5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a dat în judecată zeci de protestatari

CEO a dat în judecată zeci de protestatari

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a dat în judecată zeci de protestatari de la carierele miniere unde au debutat protestele, în urma cărora a fost blocată activitatea în minerit.

Şefii CEO au făcut apel în mai multe rânduri ca angajaţii din carierele miniere să reia lucrul. Primii care au oprit activitatea au fost muncitorii de la Cariera Jilţ Nord, urmaţi de cei de la Cariera Jilţ Sud şi minerii de la Cariera Roşiuţa. Acum, câteva zeci de mineri au fost chemaţi în instanţă pentru a explica de ce au blocat activitatea, mai ales că intenţia reprezentanţilor CEO este de a declara greva ilegală.

Nu a primit citaţie

Arsanu Valeriu, salariat la Cariera Jilț Sud, şi protestatar alături de colegii săi, susţine că nu a primit vreo citaţie să se prezinte la proces şi nu a făcut altceva decât să vorbească în sala de apel cu şefii, când aceştia au venit să se intereseze de protest. „Nici măcar nu știu pentru ce este. Eu nu am făcut nimic, nu am instigat, mi-am spus o simplă părere. Am văzut în presă de proces. Dacă să-ți spui o părere…. O să-i dau și eu în judecată pentru că este încălcat un drept din Constituție“, a declarat angajatul Carierei Jilţ Sud. În situaţii similare se află şi alţi mineri din Complexul Energetic Oltenia. Cu toate acestea, întregul personal al Direcţiei Miniere nu lucra ieri. Este vorba de peste 9.000 de persoane, din sectorul minier sau de la compartimentul livrări.

Ce spun liderii de sindicat

Cristi Lădaru, preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşia, a declarat că liderii de sindicat nu s-au aflat în spatele protestului, dar în ultimele zile au fost alături de oameni pentru a le explica solicitările administraţiei şi ce riscă în cazul în care greva ar urma să fie declarată ilegală. Acest lucru s-a întâmplat la Cariera Lupoaia. Şefii Complexului Energetic Oltenia au reuşit în instanţă să declare greva ca fiind ilegală. Decizia a fost pronunţată la Tribunalul Gorj şi urmează să se judece recursul la Curtea de Apel din Craiova.
Managerii Complexului Energetic Oltenia au estimat o pagubă reprezentând cantităţile de lignit neexploatate şi se va îndrepta împotriva angajaţilor pentru a o recupera.
Şefii colosului energetic au propus ieri acordarea de vouchere de vacanţă pentru angajaţi timp de doi ani, precum şi acordarea unui adaos de 500 de lei brut pentru fiecare salariat din producţie. Primele cariere au oprit lucrul vineri. Se estimează că primele grupuri energetice care vor rămâne fără cărbune vor fi cele de la Termocentrala Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS