care i-a preluat o parte din sarcini, asta în timp ce Marilena Jianu, consilier în cadrul DGASPC Olt, a intervenit ca dosarul să parcurgă rapid pașii legali odată ajuns la comisia de expertiză.
„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că în anul 2017 inculpaţii Jianu Marilena şi Constantin Ilie, cu ajutorul inculpatei Vlaicu Florina, au primit sume de bani de la inculpata Berlinschi Georgeta, în schimbul traficării influenţei, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii publici competenţi – medici, director DGASPC ori Direcţia Muncii – să emită acte medicale ori să-şi folosească influenţa în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar acordării gradului de handicap/invaliditate şi pensiei aferente.
Inculpata Berlinschi Georgeta a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 de lei“, au transmis procurorii PT Olt prin intermediul unui comunicat de presă.
Femeia, care are astăzi o pensie de 640 de lei lunar, a plătit, începând cu 2017, aproximativ 3.300 de lei celor implicați.
„Prevalându-se de influenţa pe care o are asupra medicilor şi asistentelor din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, inculpatul Constantin Ilie, care ocupă funcţia de infirmier în cadrul acestei unităţi medicale, împreună cu inculpata Jianu Marilena, care ocupă funcţia de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (DGASPC) au pretins şi au primit de la inculpata Berlinschi Georgeta suma de 3.300 de lei, promiţându-i acesteia că-i vor facilita obţinerea pensiei de invaliditate ori de handicap, întrucât cunosc funcţionari publici-medici, care eliberează acte medicale necesare dosarului de pensionare pe caz de boală ori persoană cu funcţie de conducere-director DGASPC ori Direcţia Muncii, care poate influenţa îndeplinirea actului de către funcţionarii competenţi.
Prin aceasta, inculpaţii Constantin Ilie şi Jianu Marilena s-au prevalat de funcţiile pe care le îndeplinesc în cadrul SJU Slatina şi respectiv DGASPC Olt, promiţând, în schimbul unor sume de bani, că vor realiza scopul acţiunii acestora, acela de a determina funcţionarii competenţi să elibereze actele medicale necesare.
Activitatea infracţională a inculpatului Constantin Ilie, de trafic de influenţă, s-a desfăşurat şi prin intermediul inculpatei Vlaicu Florina, concubina acestuia, care a preluat sarcinile inculpatului Constantin Ilie, în perioada în care era internat în spital, referitor la anumite afecţiuni medicale de care acesta suferă.
Astfel, în cunoştinţă de cauză, şi la îndemnul inculpatului Constantin Ilie, inculpata Vlaicu Florina s-a întâlnit cu inculpata Berlinschi Georgeta, primind de la aceasta acte medicale-trimitere de la medicul de familie, adeverinţe, copie de pe înscrisul care atestă concediul medical (pentru care se dorea prelungirea), cardul de sănătate şi suma de 300 lei, urmând ca inculpatul Constantin Ilie să-şi exercite influenţa asupra cadrelor medicale competente a prelungi concediul medical al inculpatei Berlinschi Georgeta“, au mai spus procurorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS