17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu apărut fisuri în pereţii pasajului subteran

Au apărut fisuri în pereţii pasajului subteran

Primăria Craiova a aflat de la redactorii GdS despre fisurile apărute în plăcile situate de o parte şi de alta a pasajului subteran, în partea superioară. O echipă de specialişti se deplasează vineri la pasaj pentru a verifica din ce cauză au apărut fisurile.

La cinci ani de la darea în folosinţă, pasajul subteran al Craiovei, situat între strada Arieş şi intersecţia cu Calea Bucureşti, a început să crape. Pe plăcile situate în partea superioară a pasajului au apărut fisuri şerpuite, care se întind pe toată lăţimea unei plăci. Se observă cu ochiul liber că fisurile nu sunt la îmbinările dintre plăci, ci au apărut în diverse puncte ale respectivelor piese care se află în partea superioară a construcţiei, aproape de ieşirea din pasaj dinspre calea Bucureşti. Crăpăturile apărute în betonul din pereţii pasajului sunt destul de mari, având lăţimea chiar şi de un centimetru. Pe peretele din partea dreaptă, fisurile se situează la o distanţă de o jumătate de metru sau chiar de un metru una de alta, pe toată lăţimea plăcii, adică de sus în jos.

Crăpături pe partea stângă a pasajului, cum ieşi către intersecţia de la Universitate (Foto: Ramona Olaru)

Redactorii GdS au întrebat la Primăria Craiova care este cauza respectivelor fisuri în pasaj. Primăria ne-a comunicat că a aflat de la GdS de existenţa problemei cu pricina şi că după vizualizarea pozelor făcute de GdS, primarul urbei, Mihail Genoiu, a dispus constituirea unei comisii care ar urma să verifice vineri dimineaţă fisurile apărute pe ambii pereţi ai pasajului subteran. „Nu cunoaştem de ce au apărut respectivele fisuri. Este posibil să fie din cauza fenomenului de îngheţ şi dezgheţ din această iarnă. Nu sunt de mult timp acele fisuri. Specialiştii în probleme tehnice vor verifica mâine dimineaţă (vineri – n.r.) şi apoi vom ajunge la o concluzie“, a declarat pentru GdS un reprezentant al municipalităţii.
Pasajul subteran a fost realizat cu fonduri europene, contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene fiind de 43 de milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului a fost de 66 de milioane de lei, beneficiarul investiţiei fiind Primăria Craiova.

Fisura din imagine este pe partea dreaptă a pasajului, cum mergi către intersecţia de la Universitate (Foto: Ramona Olaru)

Construcţia se află în monitorizare ex-post, astfel că periodic pasajul este verificat de către ADR Sud-Vest Oltenia, împreună cu constructorul pasajului, firma MITLIV. Următorul control era programat a avea loc săptămâna viitoare, potrivit celor declarate de reprezentanţii primăriei, verificarea fiind planificată din timp, fără nicio legătură cu apariţia fisurilor. Pasajul se află încă în perioada de garanţie, iar obligaţia constructorului este de „constatare şi reparare a defecţiunilor“, pe perioada cât construcţia este în perioada de garanţie.
Vom reveni cu detalii după ce experţii vor verifica fisurile apărute la pasajul subteran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS