12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA scos pentru a zecea oară crucea Bobotezei din apele îngheţate ale râului Gilort

A scos pentru a zecea oară crucea Bobotezei din apele îngheţate ale râului Gilort

Marian Ciungu a fost singurul care a avut curaj să se arunce în apă după cruce

Marian Ciungu, de 32 de ani, din comuna gorjeană Bengeşti-Ciocadia, a reuşit să scoată, de Bobotează, pentru a zecea oară consecutiv, crucea aruncată de preot în apele îngheţate ale râului Gilort. Tânărul a fost singurul care la -5 grade Celsius şi-a făcut curaj să intre în apa extrem de rece şi plină de sloiuri de gheaţă. Deși firul apei nu a fost mare, din cauza temperaturilor scăzute şi a îngheţului, nimeni nu s-a încumetat nici în aceste condiţii să intre în apă, iar Marian Ciungu a fost din nou personajul principal în satul natal Bălceşti. Marian este, de altfel, mândria locuitorilor din sat, dar şi din comună, şi este cunoscut în întreg judeţul pentru curajul său de a înfrunta gerul şi în numele credinţei sale să scoată crucea din apă. Este un gest care le dă speranţă localnicilor şi uneşte întreaga comunitate în jurul acestui simbol.

A ţinut bolile la distanţă

Obiceiul aruncării crucii în apele râului Gilort, sfinţite în prealabil de preoţii din zonă, este un obicei specific locului, satul Bălceşti, unde s-a născut şi interpreta Maria Lătăreţu. Sătenii şi preoţii păstrează cu sfinţenie tradiţia, iar Marian Ciungu deţine acum un adevărat record printre localnici. Tânărul a declarat că a fost ferit de boli în ultimii ani şi crucea scoasă din apă i-a adus noroc şi împliniri. Bărbatul se aruncă de 12 ani în râul Gilort pentru a scoate crucea şi de zece ori a şi reuşit acest lucru. „Am fost sănătos şi fără necazuri tot anul. Am avut parte de bucurii şi eu, şi familia. Este un gest pe care lumea îl apreciază şi este o tradiţie care nu poate să lipsească de Bobotează din Bălceşti. Deja toată lumea aşteaptă acest moment deosebit, pe lângă sărbătoarea religioasă. Este o tradiţie care vine din urmă cu foarte mulţi ani şi pe care o ducem mai departe. Şi eu şi familia mea am fost feriţi de boli şi de probleme până acum“, a spus Marian Ciungu.
Primarul din Bengeşti-Ciocadia, Victor Geogia, a declarat că tânărul este apreciat şi respectat în comunitate pentru gestul său şi nu numai. De Bobotează, la sărbătoarea religioasă care a fost marcată pe malul râului Gilort, în spatele bisericii din Bălceşti, au asistat peste 100 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS