La Tismana va funcţiona unul dintre centre

În judeţul Gorj vor funcţiona până la finalul acestui an cel puţin două centre montane, potrivit noii Legi a muntelui, modificată anul trecut. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că unul din centre va fi înfiinţat în mod cert la Tismana. De asemenea, al doilea centru ar putea lua fiinţă în Crasna, Novaci, Polovragi sau în Baia de Fier. Centrele montane vor acorda servicii de consultanţă producătorilor agricoli şi fermierilor din zona montană. Potrivit lui Alin Petrică, în ultima parte a anului 2018, un agent economic din Tismana a reuşit să lanseze pe piaţă în Gorj şi la nivel naţional primele cinci produse montane. Acestea vor fi comercializate sub sigla produs montan şi vor putea fi vândute atât în ţară, cât şi în străinătate. Este vorba de produse alimentare realizate în zona montană.

Produse tradiţionale la Tismana

Alin Petrică a mai spus că în perioada următoare producătorul din Tismana va realiza un piure de castane cu miere. Este vorba de un aliment tradiţional, realizat în urmă cu sute de ani de Mănăstirea Tismana. Documentaţia pentru realizarea produsului tradiţional respectiv este una stufoasă, dar se speră ca în acest an dosarul să fie autorizat de ministerul de resort. „Este o reorganizare în ceea ce priveşte noua Lege a muntelui. În judeţul Gorj avem multe localităţi în zona montană. Suntem siguri că unul dintre centre va funcţiona în Tismana, la nivelul oraşului, şi mai sunt variante la Novaci, Baia de Fier, Crasna sau Polovragi. Vestea bună este cu acel producător din Tismana care a reuşit să îşi declare cinci produse tradiţionale montane şi va urma încă unul. Sunt sigur că există interes şi din partea altor producători din zona montană pentru a obţine această marcă“, a declarat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.