11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlertă de scarlatină la Colegiul „Carol I“ din Craiova

Alertă de scarlatină la Colegiul „Carol I“ din Craiova

Panică şi nemulţumiri în rândul părinţilor de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova din cauza apariţiei unor cazuri de scarlatină la clasa pregătitoare. Părinţii spun că au aflat târziu de aceste îmbolnăviri şi acuză reprezentanţii unităţii şcolare că nu i-au informat la timp şi că nici nu au transmis datele la DSP Dolj pentru a lua măsurile corespunzătoare. Aceştia mai spun că atunci când au cerut explicaţii li s-ar fi sugerat să îi trateze pe copii acasă cum pot.
Managerul colegiului susţine însă că deocamdată ştie de un singur caz şi spune că, încă de săptămâna trecută, când a primit confirmarea, a început să dezinfecteze cu clor.

Părinţii elevilor de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova reclamă faptul că reprezentanţii colegiului au încercat să ascundă faptul că la clasa pregătitoare ar fi copii care au fost diagnosticaţi cu scarlatină. Aceştia susţin că prima informare au primit-o la aproape o săptămână de la apariţia unui al doilea caz. De asemenea, acuză reprezentanţii unităţii şcolare că nu au anunţat DSP Dolj pentru a lua măsurile necesare, şi că atunci când au cerut explicaţii şcolii au primit doar sugestia să-şi trateze acasă copiii cum pot.
„La Colegiul Național «Carol I», la clasa zero, învățătoare fiind Barbu Irina, au fost depistate două cazuri de scarlatină: unul cu debut în vacanță, nu a venit la școală, iar altul a venit o zi, adică luni. Părinților li s-a ascuns din ce motiv cei doi copii nu au venit la școală, ei fiind informați abia azi (vineri – n.r.) la ora 12.00, prin WhatsApp, de către învățătoarea clasei. Deși perioada de incubație a acestei boli este de o săptămână, până azi nu a fost anunțat DSP-ul și nu s-a dezinfectat clasa. Doar învățătoarea a aruncat cu clor prin clasă. Părinții sunt revoltați că nu au fost anunțați de la primul caz de scarlatină, aceasta putându-se extinde şi îmbolnăvind alți copii. Învățătoarea a dat singură cu clor prin clasă, considerând că nu trebuie dezinfectată, că «sunt bolile copilăriei». Părinții cer explicații, dar nu li se dau, li s-a sugerat să îi trateze pe copii acasă cum pot. Ni se pare strigător la cer!“, se arată în reclamaţia părinţilor.

Un caz confirmat de şcoală

Managerul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova spune însă că până la acest moment are confirmat un caz. „La clasa respectivă avem în acest moment confirmat un caz de scarlatină. Este un elev care după vacanţa de iarnă, chiar din prima zi de şcoală, a avut stare de rău. A fost sunată familia şi din datele pe care le avem a fost internat miercuri şi în prezent este în spital. Copilul este sub tratament şi nu este contagios, din ce spun medicii. La nivelul unităţii şcolare am luat toate măsurile necesare. Încă de miercuri, de când am aflat că este suspect, am dezinfectat toate obiectele cu care au intrat în contact, de la mobilier la clanţa de la uşă. Procedurile specifice au fost făcute de cei de la cabinetul şcolar. Învăţătoarea poate a dezinfectat suplimentar. În continuare, vom dezinfecta până miercuri săptămâna aceasta, pentru că dezinfectăm şapte zile, astfel încât să nu apară alte îmbolnăviri. Ţinem la siguranţa şi protecția copiilor şi avem în vedere să luăm toate măsurile pentru ca elevii să fie sănătoşi. Copiii sunt monitorizaţi zilnic de medicul şcolar, dar şi de cadrul didactic de la şcoală. Nu au mai apărut alte cazuri“, a precizat Cristian Stăiculescu, managerul Colegiului Naţional „Carol I“. Întrebat despre cazul de scarlatină, care a avut debut în vacanţă, managerul a precizat că „este vorba de un copil, care nu a ajuns la şcoală deocamdată“.
Direcţia de Sănătate Publică Dolj nu are deocamdată în atenţie aceste cazuri. „Sunt poate cazuri care au primit diagnostic iniţial în urma unui consult medical, dar au fost infirmate de analizele de laborator. Scarlatina este o boală a copilăriei care se tratează cu penicilină“, a precizat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, în această lună au fost două cazuri de scarlatină confirmate, însă nu la şcoli, ci la grădiniţe.
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută, dată de diferite tulpini ale unor streptococi. Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, angină faringiană (durere de gât), adenopatii latero-cervicale bilaterale, dureroase la palpare, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Erupţia caracteristică, numită şi exantem, apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, într-un singur puseu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS