25.5 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBonusuri duble şi proteste încheiate pentru minerii din CEO

Bonusuri duble şi proteste încheiate pentru minerii din CEO

Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia au finalizat joi negocierile pentru creşterile de salarii cerute de protestatari. La discuţii au participat membrii Directoratului, în frunte cu preşedintele Sorinel Boza, și aproximativ 20 de lideri de sindicat reprezentanţi ai celor patru federaţii. Mediatori au fost Anton Anton, ministrul energiei, principalul acţionar al companiei, şi secretarul de stat responsabil de sectorul minier din România, Doru Vişan. În urma discuţiilor dintre şefii colosului energetic şi liderii de sindicat au fost identificate resursele financiare pentru acordarea unor adaosuri duble pentru muncitori în special, faţă de prima ofertă. De la 500 de lei brut pentru muncitori în prima ofertă, s-a ajuns joi la 1.000 de lei, care se vor adăuga la salariu începând cu data de 1 martie.

Renunţă şi la plângerile împotriva ortacilor

Administraţia Complexului Energetic Oltenia va acorda, de asemenea, tichete de vacanţă, începând cu data de 1 mai, şi va retrage plângerile depuse împotriva minerilor care au protestat. „Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA şi reprezentanţii legali ai sindicatelor, în condiţiile reluării imediate a activităţii, au fost stabilite următoarele. În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de producţie, astfel: pentru personalul muncitor din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune etc. va fi acordată o sumă de 1.000 lei brut, respectiv 585 lei net; pentru conducători formaţie de lucru din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune etc. va fi acordată o sumă de 700 lei brut, respectiv 409 lei net; pentru personalul de conducere din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune etc. va fi acordată o sumă de 500 lei brut, respectiv 292 lei net; pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanţă, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere. De asemenea, vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toţi salariaţii, în sumă de 1.450 de lei, începând cu data de 1.05.2019. Prima pentru sărbătorile pascale se va acorda în aceleaşi condiţii ca şi primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câştig net de cel puţin 330 de lei. Administraţia se angajează să nu iniţieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancţiuni faţă de salariaţii participanţi la grevă, în condiţiile recuperării timpului de lucru. Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite şi va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legislative necesare aducerii la îndeplinire a angajamentelor asumate de administraţie“, potrivit unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia. Minerii au încetat joi protestele.

Premierul Viorica Dăncilă, atac la ministrul energiei

Este de amintit că premierul Viorica Dăncilă l-a atacat în şedinţa de guvern de joi pe ministrul energiei, Anton Anton, pentru că nu a informat-o în legătură cu situaţia de la CEO. „Mi s-a adus la cunoştinţă ieri, cu nepermisă şi suspectă întârziere“, a spus Dăncilă, care a solicitat intervenţia instituţiilor din domeniul securităţii naţionale în legătură cu creşterea preţurilor la energie pe fondul protestelor de la Complexul Energetic Oltenia. „Mi s-a adus la cunoștință ieri, cu nepermisă și suspectă întâriere, situația de la Complexul Energetic Oltenia. Am cerut ministrului energiei să meargă la Târgu Jiu. Am cerut să se convoace grupul de lucru interministerial pentru siguranța energetică. Am solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații despre această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achiziții de energie din alte țări la prețuri foarte mari, pentru a afla dacă există o legătură între acest blocaj și dorința unora de a face speculații. Nimeni nu se poate juca cu siguranţa energetică a României“, a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de guvern de joi, 17 ianuarie.

Anton Anton spune că a informat

Ministrul energiei, Anton Anton, a declarat la Târgu Jiu, la finalul negocierilor de la Prefectura Gorj, că a informat-o pe Viorica Dăncilă în legătură cu protestele de la Complexul Energetic Oltenia. Anton a precizat că ţara noastră risca să îşi saboteze singură Sistemul Energtic Naţional. „Am venit la Târgu Jiu pentru a restabili încrederea. Trebuie să se reia munca în cariere. Ştiu că munca în cariere este foarte grea, dar cred că soluţiile găsite astăzi sunt avantajoase şi nu afectează compania. Sunt un fan declarat al activităţii de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Aceasta este o resursă sigură pe care o avem şi aş dori să nu ne sabotăm singuri. Să nu o eliminăm când avem nevoie de ea. Au fost cereri legate şi de minister. O să facem șase hotărâri de guvern pentru exproprieri la Complexul Energetic Oltenia, în vederea continuării activităţii miniere“, a declarat Anton Anton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS