6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi pe mâncarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean Craiova

Război pe mâncarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean Craiova

Decizia conducerii spitalului, de a scoate la licitație după ani buni serviciul de livrare a hranei pentru pacienți și medicii care fac gărzi, a dat naștere mai multor controverse. Timp de aproximativ opt ani, mâncarea de la Spitalul Județean de Urgență Craiova a fost asigurată de firma SC Elcomex SRL. De curând, conducerea SJU Craiova a scos la licitație serviciul de furnizare a hranei, după ce contractul firmei a fost prelungit de două ori și nu mai suportă în mod legal reînnoire. Acum unitatea medicală caută un furnizor de servicii de catering, ceea ce scoate din joc SC Elcomex SRL pentru că aceasta pregătea mâncarea în blocul alimentar al spitalului, bloc alimentar în care au și fost investiți de către firmă patru milioane de lei, conform administratorului acesteia.

Mâncarea bolnavilor internați în cel mai mare spital din Oltenia a fost asigurată până în prezent de către firma SC Elcomex SRL. Aceasta a ajuns să furnizeze hrana în urma unei licitații care a avut loc în anul 2007. La acel moment, firma în cauză a fost însă contestată, dar în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, a început să furnizeze mâncarea abia din 2011.
Mâncarea bolnavilor a fost preparată în blocul alimentar al SJU Craiova. Ca să poată pregăti hrana acolo, administratorul firmei a fost nevoit să facă o renovare masivă.
„Conform contractului, firma a fost obligată să modernizeze blocul alimentar al spitalului pentru a-l face propriu întrebuințării și pentru a-l autoriza conform normativelor europene, aspect concretizat la această dată, SJU Craiova având cel mai modern bloc alimentar din România, și nu numai“, spune Doru Mitrache, reprezentant legal al firmei Elcomex.

Spitalul cere ca noua firmă să prepare mâncarea „în locația proprie“

Până în iunie 2018, colaborarea dintre firmă și spital a decurs normal. În iunie, contractul de prestări servicii a încetat, fiind prelungit succesiv de două ori, odată până la 31.12.2018 și a doua oară până la 30.06.2019, motivul invocat de spital fiind acela că unitatea medicală se află în imposibilitatea temporară de a despăgubi prestatorul, nedispunând de fondurile bănești necesare.
Conform clauzelor contractuale, la încetarea contractului, spitalul are obligația de a despăgubi firma Elcomex cu valoarea investițiilor recepționate.
Acum conducerea spitalului a decis să scoată la licitație serviciul de livrare a hranei. Noutatea este că, de această dată, spitalul cere ca noua firmă să prepare mâncarea „în locația proprie“ și nu în blocul alimentar al spitalului, ceea ce scoate din joc firma SC Elcomex SRL, care a făcut investiții în blocul alimentar al spitalului și ar putea produce mâncarea numai aici. Prin urmare, spitalul trebuie să asigure firmei și despăgubirile pentru investiția făcută în blocul alimentar.
„În contextul obligației unităților sanitare de asigurare a hranei pacienților internați, autoritatea contractantă urmărește încheierea unui contract de prestări servicii catering, hrana urmând să fie preparată în locația proprie a ofertantului,
într-un spațiu autorizat din punct de vedere sanitar pentru linia de pregătire a hranei, pentru numărul estimat și tipurile de diete menționate mai jos“, se arată în caietul de sarcini din noua licitație.

De ce a decis spitalul acest lucru?

Mangerul spitalului, dr. Eugen Georgescu, spune că a decis deschiderea licitației pentru serviciul de hrană pentru că așa este legal și că spitalul urmează să despăgubească Elcomex pentru investițiile făcute.
„S-a mai făcut o prelungire a contractului firmei care furnizează acum hrana în spital, de la 1 ianuarie, timp de șase luni. Firma are contract cu spitalul de aproximativ opt ani. Am deschis licitație, așa este legal, așa este procedura, trebuia făcut lucrul acesta de mult. Este o poveste mai lungă aici. Contractul firmei a fost prelungit de mai multe ori, conform unei hotărâri a consiliului director și al unui aviz al consililul de administrație al spitalului. O să fie serviciu de catering pentru că noi trebuie să despăgubim firma care asigură acum hrana pentru că a investit niște bani în blocul alimentar al spitalului, am cerut facturile. În contract scrie că în momentul în care pleacă ei o să își ia bunurile mobile, dar pentru ceea ce rămâne acolo noi trebuie să oferim despăgubire. Nu este timp ca noua firmă să amenajeze din nou blocul alimentar, astfel încât să asigure hrana în condițiile cerute de lege, de aceea se cere catering“, a explicat dr. Eugen Georgescu.

Ce spune caietul de sarcini de la noua licitație

Conform caietului de sarcini, noua firmă care o să câștige contractul pentru livrarea hranei trebuie: „să asigure zilnic serviciul de preparare şi livrare a hranei pentru bolnavii internaţi în cadrul autorităţii contractante, în cantităţile şi conţinutul caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislaţia în vigoare şi cu respectarea nivelului minim al alocaţiei de hrană stabilit prin Hotărârea nr. 429 din 2008 cu modificarile și completările ulterioare privind stabilirea nivelurilor alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice“.
Prin hrană se înţelege felurile de mâncare caldă servite zilnic bolnavilor internaţi în secţiile spitalului, acestea fiind măsurabile în porţii şi structurate pe trei mese zilnic plus 2-3 suplimente (detaliate în anexele cu regimuri și meniuri).

O porţie cuprinde toate cele trei mese (plus suplimentele), pe o singură zi

Este important de știut că activitatea de furnizare a hranei în spital are două componente de finanțare: prețul fix al alocației de hrană stabilit prin hotărâre de către guvern, care nu este supus nici unei negocieri, și prețul auxiliar per/porție.
„Alocația de hrană este stabilită în funcție de bolnavi. De exemplu, pentru diabetici 10 lei, pentru alți bolnavi alte sume, iar la această sumă se adaugă suma pentru prestarea serviciilor: pregătirea, servirea mâncării. Spitalul trebuie să îi plătească prestatorului norma de hrană, plus un preț pentru pregătire și distribuire. Totul este plătit din bugetul spitalului“, adaugă managerul SJU Craiova.

Prețul per/porție a fost dublat la noua licitație

Legat de suma oferită de spital pentru „prestarea serviciilor“, pe lângă norma de hrană, conducerea SC Elcomex SRL susține că din anul 2007 și până în prezent, prețul contractului nu a fost modificat niciodată, spitalul invocând aceeași problemă a finanțării, dar că, în caietul de sarcini de la noua licitație prețul per/porție a fost dublat, de la 2,41 lei/porție la 4,8 lei/ porție.
„Pe de o parte, însă, spitalul, la data de 28.12.2018, a încheiat actul adițional de prelungire a contractului cu actualul prestator la același preț din anul 2007 respectiv 2,41 lei/porție, iar pe de altă parte, invocând interesul public, a demarat licitația pentru servicii de catering, la numai câteva zile de la semnarea actului adițional, dar la preț dublu, de 4,8 lei/ porție. Fără nicio fundamentare, conducerea actuală a spitalului, prin noua documentație de atribuire, interzice prepararea hranei bolnavilor în blocul alimentar al spitalului modernizat din dispoziția altei conduceri, dar în numele și pentru unitatea medicală. Pe lângă faptul că se încalcă principiul nediscriminării, al tratamentului egal față de toți ofertanții, actualul prestator nedeținând o altă locație publică în Craiova sau în zona limitrofă, iar în 31 de zile, amenajarea și autorizarea unei astfel de locații cu un volum de nivelul celui mai mare spital din țară este practic imposibilă“, susține Doru Mitrache, administratorul firmei SC Elcomex SRL.

Este nevoie de asigurarea a 850 – 1.000 de porții/zi

Doru Mitrache este decis să ceară în instanță despăgubirea pentru investiția făcută în blocul alimentar și susține că ceea ce face SJU Craiova prin condițiile impuse la noua licitație este discriminatoriu.
„În aceeași notă discriminatorie s-a procedat și cu situația medicilor rezidenți din gărzi. Pe de o parte, conducerea spitalului a susținut că numai rezidenții trebuie să plătească, iar pe de altă parte, în actuala procedură de licitație îi înscrie pe toți (specialiști, medici primari, rezidenți) în tabelul cu alocațiile de hrană pentru bolnavi stabilite prin HG, aspectul putând fi asimilat unui fals în înscrisuri oficiale. Timp de mai mult de șapte ani, actualul prestator a închiriat spațiul sălii de mese pentru medicii din gărzi, l-a modernizat, l-a autorizat, l-a plătit și achită în continuare chirie, dar nu a încasat contravaloarea serviciului prestat, spitalul invocând aceeași lipsă de fonduri bănești“, mai susține Doru Mitrache.
Cert este că în acest moment SJU Craiova așteaptă la licitație o firmă „care își asumă obligaţia să asigure hrana bolnavilor internaţi și pentru medicii de gardă, în mod continuu, zilnic, pentru un număr estimativ de 850 – 1.000 porții/zi“, așa cum se arată în caietul se sarcini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS