24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnaţi pentru delapidarea Școlii din Daneţi

Condamnaţi pentru delapidarea Școlii din Daneţi

Magistraţii de la Judecătoria Craiova au hotărât, la sfârşitul săptămânii trecute, să condamne la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu pe fostul director şi pe fostul contabil de la Școala de Arte și Meserii Daneți. În acelaşi dosar, fostul primar al comunei Daneţi a fost achitat, iar administratorul unei societăți comerciale a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare, tot cu suspendare.

Fostul director al Școlii de Arte și Meserii Daneți, Ionel Goagă, şi contabilul Gheorghe Tănăsescu, de 62 de ani, au fost reținuți de ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor în octombrie 2014. La acea vreme, Constantin Spiridon, fostul primar al comunei Daneți, era arestat preventiv în alt dosar penal.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, Goagă și Tănăsescu, cu ajutorul edilului Spiridon, „prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat pentru unitatea de învăţământ de la o societate comercială din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate, care nu au fost recepţionate în totalitate“. În plus, cei doi inculpați au fost acuzaţi că au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat niciodată la unitatea de învăţământ.
Este vorba de SC Sabalux Mob SRL Craiova, reprezentată de Vasile Savu, care a emis către Școala de Arte și Meserii Daneți facturi în valoare totală de 173.399 de lei, din care școala a achitat suma de 153.849 de lei. Expertiza contabilă dispusă în acest caz a arătat că prejudiciul adus unităţii de învăţământ a fost de 120.637 de lei.
Oamenii legii au mai reținut că, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, aceeași unitate de învățământ a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970 de lei, bunuri care ar fi fost însuşite de inculpații Goagă şi Tănăsescu.

Trei condamnaţi cu suspendare

Cei patru inculpați au fost trimiși în judecată în noiembrie, printre acuzațiile aduse de procurori numărându-se abuzul în serviciu în formă continuată, delapidarea în formă continuată, falsul și uzul de fals.
Dosarul a fost înregistrat în mai 2015, pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat vineri, pe 18 ianuarie.
Fostul edil Constantin Spiridon a fost achitat pentru abuz în serviciu în formă continuată după ce instanţa a constatat că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În schimb, Vasile Savu a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ceilalţi doi inculpaţi din acest dosar, Ionel Goagă şi Gheorghe Tănăsescu, au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Instanţa a admis acţiunea civilă a Şcolii de Arte şi Meserii Daneţi şi i-a obligat pe inculpaţii Ionel Goagă şi Gheorghe Tănăsescu să achite unităţii de învăţământ suma de 55.399 de lei, respectiv 44.459 de lei. Instanţa a constatat că, între timp, Goagă a achitat din prejudiciu suma de 20.000 de lei, iar Tănăsescu suma de 5.000 de lei. În final, instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată în contradictoriu cu fostul primar din Daneţi şi a dispus menţinerea sechestrului pus pe bunurile inculpaţilor. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de părţile din dosar.

Primul dosar

Edilul Constantin Spiridon a fost arestat preventiv, în alt dosar, pe 9 iulie 2014, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, Constantin Spiridon, printr-o serie de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru bunuri și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată. Bunurile ar fi fost achiziționate de Primăria Daneți la prețuri „umflate“, de la firmele controlate de Vasile Anghel, fratele lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial. Prejudiciul adus bugetului comunei a fost calculat la peste 360.000 de lei. În aprilie 2017, Spiridon a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Vasile Anghel a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu două mai vechi, în final acesta fiind condamnat la șase ani de închisoare. În prezent, acest dosar este pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS