Marian Rotaru, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu Târgu Jiu

Prefectura Gorj va contesta în instanţă hotărârea Consiliului Local Târgu Jiu prin care a fost demis Marian Rotaru, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul primăriei. Aleşii locali ai majorităţii PSD-ALDE au decis să îl demită pe Rotaru la finalul anului trecut, printr-o Hotărâre de Consiliu. Motivul a fost legat de faptul că directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu a afectat grav imaginea oraşului şi a instituţiei pe care o conduce. Rotaru a apărut în spaţiul public într-o fotografie realizată în biroul său, în timp ce o subalternă îi făcea pedichiura. Lui Marian Rotaru i s-a cerut de mai multe ori demisia şi a fost trimis şi în faţa unei Comisii de Disciplină şi acum, şi în trecut. Întrucât a rămas în continuare în funcţie, aleşii locali au decis să ia măsuri. Demiterea lui Marian Rotaru printr-o hotărâre a consiliului local nu este însă legală susţine Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Legalitatea Actelor din Prefectura Gorj.

Nu este legală

Potrivit lui Liviu Diaconescu, nu au fost îndeplinite condiţiile de formă şi nici de legalitate. Hotărârea nu poartă semnătura secretarului primăriei. În plus, numai primarul municipiului poate să îl demită pe Marian Rotaru, potrivit lui Liviu Diaconescu. Prin urmare, Hotărârea Consiliului Local privind demiterea directorului Direcţiei de Patrimoniu va fi contestată în instanţa de Contencios Administrativ pentru a fi anulată. „Cel puţin la nivel de formă, Hotărârea Consiliului Local poate fi contestată, având în vedere că nu a fost semnată de secretarul Primăriei din Târgu Jiu, ceea ce oferă indicii asupra legalităţii actului respectiv. Apoi este vorba de relaţii de serviciu, iar demiterea nu putea să fie făcută prin Hotărâre a Consiliului Local, ci doar de către angajator, în cazul de faţă primarul municipiului. Numai primarul putea să îl demită sau să dispună încetarea activităţii în ceea ce îl priveşte pe funcţionarul respectiv. Am trimis deja contestaţia la instanţa de judecată, să anulăm hotărârea de demitere“, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Legalitatea Actelor din Prefectura Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.